Home / Μπάσκετ / Ελλάδα / Σπανούλης: «Εύχομαι να μείνω και να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό»

Σπανούλης: «Εύχομαι να μείνω και να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό»

Μίλησε για όλα…

Αθήνα
Λίγες μέρες πριν τον κρίσιμο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που θα κρίνει τη συνέχεια των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα, ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης, παραχώρησε συνέντευξη.

Ο «Kill Bill» μίλησε τόσο για τον αγώνα της Παρασκευής όσο και γενικά για τον Ολυμπιακό, την καριέρα του, το φετινό πρωτάθλημα, τη βία στα γήπεδα, καθώς και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά ο Σπανούλης μίλησε στον ΟΠΑΠ:

Για τη φετινή σεζόν: «Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Έχουμε συνηθίσει σε διάφορες περιπτώσεις να παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο. Συμβόλαιο με την πρόκριση και την επιτυχία δεν έχει κανείς. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλές ελπίδες και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Ο καθένας έχει καταλάβει την κρισιμότητα των αγώνων. Κανένας δεν θέλει να είμαστε εδώ, αλλά και πάλι το ποτήρι πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο. Είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, η ομάδα δουλεύει σωστά και μένει να το δείξουμε στο γήπεδο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Πρέπει να τα δώσουμε όλα στο γήπεδο και να πάρουμε την πρόκριση».

Σχετικά με τα «γιατί» της φετινής σεζόν
: «Είχαμε πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, με σοβαρότερους των Γιανγκ και Λοτζέσκι, Είμαστε Ολυμπιακός και πρέπει να παλεύουμε. Χρειάζεται και λίγο τύχη κάποιες φορές. Αυτά θα τα κάνουμε ανάλυση στο τέλος της σεζόν. Εμείς είμαστε μέσα στους 2 στόχους που έχουν μείνει και όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τους πετύχουμε. Εάν ψάχνουμε τα γιατί, θα δείχνουμε πως δεν είμαστε ενωμένοι. Εμείς θα κάνουμε ταμείο στο τέλος. Ξέρουμε σε ποια ομάδα παίζουμε και ποια φανέλα φοράμε και θα κάνουμε τα πάντα για να είναι πετυχημένη. Έχουμε κάνει τον Ολυμπιακό πρώτη ομάδα στην Ευρώπη και όλοι θέλουμε να κάνουμε υπερήφανο τον κόσμο».

Για την βία εντός των γηπέδων:
«Το λέμε τόσα χρόνια, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα. Είναι ευθύνη της πολιτείας. Εμείς δίνουμε το καλό παράδειγμα μέσα στα παρκέ. Οι παίκτες ό,τι έχουν να χωρίσου είναι για 40 λεπτά. Ο καθένας σέβεται τη φανέλα που φοράει και παλεύει για τη νίκη. Εκεί σταματάει η αντιπαλότητα. Πρέπει να καταλάβουν πως μιλάμε για αθλητισμό. Θέλω να συλλυπηθώ για ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες. Εύχομαι κάποια στιγμή να σταματήσουν όλα αυτά, αλλά έτσι όπως το βλέπω στην κοινωνία μας είναι δύσκολο».

Για το εάν υπάρχει σεβασμός ή αμφισβήτηση προς την ομάδα:
«Αυτό δεν υπάρχει μόνο στο εξωτερικό, αλλά και εντός Ελλάδος, Δίνουμε αξία σε μια μικρή μάζα ατόμων. Την μεγάλη την απαξιώνουμε. Στον αθλητισμό δεν γίνεται να πετυχαίνεις πάντα. Αυτά που έχει ζήσει αυτή η ομάδα είναι ανεπανάληπτα και θα μείνουν χαραγμένα. Εμείς θα συνεχίσουμε την παράδοση. Κάποιες φορές θα τα καταφέρουμε. Φοράμε τη φανέλα του Ολυμπιακού και θα παλέψουμε για να τον κάνουμε πρώτο. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οπότε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Στα καλά και στα άσχημα να είμαστε δυνατοί».

Για το εάν υπάρχει εκτίμηση προς το πρόσωπό του: «Δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου. Προτιμώ να μιλάνε άλλοι για μένα. Το εάν έχει εκτιμηθεί δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ο κόσμος κρίνει. Όπως και για τον Παπαλουκά και τον Διαμαντίδη, έχουμε μια τάση να εκτιμούμε πράγματα όταν τα έχουμε χάσει. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος από την αγάπη του κόσμου. Πάντα θα υπάρχει μια μικρή μερίδα που δεν θα είναι ικανοποιημένη. Εμείς κοιτάμε να παίζουμε μπάσκετ και να νικάμε. Δεν μπορώ να επηρεάσω την κρίση κάποιου».

