Home / Ποδόσφαιρο / Δύο χρόνια αποκλεισμός στον Νίερσμπαχ για το Μουντιάλ του 2006

Δύο χρόνια αποκλεισμός στον Νίερσμπαχ για το Μουντιάλ του 2006

Συνεχίζονται οι έρευνες

Αθήνα
Με τιμωρία δύο χρόνων αποκλεισμού από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 30 χιλιάδων δολαρίων είναι η εισήγηση για την τιμωρία του πρώην προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ, από την επιτροπή ηθικής της FIFA. Η τιμωρία αυτή πρόκειται να επιβληθεί στον Νίερσμπαχ, καθώς η γερμανική δικαιοσύνη της χώρας προχωρά με γοργούς ρυθμούς την έρευνα για την υπόθεση του Μουντιάλ του 2006.

Η Γερμανία διοργάνωσε το συγκεκριμένο παγκόσμιο κύπελλο, με τα ΜΜΕ ν’ αναφέρουν πως υπήρξαν δοσοληψίες στο παρασκήνιο για να πάρει το «χρίσμα» από τη FIFA και ν’ αναλάβει τους αγώνες. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Νίερσμπαχ, όσο και ο γενικός γραμματέας, Χέλμουτ Σάντροκ, παραιτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τις θέσεις τους.

Να σημειωθεί πως η εισαγγελία της Φρανκφούρτης ξεκίνησε, εδώ και μήνες, την έρευνα για την υπόθεση ανάληψης του Μουντιάλ το 2006 και τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή, σχετικά με το ποσό των 6.7 εκατ. ευρώ, που έστειλε η ομοσπονδία στη FIFA. Η εισαγγελία επικεντρώνει την έρευνά της σε αυτή την «περίεργη» πληρωμή από την οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 προς τη FIFA, τα χρήματα της οποίας ενδέχεται να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλεπόταν.

Τον Ιούλιο του 2000 η Γερμανία επικράτησε 12-11 στη σχετική ψηφοφορία της Νότιας Αφρικής, η οποία θεωρείτο φαβορί και τελικά διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010, και κατέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της πολυεθνικής αθλητικής εταιρίας «Adidas», Ρόμπερτ Λούις Ντρέιφους, δάνεισε το ποσό αυτό, το 2000, στην επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006, με σκοπό να εξαγοράσουν οι Γερμανοί ψήφους παραγόντων της FIFA.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*