Home / Διονύσης Δεσύλλας / Κάθε ματς και ένας τελικός για τον σκληροτράχηλο Παναθηναϊκό

Κάθε ματς και ένας τελικός για τον σκληροτράχηλο Παναθηναϊκό

*Αναμφίβολα, η ομάδα με τη μεγαλύτερη πρόοδο τη φετινή χρονιά είναι αυτή του Παναθηναϊκού. Ξεκάθαρα. Το «τριφύλλι», αφού έβαλε πέρυσι τις βάσεις και κατέκτησε έναν τίτλο (Κύπελλο), μπήκε στη σεζόν με στόχους διαρκούς εξέλιξης και πρωταθλητισμού. Και τα κατάφερε. Ολοκλήρωσε τη χρονιά απολαμβάνοντας τη μοναξιά της κορυφής, με δυο βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ και πέντε από τον Ολυμπιακό. Για μια ομάδα που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια και που ήταν εκτός διαδικασίας πρωταθλητισμού, τα παραπάνω είναι μια πρώτη «νίκη». Μέχρι τις επόμενες…

*Στα πλέι οφ θα γίνει μεγάλη «μάχη» και ο Παναθηναϊκός θα τη δώσει με τον δικό του τρόπο και τα δικά του «όπλα». Το «τριφύλλι» έχει δυνατά σημεία και αδυναμίες, κάτι που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα κείμενα και δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Αποτελεί, όμως, το πιο «σκληροτράχηλο» σύνολο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αρνείται να… παραδοθεί, είναι προσηλωμένο στο δικό του πλάνο, διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην κανονική σεζόν και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία με την ίδια νοοτροπία, αποφασιστικότητα και φυσικά με την ταπεινότητα που το διακρίνει.

*Σε μια χρονιά υψηλών τόνων, εντάσεων, «διαφημίσεων», ο Παναθηναϊκός έχει χαράξει τον δικό του δρόμο. Αυτόν της σκληρής δουλειάς, του σεβασμού στον αντίπαλο, αλλά και του αυτοσεβασμού. Ακόμη κι όταν έκανε τη δική του ποδοσφαιρική «κοιλιά» και έβλεπε πάρα πολλούς να τον υποτιμούν και να τον βγάζουν πανεύκολα εκτός κάδρου, απάντησε. Όχι με λόγια, όχι με επικοινωνιακά τρικ, όχι με γραφικούς τραμπουκισμούς και τέτοιου τύπου συμπεριφορές, αλλά με ποδόσφαιρο. Μετά την ήττα από τον Αστέρα, οι «πράσινοι» πήραν πέντε νίκες σε έξι ματς, έχοντας μια ισοπαλία με τον Ολυμπιακό και επανήλθαν, κατά κάποιον τρόπο, στα δικά τους φετινά στάνταρ. Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός σκόραρε 10 φορές, δέχθηκε μόλις ένα γκολ και ανέβασε ξανά τους μέσους όρους του στις βασικές στατιστικές κατηγορίες με μοναδική εξαίρεση – παρένθεση την κακή εμφάνιση στο «Γ. Καραϊσκάκης».

*Το πρόγραμμα παίζει τον δικό του ρόλο. Υπό αυτήν την έννοια, το ξεκίνημα ευνοεί τον Ολυμπιακό. Πρόκειται, όμως, για έναν μαραθώνιο με μεγάλα παιχνίδια και όχι για μια διαδικασία δυο ή τριών αγώνων. Στην τελική, όλοι θα παίξουν με όλους. Ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει τα δικά του και όχι το τι κάνουν οι άλλοι. Θα πορευτεί με τη λογική «κάθε παιχνίδι και ένας τελικός». Όπως έκανε σε μεγάλο βαθμό στην κανονική περίοδο, αλλά και στα περσινά πλέι οφ που κάθε αγωνιστική η κατάσταση ήταν οριακή για το θέμα Ευρώπης.

*Η πρεμιέρα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι σημαντική. Μπορεί κάποιος και να τη χαρακτηρίσει ως μια ευκαιρία, απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα, η οποία προέρχεται από την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός θα πάει για να «χτυπήσει» το παιχνίδι. Αν τα καταφέρει, τότε θα πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα και θα ανεβάσει ψυχολογία ενόψει της συνέχειας. Αν όχι, θα κοιτάξει τη συνέχεια δίχως να αλλάζει κάτι. Είπαμε, η διαδικασία θα είναι απαιτητική σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο και τίποτα δε θα κριθεί στο ξεκίνημα. Το βέβαιο είναι ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα παλέψει όσο ποτέ για να φτάσει σε αυτό που θέλει. Εδώ που φτάσαμε, αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή σε κατάκτηση πρωταθλήματος έπειτα από13 χρόνια.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*