Για το εάν οπωσδήποτε έχανε ένα ματς θα προτιμούσε να χάσει από την Ρεάλ Μαδρίτης ή τον Άρη: «Μακάρι να μην χάσουμε πουθενά. Δεν μπορώ να το σκεφτώ. Η ήττα θα μας βγάλει εκτός από έναν στόχο. Σίγουρα εάν χάσουμε από την Ρεάλ θα βγούμε εκτός Ευρωλίγκα. Εάν χάσουμε από τον Άρη χάνουμε το πλεονέκτημα στο πρωτάθλημα, αλλά δεν μένουμε εκτός στόχου. Δεν μου αρέσει να χάνω και μιλάμε για παιχνίδια τελικούς. Το πρωτάθλημα είναι τεράστιος στόχος»

Για ποιο λόγο είναι αισιόδοξος: «Δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Εμείς το έχουμε κάνει ολόκληρο ζήτημα. Έχουμε ένα μεγάλο ματς μπροστά μας. Πρέπει να το κερδίσουμε με την βοήθεια του κόσμου και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια. Έχουμε τρία παιχνίδια. Όσο ζεις ελπίζεις. Πολλές χρονιές χάνονται ή κερδίζονται από ένα μεγάλο παιχνίδι. Πιστεύουμε σε αυτό το σύνολο, δουλεύουμε σκληρά και θα δώσουμε τα πάντα για να πετύχουμε και να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο μας»

Για το ποιο ματς θα ήθελε να ξαναπαίξει: «Η ήττα στην Μπάμπεργκ είναι αυτή που μας πλήγωσε. Κρατούσαμε τη νίκη στα χέρια μας. Η Μπάμπεργκ είναι μια ομάδα που έχασε μόνο από την ΤΣΣΚΑ στην έδρα της. Κρατούσαμε την τύχη στα χέρια μας και κάναμε ό,τι δεν έπρεπε για να χάσουμε. Επειδή δουλεύουμε πολύ σκληρά και επειδή έχουμε πίστη και είμαστε αισιόδοξοι είμαστε πολύ δυνατά στο κόλπο της πρόκρισης και δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη».

Για τoυς αντίπαλους προπονητές που κάνουν παράπονα για τη διαιτησία:«Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά. Δουλειά μου είναι να παίζω μπάσκετ. Εμάς η δουλειά μας είναι να κάνουμε το παιχνίδι μας, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε αυτά που μας πει ο προπονητής μας».

Για τα πολλά παιχνίδια σε μια σεζόν: «Είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται. Οι παίκτες στο ΝΒΑ ξεκουράζονται 5 μήνες, Αυτό το πληρώνουν και οι ομάδες και οι παίκτες. Κάτι πρέπει να γίνει. Οι παίκτες δεν είναι ούτε μηχανές, ούτε ρομπότ. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και πρέπει να είναι έτοιμοι ψυχικά και σωματικά για το καλύτερο».

Για το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό: «Είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι με την Ρεάλ. Μακάρι να υπάρχει συνεργασία με την διοίκηση ώστε να μείνω στην ομάδα. Έχω μια πολύ καλή σχέση με τους προέδρους, με τον κόσμο. Εύχομαι και θέλω να μείνω στην ομάδα και να κλείσω εδώ την καριέρα μου».

Για την δική του απόσυρση: «Δεν ονειρεύομαι χειροκρότημα στο ΟΑΚΑ! Το θέμα είναι ότι και ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης αξίζουν τις τιμές που τους γίνονται. Από εκεί και πέρα δεν σκέφτομαι αυτό το πράγμα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι το παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ούτε στο κοντινό μέλλον το σκέφτομαι».

Για το εάν χρειάζεται έναν ακόμα σκόρερ η ομάδα: «Αυτό το κρίνει ο προπονητής με τη διοίκηση. Δεν θέλω να μιλάω για άλλους παίκτες. Τους παίκτες που έχει η ομάδα πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους πιστέψουμε. Κάθε χρονιά δεν μπορούν να βγαίνουν όλα τα πράγματα. Πρέπει να προσπαθούμε. Η ομάδα πρέπει να έχει τον ίδιο κορμό. Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα να έχει ίδιο κορμό. Πρέπει να συνεχίσει το ίδιο η ομάδα και να συνεχίζει το πλάνο για να φέρνει επιτυχίες στο μέλλον».

