Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Από τον Κανός στον Νταρίντα και τον Μαντσίνι: Οι 4+1 κορυφαίες χειμερινές προσθήκες της Super League

Από τον Κανός στον Νταρίντα και τον Μαντσίνι: Οι 4+1 κορυφαίες χειμερινές προσθήκες της Super League

Η βασική μεταγραφική περίοδος για όλες τις ομάδες είναι το καλοκαίρι. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι υφίσταται κατά κύριο λόγο για να διορθώνει όσο περισσότερο γίνεται, τα λάθη του καλοκαιριού, τις προσθήκες που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και είχαν ως αποτέλεσμα, να δημιουργήσουν κενά και ζητήματα στους προπονητές κατά τη διάρκεια συνεχόμενων και απαιτητικών παιχνιδιών.

Κάτι ανάλογο και απολύτως αναμενόμενο, συνέβη και στις ομάδες της φετινής Stoiximan Super League που μπορεί να μην είχαν όλες σημαντικά προβλήματα στα ρόστερ τους, αλλά και οι 14 ενισχύθηκαν έστω με μια μεταγραφή. Ωστόσο, μερικές εξ αυτών ήταν απόλυτα στοχευμένες και αυτό φάνηκε άμεσα στο χορτάρι. Ανέβασαν επίπεδο τις ομάδες τους στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν και πήραν τη φανέλα βασικού στο… σπίτι τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Ντανιέλ Μαντσίνι για τον Παναθηναϊκό, ο Ροντινέι και ο Σέρτζι Κανός για τον Ολυμπιακό, ο Βλαντιμίρ Νταρίντα για τον Άρη και ο γκολκίπερ, Παναγιώτης Τσιντώντας για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το sport-fm.gr τους βρήκε, ανέλυσε τα πεπραγμένα τους και σας τους παρουσιάζει, με την σειρά κατά την οποία ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο, οι ομάδες στις οποίες αγωνίζονται.

Ντανιέλ Μαντσίνι – Παναθηναϊκός


Ο εκπληκτικός, αήττητος πρώτος γύρος του Παναθηναϊκού οφειλόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα. Ο Ισπανός σκόραρε οχτώ τέρματα και μοίρασε δυο ασίστ σε εννέα συμμετοχές, αλλά στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη, η τύχη του γύρισε την… πλάτη, αφού υπέστη ολική ρήξη χιαστού και έμεινε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν.

Αυτό στοίχισε πολύ στο «τριφύλλι». Έχασε τον κορυφαίο παίκτη του και δημιούργησε ένα τεράστιο κενό στην μεσοεπιθετική γραμμή, σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα του Παλάσιος εκείνη την περίοδο και την αδυναμία του Μπέντζαμιν Βέρμπιτς να φανεί συμμετοχικός και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έτσι, η ανάγκη για έναν εξτρέμ ήταν επιτακτική, με τον Παναθηναϊκό να καταβάλλει το πόσο των τριών εκατομμυρίων ευρώ στον Άρη για την απόκτηση του Ντανιέλ Μαντσίνι. Έναν παίκτη με παραστάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα και ικανό στα «θέλω» του Σέρβου τεχνικού.

Και αυτό φάνηκε από τις πρώτες συμμετοχές του, αφού «κούμπωσε» άμεσα και έδωσε στον Παναθηναϊκό, ενέργεια, τρεξίματα, ενώ η ποιότητα του, τα αγγίγματά στην μπάλα και οι επινοήσεις του, φάνηκαν πόσο έλειπαν από το παιχνίδι του «τριφυλλιού». Επίσης, σκόραρε στην επιστροφή του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και στη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1 επί του Άρη, ενώ βρήκε «δίχτυα» και στην επικράτηση με 2-0 επί του Παναιτωλικού. Αγωνίζεται όπου του ζητηθεί στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, ενώ με την παρουσία του βελτίωσε τόσο τον Χουανκάρ στην αριστερή πλευρά, όσο και τον Παλάσιος αφού μπορούν να αλλάζουν θέσεις και γίνονται επικίνδυνοι κατά την διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Ροντινέι – Ολυμπιακός


Από τη φυγή του Ομάρ Ελαμπντελαουί το καλοκαίρι του 2020, ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει και δοκιμάσει μέσω δανεισμών, ουκ ολίγα δεξιά μπακ. Κανένα από αυτά δεν ενέπνεε σιγουριά και αξιοπιστία και η γρήγορη αποχώρηση τους ήταν το πιο συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι μεταγράφηκαν οι Βρσάλικο και Άβιλα και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποχώρησαν και οι δυο, με τον Κροάτη να μένει χωρίς ομάδα και τον Ισπανό να πηγαίνει στη Λουντογκόρετς.

Έτσι, η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα έμεινε κενή και για αυτό αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο Βραζιλιάνος Ροντινέι. Ο 31χρονος έφυγε για πρώτη φορά στην καριέρα του από τη Λατινική Αμερική, αλλά δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής και έγινε άμεσα παίκτης της βασικής ενδεκάδας.

Στο πρωτάθλημα αριθμεί 10 συμμετοχές, όλες ως βασικός, έχοντας απουσιάσει μόλις πέντε λεπτά από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ έχει μοιράσει και μια ασίστ και με την παρουσία του οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βελτιώσει την αμυντική τους γραμμή , ενώ προωθείται και επιθετικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι καθοριστικός σε όλα τα ντέρμπι που έχει αγωνιστεί έως τώρα, καθώς απέναντι στον ΠΑΟΚ περιόρισε τον Ζίβκοβιτς και τις προωθήσεις του Ράφα Σοάρες, στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό «εξαφάνισε» τους Μαντσίνι και Παλάσιος που άλλαζαν συνεχώς πλευρές και στη νίκη επί της ΑΕΚ δεν άφησε σε κανένα χρονικό σημείο του παιχνιδιού τον Γκατσίνοβιτς να φανεί επιδραστικός.

