Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Το καλύτερο πρωτάθλημα της πενταετίας

Το καλύτερο πρωτάθλημα της πενταετίας

Μεγάλα ονόματα. Περισσότερα ντέρμπι. Σημαντικά παιχνίδια. Αύξηση των διαρκείας. Η Σούπερ Λιγκα ξεκινάει και επιτέλους δεν λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Συνηθίζουμε να λέμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο «κάθε πέρσι και καλύτερα». Εφτασε η χρονιά που μας κάνει ν’ αισιοδοξούμε πως από φέτος θα είναι καλύτερα. Κι αν βάλουμε στο τραπέζι της κουβέντας τα όλα όσα μας περιμένουν στην Σούπερ Λίγκα για την σεζόν 2015/16 θα συμφωνήσουμε πως μπαίνουμε στο καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας πενταετίας.

Αρχικά έχουμε αλλαγές. Οι 18 ομάδες μας τελείωσαν κι επιστρέψαμε στις 16. Παραμένει ακόμα άγνωστο βέβαια το πόσες θα είναι του χρόνου και πόσες θα υποβιβαστούν αλλά η… μείωση αυξάνει τον ανταγωνισμό και κάνει αυτόματα πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα.

Πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα κάνει και η επιστροφή της ΑΕΚ και του Ηρακλή. Αυτόματα αυξάνονται τα ντέρμπι και τα σημαντικά παιχνίδια. Τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ και τα ΑΕΚ-Παναθηναϊκός είχαν λείψει. Οπως είχαν λείψει και τα ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη. Μπορεί να μην υπάρχει (ακόμα) το ΠΑΟΚ-Αρης αλλά τουλάχιστον θα έχουμε το Ηρακλής-ΠΑΟΚ.

Η δε απουσία της ΑΕΚ τα δύο τελευταία χρόνια μπορεί να στεναχώρησε τους οπαδούς της αλλά έδωσε την ευκαιρία σε άλλους συλλόγους να «μεγαλώσουν». Ο Αστέρας Τρίπολης ισχυροποιήθηκε κι άλλο, ο Ατρόμητος μεγαλώνει μέρα με την μέρα και οι δύο ισχυρές επαρχίες βρήκαν την θέση τους στην Λίγκα. Ο ΠΑΣ, ο Παναιτωλικός και η Ξάνθη. Δεν θ’ αυξηθούν λοιπόν μόνο τα ντέρμπι φέτος. Θ’ αυξηθούν τα μεγάλα παιχνίδια. Οι δύσκολες έδρες. Και για όσους αμφιβάλλουν απλά θυμίζουμε πως πέρσι ο νταμπλούχος Ολυμπιακός είχε απώλειες σε Περιστέρι, Τρίπολη, Γιάννινα, Αγρίνιο…

ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΕΣΤΙΖ
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας πέρασε ένα από τα χειρότερα οικονομικά καλοκαίρια στην ιστορία της, εντούτοις οι περισσότερες ομάδες αποφάσισαν να κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις. Η κάθε ΠΑΕ ανάλογα με το πορτοφόλι που έχει προσέλκυσε και πήρε τους παίκτες που πιστεύει ότι μπορούν ν’ αναβαθμίσουν τις ομάδες τους.

Αυτό το καλοκαίρι ήρθαν λοιπόν στην Ελλάδα ο Εστέμπαν Καμπιάσο. Ο Μίκαελ Εσιέν. Ο Ντιέγκο Μπουοανανότε. Ο Μάνουελ Λανθαρότε. Ο Ατρόμητος αποφάσισε ν’ αγοράσει ποδοσφαιριστή. Ο ΠΑΟΚ κάνει restart. Ο ΠΑΣ διατήρησε την ομοιογένειά του. Ο Πανιώνιος δείχνει να είναι καλύτερος σε σχέση με πέρσι.

