Home / Γιώργος Τσανάκας / Με αρκετές αδυναμίες και οι 14, αλλά ορισμένοι ξέρουν να τις… μακιγιάρουν!

Με αρκετές αδυναμίες και οι 14, αλλά ορισμένοι ξέρουν να τις… μακιγιάρουν!

Oι δύο πρώτες στροφές της Super League πέρασαν και ήδη έχουμε δει αρκετά. Ο Ολυμπιακός έχει απώλεια βαθμών, ΑΕΚ και Άρης από μία ήττα ήδη, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ να είναι οι μοναδικοί απόλυτοι. Βέβαια, δεν είναι οι μοναδικοί που θα δούμε παρακάτω αφού θα κάνουμε ένα μίνι… ρεζουμέ και μια πρώτη ανάγνωση για τους 14 μονομάχους, οι οποίοι δείχνουν να έχουν τις αδυναμίες τους, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ορισμένοι που τις «μακιγιάρουν» καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Παναθηναϊκός με φόρα από πέρυσι…

Το «διπλό» του Παναθηναϊκού στον ΟΦΗ ήταν ένα… μήνυμα πως φέτος έχει αλλάξει. Συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά από πέρυσι, με μεγάλο όπλο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ποιοτικές προσθήκες, το «τριφύλλι» βγάζει σταθερότητα αλλά και ουσία. Την περασμένη σεζόν εκτός έδρας έβγαζε ζητήματα αλλά φέτος τα άφησε στην άκρη, τουλάχιστον στην αρχή, αυτά. Περιμένει Βέρμπιτς, Μπερνάρ να μπουν για να ομορφύνει κι άλλο, ωστόσο χρειάζεται έξτρα ενίσχυση στα χαφ και θα αναμένει τις επιστροφές στα στόπερ, ώστε να δυναμώσει κι άλλο. Είναι σε καλό δρόμο αυτή τη στιγμή και μάλλον στην καλύτερη κατάσταση απ’ όλους, δείχνοντας σοβαρότητα. Στο χέρι του να συνεχίσει με ανάλογο τρόπο και μακιγιάρει με σχετική άνεση ως τώρα το σχετικά μικρό βάθος στο ρόστερ του!

ΠΑΟΚ με το «άστρο» του Λουτσέσκου!


Ιδανικό ξεκίνημα για τον «δικέφαλο του βορρά» που εξαργύρωσε τα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια του στο πρωτάθλημα με το απόλυτο. Νίκες στο όριο, αλλά με το… άστρο και την αύρα του Λουτσέσκου, ο οποίος προσπαθεί να περάσει στο νεανικό και άπειρο ρόστερ του το dna που τον χαρακτηρίζει: Αυτό του να μην παραδίνεσαι ποτέ! Βέβαια, οι δύο νίκες, όπως προείπαμε ήταν οριακές. Μία με 1-0, άλλη μία με 2-1 στα χασομέρια. Και τώρα έρχεται το ντέρμπι της πόλης με τον Άρη, στο οποίο το αποτέλεσμα θα παίξει τον ρόλο του και μένει να φανεί πως θα το διαχειριστεί η ομάδα εντός των αποδυτηρίων. Διότι ήδη οι «ασπρόμαυροι» κουβαλάνε στους ώμους τους το βάρος του ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει το εύκολο γκολ!


Μία νίκη και μια απώλεια για τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, που δείχνει πως έχει πρόβλημα στη δημιουργία και κυρίως στο σκοράρισμα. Κάτι που φάνηκε τόσο στο πρώτο ματς παρά το τρίποντο, όσο και στο δεύτερο που δεν έφτιαξε πολλές φάσεις και τις κλασικές δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Καλείται να βρει «απαντήσεις» στη δυστοκία του Αραμπί και ίσως ο Ουί Τζο Χουάνγκ να βάλει το… ποδαράκι του σε αυτό, ωστόσο χρειάζεται και έξτρα επιλογές στα χαφ, αφού δεν μπορούν να τραβήξουν μόνοι τους οι Εμβιλά, Χουάνγκ Ινμπόμ το κουπί. Ο Κορμπεράν είναι μικρό διάστημα στον Ολυμπιακό και χρειάζεται χρόνο για να δουλέψει, κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι. Βγάζουν κούραση, πάντως, και μικρότερη ένταση σε σχέση με άλλα ματς οι Πειραιώτες.