Σέρτζι Κανός – Ολυμπιακός


Ακόμα ένας παίκτης του Ολυμπιακού στη σχετική λίστα, ενδεικτικό και της μεγάλης βελτίωσης που παρουσίασε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Ο λόγος τώρα για τον Σέρτζι Κανός που ήρθε ως δανεικός τον Ιανουάριο από τη Μπρέντφορντ και έχει δώσει το κάτι διαφορετικό που τόσο έψαχναν οι «ερυθρόλευκοι» στις θέσεις των εξτρέμ.

Παρά το γεγονός ότι στις αρχές Φλεβάρη έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν έμαθε ότι η μητέρα του έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, η συνεισφορά και η συμβολή του είναι τεράστια μέχρι στιγμής. Σε μόλις έξι παιχνίδια πρωταθλήματος, έχει πετύχει τέσσερα τέρματα, ενώ έχει ένα κερδισμένο πέναλτι και μια ασίστ σε 353 λεπτά παρουσίας. Μάλιστα, σκοράρει ανά 89 λεπτά με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχοντας την πιο καλή επίδοση από όλους τους παίκτες των Πρωταθλητών Ελλάδας!

Δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής, δημιουργεί συνεχώς απειλητικές καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες και μπορεί να έχασε αρκετές ευκαιρίες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, κάτι που δείχνει και την επιδραστικότητα του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πάντως, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ πήρε το αίμα του… πίσω, σκοράροντας το τρίτο γκολ που έβαλε τις βάσεις για τη νίκη της ομάδας του Μίτσελ, ενώ συνείσφερε και ανασταλτικά δίνοντας συνεχώς βοήθειες στον Ρέαμπτσιουκ στα μαρκαρίσματα με τον Άμραμπατ και στη συνέχεια με τον Ελίασον.

Βλαντιμίρ Νταρίντα – Άρης


Πιθανόν η κορυφαία μεταγραφή του Άρη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήρθε στις αρχές του Ιανουαρίου ως ελεύθερος από τη Χέρτα Βερολίνου και με 225 συμμετοχές, 22 γκολ και 32 ασίστ από την παρουσία του στην Bundesliga.

Ο Τσέχος λειτουργεί με ακρίβεια στο πλάνο της ομάδας τόσο αμυντικά, όσο κυρίως επιθετικά και κάτι τέτοιο υποδουλώνουν τα τρία γκολ και οι ισάριθμες ασίστ σε σύνολο 11 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ η συνολική συνεισφορά του είναι πολλή μεγαλύτερη από τους αριθμούς του. Επιτομή του box to box μέσου που δεν είχαν πότε οι «κιτρινόμαυροι», προσφέρει σε όλους τους τομείς, με ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (85% ποσοστό ευστοχίας) με συνεχή τρεξίματα, την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και τη δυνατότητα να πατάει περιοχή για να εκτελέσει, καθώς έχει 1,6 σουτ ανά παιχνίδι.

Δεδομένα, ο Άρης έχει πετύχει διάνα με την περίπτωση του και την επόμενη σεζόν θα πρέπει να τον πλαισιώσει με ισάξιους ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις του γηπέδου, προκειμένου να φανεί ανταγωνιστικός εντός και εκτός συνόρων.

Παναγιώτης Τσιντώντας – ΠΑΣ Γιάννινα


Η μοναδική περίπτωση της λίστας που θα βρίσκεται στα play-out της Stoiximan Super League, όπως επίσης και ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής της λίστας. Ο Παναγιώτης Τσιντώντας έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ το καλοκαίρι και τελικά αποφάσισε να μετακομίσει στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η επιλογή αυτή μοιάζει win-win και για τις δύο πλευρές αφού τόσο οι Ηπειρώτες βρήκαν έναν έμπιστο τερματοφύλακα μετά τις δοκιμές των Πριόρ, Αθανασιάδη και Σούλη, όσο και ο 29χρονος γκολκίπερ πήγε σε ένα μέρος που είναι βασικός στέλεχος και τον εμπιστεύονται απόλυτα.

Αρχικά, η ομάδα των Ιωαννίνων τελείωσε τον πρώτο γύρο με 28 γκολ παθητικό και είχε την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και τελείωσε την κανονική περίοδο με 41, με τον Τσιντώντα να δέχεται μόλις 10 γκολ σε 10 παιχνίδια, κρατώντας ανέπαφη την εστία του δύο φορές και έχοντας 30 αποκρούσεις και 33 κλεψίματα.

Επίσης, να σημειωθεί ότι φώναξε «παρών» στα δύσκολα αφού στα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες ήταν απόλυτα κομβικός. Στη εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ με 2-1 και συγκεκριμένα στο ντεμπούτο του, πραγματοποίησε έξι κρίσιμες επεμβάσεις σε χρονικά σημεία που η ομάδα του Αλμέιδα «σφυροκοπούσε», ενώ απέναντι στον ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν, προχωρώντας σε πέντε επεμβάσεις, με κορυφαίες αυτές στο γυριστό του Μπράντον Τόμας στο 63′ και στην εξ’ επαφής κεφαλιά του Τζίμα στο 86′. Δείτε εδώ τα highlights από τον συγκεκριμένο αγώνα.

Επιμέλεια: Χρήστος Λόης

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*