Home / Stories / 1968: Το έπος της ΑΕΚ… σαν ταινία

1968: Το έπος της ΑΕΚ… σαν ταινία

Σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, η σημερινή μέρα έρχεται να θυμίσει το ένδοξο παρελθόν και να αποτελέσει φάρο για το μέλλον.

Για την ΑΕΚ και την ιστορία της αποτελεί ορόσημο η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, σαν σήμερα πριν από 54 ολόκληρα χρόνια στο Καλλιμάρμαρο, με το 89-82 απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Όσα αποτυπώθηκαν πριν μια τετραετία στη μεγάλη οθόνη από την ταινία «1968» δεν αποτελούν αποτέλεσμα σεναρίου, αλλά μια πραγματική, ζωντανή ιστορία.

Η «Ένωση» παρουσία 80.000 Ελλήνων (κι όχι μόνον της ΑΕΚ) φιλάθλων, αριθμός που αποτελεί ακόμη και σήμερα ρεκόρ Γκίνες (σχετική φωτογραφία βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα αρχηγεία της FIBA Europe στο Μόναχο), σημείωσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό ομαδικό αθλητισμό και άνοιξε το δρόμο για αυτές που ακολούθησαν.

Ο αείμνηστος Γιώργος Αμερικάνος, η φανέλα του οποίου κοσμεί την οροφή του ΟΑΚΑ κι έχει αποσυρθεί, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνου του αλησμόνητου αγώνα με 29 πόντους.

Προπονητής της ΑΕΚ στον τελικό της 4ης Απριλίου ήταν ο Νίκος Μήλας, ενώ τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν οι: Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης.

Η πορεία προς τον τελικό

Το 1968 το Κύπελλο Κυπελλούχων βρισκόταν στο δεύτερο χρόνο ζωής του. Η ΑΕΚ πέρασε άνευ αγώνος από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο αναμετρήθηκε με την ισπανική Βιτόρια. Μολονότι έχασε στον πρώτο αγώνα με 82-75, στον επαναληπτικό συνέτριψε την αντίπαλό της με 86-65. Επόμενο εμπόδιο ήταν η βελγική Άντερλεχτ, της οποίας επιβλήθηκε με 76-54 στην Αθήνα και πήρε το εισιτήριο παρότι έχασε με διαφορά είκοσι πόντων, 74-54, στη ρεβάνς. Στα ημιτελικά η ΑΕΚ ηττήθηκε από την Ίνις Βαρέζε στην Ιταλία με 78-60, αλλά μπροστά σε 60.000 φιλάθλους στον επαναληπτικό πήρε τη νίκη με 72-52, χάρη σε καλάθι του Τρόντζου στο τέλος.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*