Home / Sports / «Βοηθήστε να σωθεί το άθλημα που δόξαζε την Ελλάδα»

«Βοηθήστε να σωθεί το άθλημα που δόξαζε την Ελλάδα»

Τον παρακαλεί να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατόν και, εκφράζοντας, ουσιαστικά, την απόγνωσή της για την πορεία που έχει πάρει η άρση βαρών στη χώρα μας, καταλήγει: «Βοηθήστε να σωθεί το άθλημα που κάποτε δόξαζε την Ελλάδα».

Στην ηλεκτρονική επιστολή της η Ομάδα αναφέρει σωρεία παραδειγμάτων για να τεκμηριώσει το αίτημά της:

Διώξεις ή απειλές κατά αθλητών, προπονητών, σωματείων, ακόμη

και… διαιτητών.

*Διεξαγωγή ελάχιστων αγώνων, με επίκληση των οικονομικών δυσκολιών, τη στιγμή που η ΕΟΑΒ κατασπαταλάει το

δημόσιο χρήμα σε δραστηριότητες μη επωφελείς για το άθλημα (π.χ. ταξίδια των μελών της για προεκλογικούς σκοπούς,

εισιτήρια του προέδρου, Πύρρου Δήμα για τις ΗΠΑ, όπου ήταν τεχνικός διευθυντής στην ομοσπονδία της χώρας κ.α.).

*Προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφοριών στις γενικές συνελεύσεις, μέσω του αγωνιστικού προγράμματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες Ολυμπιονικών και πρωταθλητών για σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντες, προπονητές, γιατρούς ομοσπονδιών, αλλά και τις δηλώσεις του Ολυμπιονίκη, Νίκου Κακλαμανάκη για την ύπαρξη -πέραν του σωματικού- ψυχικού και ηθικού βιασμού στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις σας, «Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει “φρέσκος αέρας” σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών» «κάθαρση των διοικήσεων των Ομοσπονδιών με ανανέωση των προσώπων», «να σπάσουμε την αίσθηση της μονιμότητας και της κυριαρχίας προσώπων», σας δηλώνουμε ότι επικροτούμε την κίνηση αυτή και σας στηρίζουμε απόλυτα.

Η παρότρυνσή σας να καταγγείλουμε όλοι τα κακώς κείμενα σε κάθε χώρο του αθλητισμού, μας υποχρεώνουν, για το καλό του αθλήματός μας, να σας ενημερώσουμε, με τη σύμφωνη γνώμη προπονητών, παραγόντων και εκπροσώπων συλλόγων, για μέρος μόνο από τα πολλά δυσάρεστα που συμβαίνουν στην άρση βαρών.

Τα τελευταία 12-13 χρόνια η σχεδόν μόνιμη διοίκηση της ΕΟΑΒ (μ’ ελάχιστες αλλαγές προσώπων), σπατάλησε και σπαταλά, ακόμη και σήμερα, τα χρήματα των ετήσιων επιχορηγήσεων σε προσωπικά έξοδα των μελών της, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό όφελος για το άθλημα.

Τα παραστατικά στη “Διαύγεια”, αλλά και ένας γρήγορος έλεγχος από το ΣΔΟΕ μπορούν να το αποδείξουν αμέσως. Αποζημιώσεις μετακινήσεων παραγόντων για προσωπικούς λόγους και όχι για θέματα της ομοσπονδίας, αεροπορικά εισιτήρια του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας -που παράλληλα είχε σχέση επ’ αμοιβή, ως τεχνικός διευθυντής με την αντίστοιχη ομοσπονδία των ΗΠΑ- πληρωμένα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση της Ομοσπονδίας, μεγάλα ποσά σε διαμονές και διατροφές και κάλυψη εξόδων σε ανθρώπους που δεν έπρεπε από το νόμο να έχουν τέτοιο δικαίωμα (την ώρα, μάλιστα, που οι αθλητές της Εθνικής μας ομάδας σιτίζονταν από ενορία της Καλλιθέας με φαγητό και πρόσφορα!) είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Παράλληλα, η ΕΟΑΒ κάθε χρόνο διοργάνωνε λιγότερους αγώνες με πρόσχημα… οικονομικές δυσκολίες. Έφτασε δε στο σημείο να κάνει τοπικά πρωταθλήματα χωρίς ν’ απονέμει μετάλλια στους αθλητές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει χρήματα…

Αλλά, ενώ συνέβαιναν και συμβαίνουν αυτά ο αδελφός του πρόεδρου της Ομοσπονδίας έχει εισπράξει αρκετά χρήματα ως εθνικός προπονητής κατά παράβαση των όσων προβλέπει ο νόμος 2725/99 (άρθρο 4.2). Ενδεικτικά, σας αποστέλλουμε δυο αποφάσεις της διοίκησης από τη “Διαύγεια”.

