Home / Ποδόσφαιρο / Εθνική Ελλάδος / Η Εθνική στάθηκε όρθια στο φιλικό της Κωνσταντινούπολης

Η Εθνική στάθηκε όρθια στο φιλικό της Κωνσταντινούπολης

Υπό την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Τουρκία – Ελλάδα μαζί με τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Εθνική απέσπασε 0-0 στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από το τραγικό αποτέλεσμα στο Λουξεμβούργο, η «γαλανόλευκη» επέστρεψε σε θετικά αποτελέσματα και στο δεύτερο ματς με τον Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της, άφησε καλές εντυπώσεις κυρίως στο αμυντικό κομμάτι (3-5-2), χωρίς ωστόσο, να δείξει επιθετικές αρετές. 


Όπως είχε αφήσει να διαφανεί στις προπονήσεις που προηγήθηκαν, ο Μίχαελ Σκίμπε παρέταξε την Εθνική με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και ενισχυμένη μεσαία γραμμή με επίσης τρεις ποδοσφαιριστές, ενώ ο Φορτούνης έπαιζε πίσω από τον μοναδικό επιθετικό, που ήταν ο Μήτρογλου. Αγωνιστικά το πρώτο ημίχρονο δεν είχε να επιδείξει αξιόλογες φάσεις, αφού οι δύο ομάδες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανασταλτική λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι παίκτες τους να αναλωθούν σε κάποια μακρινά και κατά βάση άστοχα σουτ, που δεν ανησύχησαν τους δύο τερματοφύλακες.

Αυτό συνέβη στο 20΄ με τον Γκοκχάν Γκονούλ, στο 25΄ με τον Οζάν, στο 26΄ με τον Τσαλχάνογλου και στις καθυστερήσεις με τον ίδιο παίκτη, με τις προσπάθειές τους να είναι άστοχες, ενώ η ελληνική ομάδα είχε μια πολύ καλή στιγμή με το σουτ του Μήτρογλου στο 39΄ που πέρασε μόλις άουτ. Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι Τούρκοι πίεσαν αλλά τότε ήταν η ώρα του Καρνέζη, ο οποίος σταμάτησε εντυπωσιακά στο 55΄ το σουτ του Αρντά Τουράν, ενώ στο 62΄ το σουτ του Σενκ έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, στην τελευταία καλή στιγμή του αγώνα, αφού έκτοτε δεν σημειώθηκε άλλη αξιόλογη φάση.

Με τη νέα διάταξη η Εθνική βρήκε αμυντική ισορροπία και ηρεμία, δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι από τη μέση και μπροστά ο Σκίμπε έχει πολύ δουλειά μπροστά του, αφού στην παραγωγή και στο επιθετικό μέρος του παιχνιδιού η «γαλανόλευκη» ομάδα υστερεί απελπιστικά.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πάολο Βαλέρι

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Βολκάν, Κοϊμπάσι, Τσαλχάνογλου (81΄ Τασντεμίρ), Γκονούλ, Τοσούν (64΄ Μάλι), Αρντά Τουράν (90΄+ Γιασίν), Σαχάν (73΄ Οκάι), Οζιακούπ (63΄ Τσολάκ), Τοπάλ, Τουφάν (86΄ Ποτούκ), Αχμέτ Γιλμάζ Τσαλίκ

ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Μανωλάς (78΄ Σιόβας), Τοροσίδης, Χολέμπας, Τζιόλης, Σάμαρης, Ταχτσίδης (46΄ Πέτσος), Φορτούνης (90΄+ Καρέλης), Μήτρογλου (70΄ Γιάννου).

Το φιλμ του αγώνα…

82′ Κόρνερ για τους γηπεδούχους, η μπάλα πέρασε από όλους, ο Τοροσίδης έδιωξε ξανά σωτήρια σε κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι και ενώ πίσω του υπήρχαν μόνο Τούρκοι έτοιμοι για κεφαλιά.

78′ Τρίτη αλλαγή για την Ελλάδα με τον Σιόβα να παίρνει τη θέση του Μανωλά.


70′ Δεύτερη αλλαγή για την Εθνική Ελλάδος με τον Γιάννου αντί του Μήτρογλου.

53′ Λάθος της ελληνικής άμυνας, η μπάλα έφτασε στον Αρντά Τουράν, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό, ο Καρνέζης έπεσε στη δεξιά γωνία του και απομάκρυνε σωτήρια.

46′ Αλλαγή για την Ελλάδα με τον Πέτσο στη θέση του Ταχτσίδη.

Ημίχρονο στην Κωνσταντινούπολη. Η Εθνική έχει σταθεί αρκετά καλά στο αμυντικό κομμάτι, με τους Τούρκους να μετράνε 1-2 φάσεις σε όλο το πρώτο 45λεπτο, ενώ από την άλλη η γαλανόλευκη είχε μόνο μία καλή στιγμή επιθετικά με τον Μήτρογλου στο 39′.

Ο επιθετικός της Μπενφίκα, πήρε τη μπάλα λίγο έξω από την τουρκική περιοχή και ενώ αρχικά έχασε την ισορροπία του, τελικά κατάφερε να σουτάρει, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Βολκάν.

Ξεκίνησε ο αγώνας…

Λιγοστός κόσμος, περίπου 7-8 χιλιάδες κόσμος βρίσκεται στις εξέδρες, ενώ όπως αναμενόταν αποδοκιμάστηκε ο ελληνικός εθνικός Ύμνος κατά την ανάκρουση του. Τελικά, η ασφάλεια του γηπέδου έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος ακύρωσης των εθνικών Ύμνων για διατάραξη του κλίματος, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, ενώ οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων φορούν μαύρα περιβραχιόνια.


Πρώτη φορά… μαζί οι πρωθυπουργοί
Τον αγώνα παρακολουθούν μαζί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί των χωρών παρακολουθούν μαζί έναν αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας, ή Τουρκίας – Ελλάδας, συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν συναντηθεί στο ίδιο γήπεδο οι δύο αρχηγοί των κρατών, αντίθετα, είχαν προηγηθεί τετ-α-τετ μεταξύ υφυπουργών Αθλητισμού ή υπουργών εξωτερικών.



Φωτογραφία από τα επίσημα του «Μπασακσεχίρ Φατίχ Τερίμ»


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*