Home / Μπάσκετ / Eurobasket 2015 / Ξανά στην κορυφή η Ισπανία με οδηγό τον Γκασόλ

Ξανά στην κορυφή η Ισπανία με οδηγό τον Γκασόλ

Επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης η Ισπανία μετά την νίκη της με 80-63 επί της Λιθουανίας στον τελικό του φετινού Ευρωμπάσκετ. Ο Πάου Γκασόλ έκανε άλλη μια ηγετική εμφάνιση ξεπερνώντας τον Νίκο Γκάλη στην λίστα των πρώτων σκόρερ στην ιστορία του θεσμού και κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο με το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αλλά και τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης.

Απο πολύ νωρίς ο αγώνας φάνηκε οτι δεν θα έχει χαρακτήρα μονομαχίας. Οι Ισπανοί απο τα πρώτα κιόλας λεπτά μπήκαν με άγριες διαθέσεις θέλοντας να καθαρίσουν το ματς, και με τους Λιθουανούς ανήμπορους να σκοράρουν έχτισαν γρήγορα μια διαφορά έντεκα πόντων. Ο Γκασόλ έκανε πάλι οτι ήθελε στο παρκέ, σκοράροντας μερικά εύκολα καλάθια αφού η ”Λιέτουβα” δεν είχε καμία απάντηση προς το πρόσωπο του. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ 19-8 με τους Λιθουανούς να τα βρίσκουν σκούρα και να έχουν μόλις 4/14 εύστοχα σουτ !

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Λιθουανία έδειξε να έχει παλμό βρίσκοντας τον τρόπο να τελειώσει τις φάσεις τις με καλάθι αλλά ταυτόχρονα να μην μπορεί να περιορίσει το επιθετικό παιχνίδι των Ισπανών με τη διαφορά να είναι πότε πάνω και πότε κάτω απο τους δέκα. Το ημίχρονο έκλεισε στο μείον οκτώ για τη Λιθουανία, δίνοντας μια ευκαιρία στην ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου οι Ισπανοί άρχισαν να πατούν γκάζι και να απομακρύνονται στο σκορ με τη διαφορά να αρχίζει να χτίζεται σιγά σιγά και να φτάνει ακόμα και τους 18 πόντους. Κάπως έτσι τα όνειρα των Λιθουανών για τον τίτλο έλαβαν τέλος καθώς στο τέταρτο δεκάλεπτο είχε παθητικό ρόλο ,ενώ δεν είχε καταφέρει να προηγηθεί σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με το τελικό σκορ να γράφεται (80-63) και να αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα.

Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχτηκε ,φυσικά, ο Πάου Γκασόλ με 25 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 τάπες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην άνετη νίκη της ομάδας του,  με τους 27.000 φιλάθλους του ”Πιέρ Μορουά” να τον καταχειροκροτούν και να υποκλίνονται προς το πρόσωπο του αν και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ντίρκ Νοβίτσκι. Κατάφερε όμως να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην εθνική ομάδα της Ισπανίας και να θεωρείται πλέον ένας ζωντανός θρύλος για το Ισπανικό μπάσκετ.

 

 

Επιμέλεια : Αθανασούλης Κωνσταντίνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*