Η ΑΕΚ ψάχνεται μπροστά, ο Άρης μεσοαμυντικά…

Προβλήματα και μάλιστα φανερά για ΑΕΚ και Άρη, αλλά σε διαφορετικά σημεία στο παιχνίδι τους. Η ΑΕΚ ζορίζεται να δημιουργήσει και δεν έχει την «πολυτέλεια» να σπαταλάει τρεις ποδοσφαιριστές για να μαρκάρουν έναν φορ. Η «τριάρα» με τη Λαμία κάλυψε τις αδυναμίες των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι την… πάτησαν στο δεύτερο ματς από τον Βόλο. Η ομάδα του Αλμέιδα έδειξε στη δεύτερη αγωνιστική σαν να της λείπει το plan b και να περιμένει το γκολ μόνο από την ποιότητα των παικτών της και όχι από συνεργασίες μέσα σε κανονική ροή αγώνα. Όπως φάνηκε και το γεγονός ότι έχει αργήσει να ενισχυθεί, με τον φουλ-μπακ και τον φορ να της λείπουν.

Από την μεριά του, ο Άρης δεν γίνεται να ρίχνει ένα τσουβάλι λεφτά και να μην βρίσκει δύο χαφ που να «δαγκώνουν». Διότι το μεγάλο του πρόβλημα ξεκινάει και τελειώνει από εκεί! Ο άξονάς του δεν μαρκάρει και υπάρχουν μεγάλα κενά εκεί, ενώ οι χαφ του δεν έχουν την ποιότητα και την οξυδέρκεια που διέθεταν οι Σάσα, Ματίγια ούτε στο ελάχιστο. Μάλιστα, το πρόβλημα… μεγαλώνει αμυντικά αφού μπροστά ο Άρης έχει μεγάλη ποιότητα και «καμουφλάρει» τα ζητήματά του, ενώ πίσω εκτίθεται. Να δούμε πως η επικείμενη αποχώρηση του Μπούργος από τον πάγκο μπορεί να αλλάξει την ομάδα αγωνιστικά και ψυχολογικά, που ήδη κουβαλάει και αυτή το βάρος της ευρωπαϊκής αποτυχίες.

Ο ψυχωμένος Αστέρας και ο Ατρόμητος που «τρέχει»

«Αμάν, έρχεται ο Αστέρας» θέλει να λένε οι αντίπαλοι για τους Αρκάδες ο Μεταξάς, κάτι που έχει πετύχει ήδη. Μία ισοπαλία που πάλεψε μέχρι το 90’+9’ και την πήρε, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-1 και άλλη μία κρατώντας τον Ολυμπιακό στο μηδέν και θα μπορούσε να πάρει κάλλιστα και κάτι παραπάνω. Ομάδα που ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο, με σαφέστατο πλάνο και αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, που με την είσοδο των Τζουκάνοβιτς, Μπαρτόλο και Βαλιέντε μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Ο Αστέρας δείχνει σε πολύ καλό δρόμο, να δούμε αν θα έχει και ανάλογη συνέχεια.

Ο Κρις Κόλμαν από την άλλη μεριά, το έχει… πιάσει το έργο. Έχει φτιάξει μια ομάδα που να τρέχει, διότι στην Super League οι ομάδες που τρέχουν και είναι γυμνασμένες είναι αυτές που σχεδόν πάντα κάνουν καλές πορείες. Ο Ατρόμητος τρέχει και μάλιστα πολύ, έχει καλούς χειριστές της μπάλας στον άξονα και αυτό τον βολεύει ιδιαίτερα στην κόντρα-επίθεση που παίζει συχνά. Του αρέσει αρκετές φορές να περιμένει τον αντίπαλο, σημαδεύει τα ματς και προσπαθεί να τα πάει εκεί που θέλει, ενώ προς το παρόν εκμεταλλεύεται τις (σχετικά λίγες) φάσεις που φτιάχνει.

Βόλος και Παναιτωλικός έχουν μεγάλη ποιότητα μεσοεπιθετικά…

Κάτι που περιμέναμε να δούμε και επιβεβαιώθηκε ήταν πως ο Βόλος και ο Παναιτωλικός έχουν μεγάλη ποιότητα, αλλά και ταχύτητα, μεσοεπιθετικά. Σε αντίθεση με το αμυντικό σκέλος που ψάχνονται, παρά τις νίκες τους στη δεύτερη αγωνιστική! Πάολο Φερνάντες, Φαν Βέερτ και Ντέλετιτς δημιουργούν μια εξαιρετική τριάδα για τον Βόλο, που με την ΑΕΚ έδειξε βελτιωμένος και ανασταλτικά αλλά φαντάζει δύσκολο να συνεχιστεί το ίδιο… έργο. Του λείπει η ισορροπία μεταξύ των γραμμών, όπως ακριβώς ισχύει και στον Παναιτωλικό που με Καρέλη, Νταγκό, Ντίας αλλά και Σενγκέλια θα φτιάχνει πολλές φάσεις και θα «διασκεδάζει». Σίγουρα, πρέπει να φτιάξει τον τρόπο άμυνάς του, επίσης!

Ο Ιωνικός που «προσαρμόζεται», ο ΟΦΗ που προβληματίζει!

