Home / Μπάσκετ / Euroleague / Απειλή για βόμβα: Εκκενώθηκε το στάδιο στον φιλικό Γερμανία-Ολλανδία

Απειλή για βόμβα: Εκκενώθηκε το στάδιο στον φιλικό Γερμανία-Ολλανδία

Αννόβερο, Γερμανία
Ακυρώθηκε περίπου 90 λεπτά πριν την έναρξη το βράδυ της Τρίτης ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας και το στάδιο HDI-Arena στο Αννόβερο εκκενώθηκε έπειτα από πληροφορίες για την απειλή βομβιστικής επίθεσης. Εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Αννόβερο πριν από συναυλία. Συναγερμός στην πόλη· ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, οι κάτοικοι καλούνται να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση να ακυρωθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας ελήφθη στη βάση «αυξανόμενων πληροφοριών από το απόγευμα».

Οι πληροφορίες, παραδέχτηκε ο Ντε Μεζιέρ, προήλθαν από ξένη πηγή, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει επακριβώς την πηγή των πληροφοριών αυτών και το μέγεθος της απειλής.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από τη Γαλλία.

«Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε τον αγώνα, η οποία ελήφθη καθώς πολλές πληροφορίες έδειχναν προς μία συγκεκριμένη απειλή» δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να παρακολουθήσει το ματς επέστρεψε στο Βερολίνο όταν ενημερώθηκε για την απειλή.

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας έχουν αποκλειστεί στάσεις λεωφορείων στην πόλη, καθώς και τμήμα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Πληροφορίες υπήρξαν ότι στον σταθμό βρέθηκε ύποπτο αντικείμενο, όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Αννόβερο, ελήφθησαν «συγκεκριμένες» πληροφορίες για σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση εντός του σταδίου περίπου 15 λεπτά πριν ανοίξουν οι πύλες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει με κάθε επιφύλαξη στην ηλεκτρονική έκδοσή του το περιοδικό Focus αναφέρουν οι οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν ασθενοφόρο γεμάτο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι εκρηκτικά βρέθηκαν σε ασθενοφόρο έξω από το στάδιο.

Η τοπική εφημερίδα Syker Kreiszeitung μετέδωσε επίσης στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις Αρχές.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και το μετρό δεν σταματά σε κάποιους σταθμούς.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις αποψινές εκδηλώσεις.

Για «συγκεκριμένη προειδοποίηση για εκρηκτικά» μέσα στο στάδιο του Αννόβερο έκανε λόγο ο ίδιος. «Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό» ανέφερε μιλώντας για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Αννόβερο».

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος είχε ήδη φθάσει στην πόλη προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η Μέρκελ, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε ακόμη φθάσει στο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα δεν είχε αναχωρήσει ακόμη από το Βερολίνο όταν αποφασίστηκε η ακύρωση του αγώνα.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την κανονική διεξαγωγή του φιλικού -τέσσερις ημέρες πριν τον εφιάλτη στο Παρίσι- προκειμένου να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς την Γαλλία.

Λίγη ώρα μετά την ακύρωση του αγώνα έγινε γνωστό ότι εκκενώνεται και η TUI-Arena στο Αννόβερο, όπου θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims». Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μία κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα» δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.

Στο στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία. Η γερμανική εθνική ομάδα δεν είχε φθάσει ακόμη στο στάδιο όταν διατάχθηκε η εκκένωση.
Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*