Αλλά, υπάρχει και ο ηθικός – ψυχικός βιασμός ανθρώπων του αθλήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

•Αποκλεισμός από τις Εθνικές ομάδες αξιόλογων και ταλαντούχων αθλητών χωρίς ποτέ κάποια επίσημη ανακοίνωση – εξήγηση μόνο και μόνο επειδή τα σωματεία τους δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και στις απειλές της διοίκησης ή δεν αποδέχτηκαν αυτήν την κατάσταση και τόλμησαν ν’ αντιδράσουν.

Υπάρχει σχετικό email του Νοεμβρίου του 2019 από τον πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής (Τ.Ε.) για τον αποκλεισμό αθλητών με πολύ υψηλές επιδόσεις και προδιαγραφές, όπου αναφέρεται ότι τους αποκλείει για το πρώτο εξάμηνο του 2020 χωρίς κάποια δικαιολογία.

•Απολύσεις ομοσπονδιακών προπονητών ή εξαναγκασμός αυτών σε παραίτηση είτε χωρίς εξηγήσεις, είτε επειδή δεν γίνονταν δεκτές οι εισηγήσεις τους. Ακόμη και αυτές τις ημέρες, υπάρχουν σωματειακοί προπονητές που απειλούνται έμμεσα ότι αν δεν ακολουθήσουν τη γραμμή της ομοσπονδίας, διακυβεύεται η όποια απόσπασή τους.

Δεν έμειναν, όμως, μόνο στις διώξεις αθλητών και προπονητών. Προέβησαν και στην επιλεκτική ενίσχυση -με διάφορους τρόπους- αρεστών σωματείων.

Το εντυπωσιακότερο δε (όχι, βεβαίως, το σημαντικότερο, αλλά δείχνει το τρόπο σκέψης τους και ενεργειών τους), είναι ότι απομάκρυναν έμπειρους κριτές μόνο και μόνο επειδή είχαν άποψη άλλη από της διοίκησης! Δεν είναι ότι τους στέρησαν τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνουν (όποτε τα λαμβάνουν, καθότι υπήρχαν χρονιές, κατά τις οποίες εθελοντικά διαιτήτευαν χωρίς αμοιβή και είναι διατεθειμένοι να το κάνουν ξανά) από τη διαιτησία (που μπορεί τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν διεξάγονται παρά ελάχιστοι αγώνες, να μη ξεπερνούν τα 100 ευρώ το… έτος), αλλά κυρίως το ότι τους στέρησαν την ευχαρίστηση να υπηρετούν το άθλημα που αγαπούν. Αν αυτό δεν είναι ψυχική κακοποίηση ανθρώπων, πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Ως επιστέγασμα δε, σας κοινοποιούμε άλλη ηλεκτρονική επιστολή του προέδρου της Τ.Ε. προς τα υπόλοιπα μέλη αυτής, ενδεικτική του πως αντιμετωπίζουν την άσκηση της διοίκησης και του καθεστωτικού τρόπου άσκησης της εξουσίας τους, για την οποία ξεχνούν ότι προέρχεται από την ψήφο των συλλόγων και δεν είναι δοσμένη σε αυτούς “ελέω Θεού”.

Με αυτήν την επιστολή υποβάλλει προτάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να χειριστούν το πρωτάθλημα, ώστε να ελέγξουν τις δεκάδες (είναι προ της αλλαγής το νόμου) για το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές!!!…

Κύριε Υφυπουργέ,

ζητούμε τον άμεσο έλεγχο (οικονομικό, αλλά και διοικητικό) της Ομοσπονδίας άρσης βαρών από τ’ αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας. Βοηθήστε να σωθεί το άθλημα που κάποτε δόξαζε την Ελλάδα».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*