Δύο από τις ομάδες για τις οποίες υπάρχουν βλέψεις είναι τόσο ο Ιωνικός όσο και ο ΟΦΗ, μετά και από την περσινή τους παρουσία. Ο Ιωνικός έχει κάνει αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του, περιμένει την επιστροφή του Κάνιας για να δυναμώσει στα χαφ και να προσαρμοστούν στο… dna του! Έλειψε αυτός ο «τσαμπουκάς», η πίεση στον αντίπαλο και η αμυντική λειτουργία που «δάγκωνε», όπως και τα τρεξίματα, που ασφαλώς θα βελτιωθούν μέσα από τα επόμενα ματς από τον Σπανό. Η αλήθεια είναι πως μιλώντας ατομικά, η ποιότητα έχει ανέβει στο ρόστερ και μένει να αποτυπωθεί στο γήπεδο αυτό!

Ο ΟΦΗ από την άλλη μεριά, έχει απογοητεύσει στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Ισάριθμες ήττες και… πέντε γκολ στην πλάτη, τα τρία από τον Ατρόμητο και τα δύο από τον Παναθηναϊκό. Μικρό βάθος στο ρόστερ, λίγες επιλογές και πολλά τα ζητήματα, με την ομάδα του Νίκου Νιόπλια να έχει χάσει στο ξεκίνημα το αγωνιστικό της προφίλ και να ψάχνεται. Έχοντας, μάλιστα, και δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, πρέπει να αναζητήσει βαθμούς και σε εκτός προγράμματος παιχνίδια αφού δεν είναι δύσκολο να σε πάρει από… κάτω. Γιατί για ακόμη μία σεζόν, οι ομάδες είναι 14 και τα παιχνίδια λιγότερα, άρα και οι βαθμοί λιγότεροι. Να δούμε αν θα βγουν φέτος στους Κρητικούς οι αρκετές μεταγραφές τους, στις οποίες και ποντάρει…

Το πλάνο του Λεβαδειακού και οι δυσκολίες του ΠΑΣ

Ο Λεβαδειακός παρουσίασε ένα παρόμοιο πρόσωπο στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος, δείχνοντας πως αυτή τη στιγμή η ομάδα πορεύεται με ένα συγκεκριμένο πλάνο στο γήπεδο. Αρέσει στον Ταουσιάνη να ελέγχει τον ρυθμό, να περιμένει αρκετές φορές τον αντίπαλο και με γρήγορη κυκλοφορία και μετάβαση της μπάλας ανάμεσα σε μέσους και επιθετικούς, να χτυπάει στις αδυναμίες του αντιπάλου. Δεν παίρνει ρίσκα στην άμυνα, προσπαθεί να βάλει τα χαφ και τα εξτρέμ στο παιχνίδι του και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται!

Την ίδια ώρα, στον ΠΑΣ προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και να «συνηθίσουν» με τη νέα κατάσταση. Αλλαγή στον πάγκο, αρκετές προσθαφαιρέσεις σε παίκτες και το ξεκίνημα θα μπορούσε να είναι χειρότερο, αφού μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό θα μπορούσε να έχει χάσει και από τη Λαμία. Τουλάχιστον, πήρε τον πόντο, πάντως. Ο Μπιλμπάο είναι από τους παίκτες που θα τον βοηθήσουν σημαντικά, ωστόσο στην κυκλοφορία του και γενικότερα στη δημιουργία έχει ζήτημα. Θα πάει ξανά φέτος σφιχτά και προσεκτικά, χτυπώντας στην κόντρα αλλά θα είναι ζόρικη και διαφορετική σεζόν (πιθανότατα) σε σχέση με πέρυσι. Χρειάζεται δουλειά και χρόνο, αν και για το δεύτερο δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό.

Η ωραία «μεταμόρφωση» της Λαμίας


Η Λαμία έδωσε τα κλειδιά στον Φέστα, ο οποίος για πρώτη φορά θα φτιάξει ομάδα από την αρχή και δεν θα έχει δουλειά… καμικάζι! Το πρώτο δείγμα δεν είναι κακό, με τους Φθιωτούς να παίζουν πιο ωραίο στο μάτι ποδόσφαιρο. Με την ΑΕΚ για ένα ημίχρονο και παρά τις 7 απουσίες στην πρεμιέρα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά πλήρωσε την αστοχία της. Την αστοχία της πλήρωσε και στο δεύτερο μέρος με τον ΠΑΣ, όπου ήταν ανώτερη. Δημιούργησε, έπαιξε στρωτά και έχασε φάσεις για το «διπλό», μένοντας στον πόντο. Ωστόσο, δείχνει να έχει βρει καλές λύσεις σε όλες τις γραμμές και να έχει «αφυπνίσει» τους Σλίβκα, Τσιλούλη που έχουν εκκινήσει δυναμικά. Θα έχει ενδιαφέρον φέτος η Λαμία…


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*