Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Παναθηναϊκός / ΠΑΟ από ατσάλι: Νίκησε θεούς και… Μάνταλους!

ΠΑΟ από ατσάλι: Νίκησε θεούς και… Μάνταλους!

Ο Μάνταλος δεν του έδωσε δύο πέναλτι, ο ΠΑΣ προηγήθηκε με γκολ οφσάιντ, αλλά ο Παναθηναϊκός με την πιο πειστική του φετινή εμφάνιση επικράτησε στα Γιάννινα με 2-1 και πήρε προβάδισμα για τους «8».

Σε ένα ματς δύο… όψεων, καθώς το β’ ημίχρονο πρόσφερε όσες συγκινήσεις, δεν κατάφεραν οι παίκτες των δύο ομάδων να χαρίσουν στο α’ μέρος, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ που διαμορφώθηκε από γκολ οφσάιντ του Ακόστα και επικράτησε 2-1 του ΠΑΣ Γιάννινα μέσα στους «Ζωσιμάδες», παίρνοντας σαφές προβάδισμα για πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Έπειτα από ένα «φτωχό» α’ ημίχρονο στο οποίο θα κρατηθεί στη μνήμη λόγω της άρνησης του Μάνταλου να υποδείξει πέναλτι σε ανατροπή του Πέτριτς από τον Τζημόπουλο, στο β’ 45λεπτο το γκολ του Ακόστα έβαλε… φωτιά. Ο Παναθηναϊκός αφυπνίστηκε και παρά το γεγονός ότι δεν του δόθηκε και δεύτερο πέναλτι σε ανατροπή του Μπουμάλ από τον Μιχαήλ, κατάφερε γυρίσει… τούμπα του ματς, στην καλύτερη εμφάνισή του επί ημερών Στραματσόνι.

inner

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς έπαιξε και η αποβολή του Καρανίκα ενώ το σκορ ήταν 1-0, αφού τότε οι «πράσινοι» αύξησαν την πίεσή τους και έφτασαν νωρίς στην ισοφάριση με τον Αμπέντ. Όλα τότε πήραν το δρόμο τους, καθώς ο εκπληκτικός σε ακόμα ένα ματς Πέτριτς, με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2-1, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη μέσα στους «Ζωσιμάδες».

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία, αφού δεν του δόθηκαν δύο πέναλτι (αρχικά στον Πέτριτς και στο β’ μέρος στον Μπουμάλ), ενώ το γκολ με το οποίο προηγήθηκε ο ΠΑΣ, δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού ο Ακόστα βρίσκεται σε θέση οφσάιντ στην κεφαλιά πάσα του Μανιά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο γκολ της ισοφάρισης του Παναθηναϊκού, ο Πέτριτς από τον οποίο «γεννιέται» η φάση φαίνεται να καλύπτεται οριακά από την άμυνα των γηπεδούχων.

Το ματς

Με εξαιρετικό ρυθμό μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο τόσο οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα όσο και αυτοί του Παναθηναϊκού, με τους γηπεδούχους να θέλουν να πιέσουν έχοντας το έναυσμα που του έδιναν οι περίπου οι 4.000 φίλοι της ομάδας. Ωστόσο, πιο απειλητικοί παρουσιάστηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, δείχνοντας απόλυτα προετοιμασμένοι να «χτυπήσουν» μέσω αντεπιθέσεων, κυρίως με τον Καρέλη από τα αριστερά και λιγότερο με τον Μπουμάλ.

Παρ’ όλα η τελική προσπάθεια των παικτών του Αντρέα Στραματσόνι «χαλούσε» όποια δημιουργική προσπάθεια «έχτιζαν» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν απειλητικοί. Στην άλλη πλευρά, οι παίκτες του ΠΑΣ επίσης δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν και προσπαθούσαν να στηρίξουν την επιθετική τους δραστηριότητα στις στημένες φάσεις που ούτως ή άλλως αποτελεί μεγάλη τους δύναμη.

