Home / Μπάσκετ / Ολυμπιακός με πλάνο, ποιότητα και προοπτική αναβάθμισης

Ολυμπιακός με πλάνο, ποιότητα και προοπτική αναβάθμισης

Όταν ο Ολυμπιακός ολοκλήρωνε την σεζόν με την κατάκτηση του νταμπλ, η λογική έλεγε πως θα έχει ένα ήσυχο μεταγραφικό καλοκαίρι, καθώς όπως και ο ίδιος ο προπονητής του είχε αναφέρει, ήθελε δύο-τρεις προσθήκες για να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός την νέα σεζόν. Οι εξελίξεις είναι λίγο διαφορετικές, και η βασικότερη αιτία είναι ότι η περυσινή ομάδα είχε στις τάξεις της πολύ καλούς παίκτες. Και όταν έχεις ποιότητα, είναι λογικό να βρίσκεις και ανταγωνισμό. Στην περίπτωση των νταμπλούχων Ελλάδας και επειδή είχαν… μαγειρέψει καλά πριν «πεινάσουν», ο μοναδικός αντίπαλος το καλοκαίρι του 2022 είναι το ΝΒΑ.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, κέρδισε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος πρόσφερε πέρυσι αρκετά και εκπλήρωσε -μπράβο του-, το όνειρο της επιστροφής στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι Σακραμέντο Κινγκς, απειλούν με την «αρπαγή» του πολυτιμότερου παίκτη της ομάδας, Σάσα Βεζένκοβ. Οι πειραιώτες, αισιοδοξούν και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, βάσιμα, πως η απώλεια θα περιοριστεί στον ομογενή γκαρντ, ο οποίος όπως και 26χρονος φόργουορντ, εκτός του ότι είναι πολύ καλοί παίκτες, έχουν και ελληνικό διαβατήριο. Ενδεχόμενο 0/2 στις παραμονές τους, θα έβαζε πολύ δύσκολα στον μεταγραφικό σχεδιασμό και θα διατάρασσε τις εξαιρετικές ισορροπίες και «χημεία» που είχε η ομάδα την σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ή μήπως όχι;

Ο Ολυμπιακός, είναι φανερό πως λειτουργεί υποδειγματικά στην ανοικοδόμηση του ρόστερ του, όποιο εμπόδιο και αν συναντήσει και αυτό έχει αποδειχθεί ήδη από τις δύο πρώτες κινήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και τις ισάριθμες που είναι προ των πυλών να τελεσφορήσουν. Από την στιγμή που το πολυτελές, για το μπάτζετ τους όνειρο του Νίκολα Μιλουτίνοφ, έσβησε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας (σ.σ. κύριος υπεύθυνος για τα αντανακλαστικά και την σωστή στόχευση του προγραμματισμού) και η διοίκηση, στράφηκαν στον Τζόελ Μπόλομποϊ. Ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πείστηκε να φορέσει «ερυθρόλευκα» μετά την βελτιωμένη πρόταση που του κατατέθηκε και έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά τον Μουστάφα Φαλ, δίνοντας στοιχεία που έλλειπαν στο «5» και υπό προϋποθέσεις στο «4».

Οι «ερυθρόλευκοι» αποκτούν με τον 28χρονο παίκτη έναν σούπερ αθλητικό πικ εν ρολ παίκτη, ο οποίος παίζει πολύ καλά πάνω από την στεφάνη, κάνει καλά σκριν, είναι εξαιρετικός αμυντικός ειδικά στις αλλαγές που είναι το αγαπημένο παιχνίδι του προπονητή και διαθέτει αξιοπρεπές σουτ για την θέση του. Έχει τετραετή εμπειρία στην Ευρωλίγκα σε ένα σούπερ πρόγραμμα υπό τον κόουτς Ιτούδη, έχει κατακτήσει το τρόπαιο και σίγουρα, αν και δεν είναι καλύτερος στα τελειώματα των φάσεων από τον προκάτοχό του, Χασάν Μάρτιν, είναι πιο ολοκληρωμένος και πιο χρήσιμος παίκτης στον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός.

Μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του στην ρωσική ομάδα, Άλεκ Πίτερς, ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς, και κυρίως αν μείνει ο Βεζένκοβ και προστεθεί και ο Κώστας Αντετοκούνμπο (σ.σ. είναι αρκετά κοντά), η πεντάδα της φροντ λάιν είναι εκ των ων ουκ άνευ να αναφέρουμε πως έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Με παίκτες ποιότητας, αλλά και χαρακτηριστικών που «δένουν» με το υπόλοιπο σύνολο, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στον προπονητή να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνολικές προοπτικές. Οι ψηλοί συνδυάζουν φαρμακερό σουτ από την περιφέρεια, παιχνίδι με πρόσωπο στο καλάθι, αθηλτικότητα, αλτικότητα, έκρηξη και όλα τα στοιχεί που χρειάζονται στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο Αϊζέια Κάναν, ήταν από την πρώτη στιγμή που ο Ντόρσεϊ ξεκαθάρισε ευγενικά πως θα παλέψει για ΝΒΑ παρά την γενναία αύξηση που του έγινε για ανανέωση, ο παίκτης που ήθελε ο προπονητής. Η προσέγγιση είχε γίνει πριν απαντήσει ο νυν παίκτης των Μάβερικς, με αποτέλεσμα ο τρόπος της και ο ρόλος που του προτάθηκε, να παίξει κομβικό ρόλο στην τελική του απόφαση. Οι χειρισμοί ήταν και πάλι εξαιρετικοί (σ.σ. όπως πέρυσι με τον Γουόκαπ) και ο Αμερικανός σκόρερ, παρότι είχε πρόταση με καλύτερα χρήματα από την Φενέρμπαχτσε, προτίμησε Ολυμπιακό. Ο πρώην άσος των Ούνιξ και Γαλατάσαραϊ, έχει διαφορετικό στυλ από τον παίκτη που αντικαθιστά, όμως είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Σουτάρει εξαιρετικά από μακριά, είναι ορισμός του σκόρερ, δεν φοβάται να παίξει κάθετα προς το καλάθι παρά τα 183 εκατοστά του ύψους του, ενώ η σωματοδομή του τον βοηθάει να καλύψει αυτό το χάντικαπ. Πιέζει καλύτερα πάνω στην μπάλα, αλλά θα πρέπει η συνολική άμυνα να καλύπτει το μικρό του δέμας, ώστε να αποφεύγονται τα ποσταρίσματα από τους αντιπάλους. Στο διά ταύτα, ο Ολυμπιακός δεν έχασε κάτι το σούπερ αμυντικά με την αποχώρηση του Ντόρσεϊ, αλλά κέρδισε έναν πιο έμπειρο και σταθερό παίκτη στο σκοράρισμα. Ο Κάναν που εκτός από την πολύ καλή διετή παρουσία του στην Ευρωλίγκα, είχε 8,1 πόντους μέσο όρο σε έξι ομάδες στο ΝΒΑ, έχει στοιχεία και χαρακτήρα που οι φίλοι της ομάδας θα λατρέψουν.

Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού εξελίσσεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί το ρόστερ δεν μπορεί να γίνουν απόλυτα ασφαλής εκτιμήσεις. Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι η αμεσότητα, η σωστή στόχευση και ο προγραμματισμός που είναι στο υψηλότατο επίπεδο, αλλά και η ευχέρεια εναλλακτικών λύσεων με ποιοτικούς παίκτες από ψηλό ράφι. Αυτό, εκτός από απόρροια της τεράστιας διοικητικής διάθεσης αλλά και της άρτιας συνεργασίας που υπάρχει με τον προπονητή, δείχνει πως η αντιμετώπιση της ομάδας απο την αγορά είναι πλέον εντελώς διαφορετική. Οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν επακριβώς τι θέλουν, τι τους ταιριάζει και τον τρόπο που μπορούν να το αποκτήσουν και εφόσον ολοκληρωθεί θετικά και η παραμονή του Βεζένκοβ, θα έχουν στην συνέχεια ένα πραγματικά ήσυχο καλοκαίρι.

Με την αίσθηση που θα αφήνει, να είναι αισιόδοξη για πολύ όμορφα πράγματα και την νέα σεζόν, παρότι «καθρέφτης» δεν είναι η θεωρία, αλλά το γήπεδο. Το επίπεδο σχεδιασμού και κινήσεων στο μεταγραφικό παζάρι πάντως, έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά και αυτό θα πρέπει να κάνει το ανυπόμονο και απαιτητικό κοινό της ομάδας να κοιμάται –στο μέτρο του δυνατού- ήσυχο και κυρίως να δείξει εμπιστοσύνη σε αυτούς που την έχουν κερδίσει δικαιωματικά.

Υ.Γ. Ακόμα και ο τρόπος αποχαιρετισμού, ο σεβασμός και η σωστή επικοινωνία που υπάρχει με τους παίκτες που αποχωρούν, δείχνει πολλά. Ο Ντόρσεϊ, που με την σειρά του ήταν έγκαιρα ξεκάθαρος για να μην πάει πίσω ο σχεδιασμός, δεν είναι απίθανο με τον τρόπο που του φέρθηκε ο Ολυμπιακός όταν επιστρέψει στην Ευρώπη να τον έχει πρώτη επιλογή.


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*