Τα μεγάλα ονόματα κάνουν αυτόματα πιο ελκυστικό το πρωτάθλημά μας. Μας διαφημίζουν στο εξωτερικό. Οι ομάδες γίνονται viral στα social media. Η μεταγραφή του Καμπιάσο έπαιξε παντού. Το ίδιο και αυτή του Εσιέν. Οι Ισπανοί έμαθαν τον Αστέρα Τρίπολης γιατί απέκτησε τον Λανθαρότε. Κι όλα αυτά εν μέσω μεγάλης κρίσης και με μια φορολογία που δεν είναι ευνοϊκή για το ποδόσφαιρο. Για συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ η φορολογία είναι στο 40%. Κάντε τις πράξεις για να καταλάβετε τις υπερβάσεις που έγιναν από τις περισσότερες ομάδες.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Η κρίση γεννά κι ευκαιρίες. Οι περισσότερες ΠΑΕ αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές των διαρκείας μιας και αφουγκράστηκαν το τι γίνεται στην χώρα. Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Μόνο με τα διαρκείας που έχουν πωληθεί ο κόσμος θα είναι περισσότερος φέτος σε σχέση με πέρσι.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεπεράσει τις 17.000 διαρκείας (και συνεχίζει). Πέρσι είχε πουλήσει περίπου 11 χιλιάδες κομμάτια. Ο Παναθηναϊκός φτάνει τις 8.000 διαρκείας σ’ ένα γήπεδο 16.000 θέσεων. Η ΑΕΚ το ίδιο. Ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στις 6.500 κομμάτια. Περισσότερος κόσμος στο γήπεδο σημαίνει ταυτόχρονα και αναβάθμιση του «προϊόντος».

Προφανώς τα περισσότερα γήπεδα στην Σούπερ Λίγκα δεν μπορούν να προσφέρουν τις ανέσεις που θα έπρεπε να είχε ο κόσμος. Φυσικά χρειάζεται αναβάθμιση και σ’ αυτό το κομμάτι το πρωτάθλημά μας. Αλλά ας μείνουμε για την ώρα στα θετικά που υπάρχουν ενόψει της νέας σεζόν.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Πέρσι ο Ολυμπιακός το πήρε με +12. Πρόπερσι με +17. Την σεζόν 12/13 με +15. Το ζητούμενο είναι να μειωθεί η ψαλίδα από τον Ολυμπιακό ο οποίος μπαίνει και σ’ αυτό το πρωτάθλημα ως φαβορί. Μπορεί να γίνει αυτό φέτος;

Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο. Να φανεί δηλαδή πόσο ανταγωνιστικοί μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Και φυσικά να δούμε εάν ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος από πέρσι. Τουλάχιστον η Σούπερ Λίγκα ξεκινάει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Εκτός από την μάχη του πρωταθλήματος όμως υπάρχει κι αυτή της πεντάδας. Η επιστροφή της ΑΕΚ κάνει πιο δύσκολη την ζωή του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρομήτου (που είχαν συνηθίσει δύο σεζόν τώρα) αλλά ακόμα πιο δύσκολη του Παναιτωλικού, του ΠΑΣ και της Ξάνθης που το πάλεψαν ειδικά πέρσι.

Και φυσικά πάντα υπάρχει το θέμα του υποβιβασμού. Μένει να μάθουμε το πόσοι θα υποβιβαστούν (κανονικά 3 αλλά ίσως γίνουν και 2). Κι εκεί θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μιας και φέτος δεν θα υπάρξει (λογικά πάντα) περίπτωση Νίκης Βόλου ή ΟΦΗ που δεν ολοκλήρωσαν καν το πρωτάθλημα.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
Εν κατακλείδι η Σούπερ Λίγκα την σεζόν 2015/16 θα είναι η καλύτερη της τελευταίας. Για το πρεστίζ που ανεβαίνει. Για τον κόσμο που επιστρέφει. Για τα ντέρμπι που θα δούμε. Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να μας δώσουν και περισσότερο θέαμα. Καλύτερο ποδόσφαιρο. Υπομονή μερικές ώρες ακόμα. Γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*