Μέσω μίας τέτοιας στο 8’ οι γηπεδούχοι παραλίγο να σκοράρουν, αφού μετά το φάουλ του Ακόστα από τα δεξιά, ο Κοτσόλης επιχείρησε άστοχη έξοδο και κατόπιν σύγχυσης κατάφεραν να απομακρύνουν οι αμυνόμενοι του Παναθηναϊκού, ωστόσο το… κακό είχε γίνει. Από την προσπάθεια του γκολκίπερ του «τριφυλλιού», ο Σάντσεθ τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον βραχίονα με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Κουτρουμπή μόλις στο 11’.

inner

Το μόνο γεγονός που αξίζει να αναφερθεί για την εικόνα του α’ ημιχρόνου είναι η φάση του 17’. Ο Πέτριτς έκανε την κίνηση μέσα στην περιοχή και πριν γίνει κάτοχος της μπάλας, ο Τζημόπουλος τον τράβηξε με αποτέλεσμα ο Κροάτης να πέσει, αλλά ο Σταύρος Μάνταλος αρνήθηκε το πέναλτι στον Παναθηναϊκό και έδειξε να συνεχιστεί το ματς.

Με το «καλημέρα» στο β’ ημίχρονο ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να απειλήσει μέσω στημένης φάσης και μάλιστα να χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς στο 49’. Ο Πράνιτς εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά και ο Τελάντερ νίκησε τους πάντες στον εναέρια μονομαχία, ωστόσο από την κεφαλιά η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι της εστίας του Βελλίδη.

inner

Στο 53’ σημειώθηκε η δεύτερη φάση για την οποία διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός, όταν ο Μπουμάλ από τα δεξιά μπήκε στην περιοχή και ο Μιχαήλ στην προσπάθειά του να απομακρύνει δεν βρήκε καθόλου την μπάλα, ανατρέποντας τον Καμερουνέζο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για το… ρεσιτάλ που χάριζε απλόχερα το διαιτητικό τρίο, στο 57′ ο Ακόστα έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους, εκμεταλλευόμενος όχι μόνο την κεφαλιά πάσα του Μανιά, αλλά και το γεγονός ότι ο α’ βοηθός Μαγιάννης δεν είδε ποτέ ότι ξεκίνησε την προσπάθειά του από θέση οφ-σάιντ.

inner

Το γκολ αυτό λειτούργησε ως «καμπανάκι» για τους παίκτες του Παναθηναϊκού και ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή τους, «κατασκήνωσαν» έξω από την περιοχή του Βελλίδη, προσπαθώντας να προκαλέσουν ρήγματα στην άμυνα των γηπεδούχων. Τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό και η αποβολή του Καρανίκα στο 66′, καθώς ο αμυντικός του Πλατανιά ανέτρεψε τον Καρέλη εκτός περιοχής τη στιγμή που ο επιθετικός του «τριφυλλιού» ετοιμαζόταν να πλασάρει τον Βελλίδη, υποδεχόμενος την ασίστ του Πέτριτς.

inner

Και αφού στο 70′ ο Μπουμάλ έχασε τρομερή ευκαιρία να ισοφαρίσει και στο 73′ ακυρώθηκε σωστά το γκολ του Καλτσά για οφσάιντ, στο 75′ έγινε αυτό που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με βάση την εικόνα του ματς. Ο Ζέκα βρήκε τον Πέτριτς, ο Κροάτης στο πλασέ που επιχείρησε νικήθηκε από τον Βελλίδη, αλλά ο Αμπέντ δεν είχε κανένα πρόβλημα στην επιστροφή να διαμορφώσει με πλασέ το 1-1.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το έναυσμα για την ολική ανατροπή, αφού μόλις τρία λεπτά αργότερα (78′) ο Καλτσάς που εκτέλεσε το κόρνερ βρήκε το κεφάλι του Πέτριτς που δεν δυσκολεύτηκε να «γράψει» το 2-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Στα εναπομείναντα λεπτά οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, αλλά στη μοναδική ξεκάθαρη ευκαιρία που δημιούργησαν στο 92′, ο Τελάντερ έβαλε την κόντρα στο σουτ του Ακόστα, κρατώντας τη νίκη που αποτελεί μισή πρόκριση για τον Παναθηναϊκό.

inner

Οι συνθέσεις:

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης – Καρανίκας, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ναδάλες – Γαρουφαλιάς (78′ Ηλιάδης)- Τσουκαλάς, Λίλα, Γιάκος (66′ Μπέριος), Ακόστα – Μανιάς (78′ Ίλιτς).

Παναθηναϊκός (Αντρέα Στραματσόνι): Κοτσόλης – Βέμερ, Σάντσεθ (λ.τ. 11′ Κουτρουμπής), Τελάντερ, Πράνιτς – Ζέκα, Εσιέν, Αμπέντ – Μπουμάλ (71′ Καλτσάς), Καρέλης, Πέτριτς (79′ Μπεργκ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*