Home / Μπάσκετ / NBA / Άλεν Αϊβερσον:Ένας εθισμένος ήρωας (Vid & Pics)

Άλεν Αϊβερσον:Ένας εθισμένος ήρωας (Vid & Pics)

Η ζωή είναι σαν το ναρκωτικό…Είναι τόσο γλυκιά και εθιστική που σε πηγαίνει πολλές φορές στο κόσμο που θέλεις με πολλές συνέπειες.
Ζωή σαν ναρκωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί και η ζωή ενός θρύλου του μπάσκετ.Ενός μύθου που κατέρευσε τους κανόνες του αθλήματος.Ενός γίγαντα με ύψος 1.83.Όχι δεν είναι παράλογο ένας άνθρωπος με ύψος 1.83 να χαρακτηριστεί γίγαντας,ειδικά όταν μιλάμε για τον Άλεν Αϊβερσον.
Άνθρωπος είπα;Λάθος
Γεννήθηκε στο Χάμπτον,της Βιρτζίνια,στις 7 Ιουνίου 1975.Ο πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, η οποία τον γέννησε στα 15 της.Απο μικρός ήταν ιδιόρυθμος,θρασύς και επιθετικός με όσους διαφωνούσαν μαζί του.Το 1993 ενεπλάκη σε καβγά και στα 17 του καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη με 10ετή αναστολή. Μετά από τέσσερις μήνες στη φυλακή αφέθηκε ελεύθερος, καθώς του δόθηκε χάρη. Η αρχική απόφαση ανετράπη λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Για την περίοδο της φυλάκισης του είχε δηλώσει: “Έπρεπε να χρησιμοποιήσω την εμπειρία της φυλακής ως κάτι θετικό. Κάποιοι βλέπουν κάτι το αδύναμο σε σένα όταν φυλακίζεσαι και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Πότε δεν έδειξα σημάδια αδυναμίας. Παρέμεινα δυνατός μέχρι την ημέρα που βγήκα”.
Το ταλέντο του στο μπασκετ φαινόταν απο τα παιδικά του χρόνια,παρ’οτι ήταν κοντός για το άθλημα.
Έγινε draft στο νούμερο 1 από τους 76ers το καλοκαίρι του 1996.Έπαιξε στο ΝΒΑ 14 σεζόν με την ομάδα της Philadelphia, τους Nuggets, τους Pistons και τους Grizzlies.
Στις 12 Μαρτίου 1997 γίνεται παγκοσμίως γνωστός,όταν αντιμετωπίζει τον Θεό του Μπάσκετ..Τον Μάικλ Τζόρτναν.Ο Άιβερσον σημειώνει 37 πόντους που δεν αρκούν όμως στην ομάδα του για να πάρει την νίκη.Παρ’ όλα αυτά, η αναμέτρηση σημαδεύεται από την προσωπική αντιπαράθεση των δύο.Ο ίδιος ο Τζόρτναν υποκλίνεται στο ταλέντο του και πλέον ένας θρύλος γεννιέται.

21635

Φωτ.Το μυθικό εκείνο μάτς που τρέλανε τον Τζόρνταν


Το 2001 κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του,με αποτέλεσμα να βγεί και καλύτερος παίκτης της χρονιάς (Mvp).Με ηγέτη τον Αιβερσον η Φιλαδέλφεια φτάνει στους τελικούς του ΝΒΑ,την ίδια χρονιά,χάνωντας όμως με κάτω τα χέρια,απο τους Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ και του Σακίλ Ο’Νιλ με 4-1.
21635
Φωτ 2.Ο Άλεν Αϊβερσον με το βραβείο του MVP το 2001

 
Ήδη ο Άιβερσον έχει γίνει πρώτο θέμα συζήτσης με τα κατορθώματα του στο ΝΒΑ.Οι αστράγαλοι των αντιπάλων σπάνε κυριολεκτικά απο τις μαγικές σταυροτές του τρίπλες,όλοι υποκλίνονται στο ταλέντο του,η Φιλάδελφεια έχει βρεί πλέον τον δικό της ήρωα.
2006.Η Χρονιά που άρχιζε σιγά σιγά να δείχνει έναν άλλον Άιβερσον.Έναν Άιβερσον εθισμένο.Όχι με το μπάσκετ βέβαια,αλλά με το αλκόολ,τον τζόγο και την σπατάλη χρημάτων.Το νόημα και το κίνητρο για την ζωή δεν υπάρχουν πλέον στο λεξιλόγιο του.
21635
Φωτ 3.Ο Άιβερσον σε κατάσταση μέθης

 
Η γυναίκα του Ταβάνα που την γνώρισε στην ηλικία των 16 ετών,δεν άντεξε άλλο την κατάσταση του Άλεν,ώσπου ήρθε η στιγμή το 2012 να ζητήσει διαζύγιο.Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο δικαστήριο,ο Αιβερσον σηκώθηκε απο την θέση του και είπε δείχνωντας τις τσέπες του
“Δεν έχω χρήματα ούτε για ένα cheeseburger” .
Άμέσως η γυναίκα του τον λυπήθηκε και του έδωσε 61 δολάρια όσα ακριβώς είχε πάνω της.
Ο Άιβερσον και η Ταβάνα έχουν περάσει πολλά δύσκολα γεγονότα μαζί.Το 1994 ο Άλεν χάνει την γέννηση του πρώτο τους παιδιού.Τρία χρόνια αργότερα ήταν τόσο μεθυσμένος που δεν μπόρεσε να την μεταφέρει στο νοσοκομείο για την γέννηση του γιου τους.
Παρόλα αυτά οι δυο τους έμειναν για πολλά χρόνια μαζί,ώσπου τελικά η γυναίκα του έφτασε στο σημείο του διαζυγίου.
“Σε αγαπώ. Μου λείπει το όμορφο πρόσωπό σου. Συγνώμη. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη” ανέφερε sms που της έστειλε λίγες ώρες μετά την συνάντησή τους στο δικαστήριο.

 

21635

Φωτ 4.Ο Άιβερσον με την γυναίκα του Ταβάνα στον γάμο τους

 
Ο Iverson αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού. Ήταν αμέτρητες οι φορές που εμφανίστηκε σε προπόνηση μεθυσμένος.Εδώ και καιρό ο ίδιος δηλώνει οτι έχει πλέον αφήσει πίσω του όλα αυτά που τον έφεραν σε αυτη τη κατάσταση.
Αυτό που είναι σίγουρο τέλος είναι οτι Άλεν Άιβερσον θα μείνει για πάντα στην ιστορία λόγο του χαρακτήρα του και του μεγάλου ταλέντου που είχε.Αυτό όμως που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι το που θα μπορούσε να φτάσει αν δεν είχε αυτά τα εθιστικά προβλήματα.

21635
Φωτ 5.Ο Άιβερσον ως βετεράνος στο γήπεδο των Φιλαδέλφεια 76ερς

 

Βασίλης Μπατζής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*