Για το εάν τον ιντριγκάρει η όλη αντιπαλότητα με την Ρεάλ:
«Με την Ρεάλ πρέπει να παίξουμε έναν τελικό στο ΣΕΦ. Σίγουρα με ιντριγκάρει, όπως και κάθε παίκτη και κάθε φίλαθλο του Ολυμπιακού. Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη και είμαι σίγουρος πως η ομάδα θα προετοιμαστεί κατάλληλα για να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι με σύμμαχο τον κόσμο μας».

Για το τι θα πει στους στα αποδυτήρια: «Τα έχουμε πει ήδη! Είμαστε Ολυμπιακός, είμαστε ομάδα που έχει παίξει τελικούς. Έχουμε καταφέρει τα πάντα τα τελευταία χρόνια, οπότε γιατί όχι να μην καταφέρουμε κάτι μαγικό για να γράψουμε νέες σελίδες. Θα δώσουμε τα πάντα και την ψυχή μας και εάν όλα πάνε καλά να κερδίσουμε».

Για τον επόμενο ηγέτη του Ολυμπιακού: «Όλοι είμαστε παίκτες του Ολυμπιακού, ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Όλα τα παιδιά. Όλοι έχουν το ρόλο τους και το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ομάδα».

Για τις συμβουλές που θα έδινε σε νέα παιδιά: «Δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να δούμε θαύματα. Ο κύριος Κεραμέας είναι ο καλύτερος στη θέση αυτή. Θα τους συμβούλευα σκληρή δουλειά και να μην απογοητεύονται σε αρνητικά αποτελέσματα. Να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ήδη είναι ένα αστέρι στο ΝΒΑ. Μπορεί να αφήσει εποχή. Ο χαρακτήρας, αλλά και η όρεξή του για δουλειά είναι τρομερά. Οι δυνατότητες του παιδιού αυτού δεν έχουν όρια και είμαστε χαρούμενοι για την πορεία του στο ΝΒΑ».

Για τον ρόλο του:
«Δεν υπάρχει ούτε ευχή ούτε κατάρα. Η δουλειά μου είναι να βοηθάω την ομάδα να νικάει. Εάν μπορώ να το κάνω είτε με 20 πόντους είτε με 0 δεν έχει νόημα. Η δουλειά μου είναι να περάσω τη νοοτροπία που μας διέπει και να κάνω όσα μου πει ο προπονητής για να κερδίσουμε. Όλα όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια αγγίζουν το όριο του θαύματος. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν για να μας δώσουν δύναμη για το παρών».

Για το μερίδιο των προέδρων:
«Όλα όσα έχει πετύχει ο Ολυμπιακός τα κατάφερε με χαμηλό μπάτζετ, που κάνει την επιτυχία μεγαλύτερη. ‘Έχει πάρει 4 τίτλους τα τελευταία χρόνια. Μας γεμίζουν όλους με περηφάνια όσα έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει περήφανο τον κόσμο μας. Όταν έρχεται στο εξωτερικό μαζί μας το καταλαβαίνετε όλοι σας. Οι πρόεδροι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο για την επιτυχία της ομάδας. Αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις και αυτοί πληρώνουν τους παίκτες και κάνουν τις υπερβάσεις.Όλα αυτά τα κάνουν για την αγάπη τους για την ομάδα και αυτό ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Μας συμπαραστέκονται στα άσχημα αποτελέσματα. Η αγάπη τους φαίνεται και στα δύσκολα. Να είναι σίγουροι όλοι πως θα τους χαρίσουμε και άλλες χαρές»

Για τη γέννηση της κόρης του και αν της… χρωστάει μία Ευρωλίγκα:
«Μακάρι να γίνει για να είναι και αυτή ευχαριστημένη. Πάνω απ όλα να έχει υγεία γιατί μας έφερε ευτυχία. Εγώ δίνω τα πάντα για να κάνω περήφανους όλους και πάντα θα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις γιατί είμαστε στρατιώτες του Ολυμπιακού για το καλύτερο δυνατό».

Για το εάν θα πάει μόνος του το καλοκαίρι να συζητήσει ή αν θα είναι και ο Ραζνάτοβιτς:
«Θα δούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Έχω άριστη σχέση με τους προέδρους του Ολυμπιακού»

Για το εάν η προπονητική είναι στα σχέδιά του και για ένα πρόσφατο ματς στο οποίο κοούτσαρε: «Δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Χάσαμε με καλάθι στο τέλος, όμως το διασκεδάσαμε. Προτιμώ να είμαι παίκτης, παρά προπονητής».

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*