Ο Φώτης Τακιανός, παρουσιάστηκε επίσημα ως νέος προπονητής του ΠΑΟΚ. Ο διάδοχος του Άρη Λυκογιάννη έκανε την πρώτη του προπόνηση και δήλωσε έτοιμος για την πρόκληση.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου. Ξεκινάει η τρίτη μου θητεία στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Ξέρω το μέγεθος της ομάδας, τις απαιτήσεις από διοίκηση, κόσμο και όνομα. Όλο αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω χαρούμενος για την ευκαιρία να δουλέψω σε ένα μεγάλο σύλλογο και μαζί με τη διοίκηση και τον κόσμο, να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ώστε η ομάδα να πραγματοποιήσει τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Στους βραχυπρόθεσμους, είναι να μπορέσει η ομάδα να καταλάβει μία όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Εφόσον βλέπουμε και πιο μακριά από τη φετινή χρονιά, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κορμό παικτών που είναι απαιτούμενο για μια ομάδα που θέλει να έχει υψηλές απαιτήσεις. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα υπάρξει προσπάθεια στο 100% με μεγάλη συγκέντρωση για να είμαστε χαρούμενοι στο τέλος της φετινής περιόδου», ανέφερε αρχικά.

Για το αν σκέφτεται άμεση παρέμβαση και ποια θα ήταν αυτή: «Έχω ως πρωταρχικό στόχο να κάνω αυτήν την ομάδα να αποδώσει καλύτερα. Έχω διακρίνει ότι το υπάρχον υλικό έχει περιθώρια βελτίωσης και μπορεί να καλύψει τα κενά που φαίνεται ότι λείπουν. Χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι για να δω την ομάδα, αλλά για να διακρίνω σε πιο ποσοστό μπορούν να βελτιωθούν και να καλύψουν τα κενά οι υπάρχοντες παίκτες».

Για το αν έχει υπάρξει κάποια δική του εισήγηση για αλλαγές: «Στις επαφές με τη διοίκηση καταλήξαμε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να είναι η ομάδα δυνατή ως το τέλος. Θεωρώ ότι μπορούν να καλυφθούν εκ των έσω κάποια πράματα. Η ομάδα διεκδικεί με αξιώσεις ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία. Η μέχρι τώρα πορεία σε σχέση με αυτήν ως το τέλος, μπορεί να είναι καλύτερη. Το επίπεδο συγκέντρωσης μας αυξηθεί γιατί έχουμε μπροστά μας κίνητρα για να βελτιωθούμε».

Για την έλλειψη σταθερότητας και πως μπορεί να ξεπεραστεί: «Διακρίνοντας που είναι το πρόβλημα θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το λύσουμε. Εφόσον βρούμε σταθερότητα, θα βελτιωθεί η εικόνα μας. Στόχος είναι να αποδώσουν οι παίκτες καλύτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό συγκεκριμένη τακτική. Η ομάδα παρουσιάζει κάποια σκαμπανεβάσματα που θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε».

Για το γεγονός ότι Κύπελλο και Ευρώπη έχουν τελειώσει και τη συνέχεια στο πρωτάθλημα: «Μας έχει μείνει ο στόχος του πρωταθλήματος. Το μέγεθος του ΠΑΟΚ, μας δημιουργεί όλους την υποχρέωση να δίνουμε το 100% και να προσπαθούμε να πιάσουμε τον υψηλότερο στόχο που μπορούμε. Θέλουμε να τερματίσει ο ΠΑΟΚ όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Αυτό το μίνι πρωτάθλημα των έξι αγωνιστικών, υπάρχει κίνητρο και υποχρέωση σε καθημερινή βάση».

Για την εικόνα της ομάδας τον τελευταίο μήνα που έδειχνε να έχει τελματώσει και πως θα αλλάξει αυτό: «Για να δώσει μία ομάδα ότι δε λειτουργεί έτσι όπως πρέπει, είναι ξεκάθαρο ότι έχει επηρεαστεί από κάτι. Οι αγωνιστικοί παράγοντες, όλες οι ομάδες έχουν καλές και κακές περιόδους. Αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε φυσιολογικό. Είναι προαπαιτούμενο για μια ομάδα για να είναι καλά στις τέσσερις γραμμές, να υπάρχει ομοιογένεια, οικογενειακό κλίμα και παίζουν όλοι μαζί για τη νίκη. Όσοι είναι στην ομάδα, πρέπει α βάλουν τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα. Επειδή καμία ομάδα δε μπορεί να προχωρήσει όταν δεν υπάρχει ομοιογένεια και ψυχική ένωση όλων, δε μπορεί να προχωρήσει και στο αγωνιστικό κομμάτι, Είναι πρωταρχικός στόχος να δημιουργήσουμε ΄να τέτοιο περιβάλλον στην ομάδα, να παλεύει ο ένας για τον άλλο για τις επόμενες έξι αγωνιστικές, αλλά πρέπει να βάλουμε και το κομμάτι της επόμενης σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε στέρεες βάσεις. Οι μεγάλες ομάδες, έχουν μεγάλα οράματα και εμείς θέλουμε να χτίσουμε. Το πρώτο πράγμα είναι το πως θα υπάρχει η ψυχική ένωση όλων των παραγόντων».

Για τις δύο προηγούμενες θητείες του και αν σκεφτόταν ποτέ την επιστροφή του: «Μπολιάστηκα στον ΠΑΟΚ από τη διαδικασία του παίκτη και αργότερα ως βοηθός προπονητή. Αυτό το μπόλιασμα, μου δημιούργησε μία διαδικασία, που πάντοτε είχα σε επίπεδο ονείρου, να μπορέσω να ξαναδουλέψω με την ομάδα. Πάντοτε υπήρχε στο μυαλό μου. Ανεξάρτητα αν η παρουσία μου ως παίκτης δεν τελείως όπως θα ήθελα. Υπήρχε πάντα η επιθυμία να ξαναείμαι εδώ, να δώσω το 100%. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος, εμείς που περάσαμε από την ομάδα, είμαστε υποχρεωμένοι να οραματιζόμαστε πως θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να βοηθήσουμε».

Για την ομάδα που θέλει να δει ο ίδιος και οι φίλαθλοι: «Θα ήθελα να εμφανιστεί στο γήπεδο μία ομάδα σε πλήρη ομοιογένεια, με τον ένα να θυσιάζεται για τον άλλο. Μία ομάδα που θα παίζει σε υψηλά επίπεδα ενέργειας, που θα μάχεται σε κάθε κατοχή. Σε οποιαδήποτε δύσκολη περίοδο του αγώνα, ομαδικά ή ατομικά, όλη η ομάδα να είναι δίπλα στον παίκτη που έχει μία άσχημη βραδιά κα όλο αυτό να είναι ευδιάκριτο γι’αυτόν που βλέπει το παιχνίδι Με την προσπάθεια των παικτών, την επικοινωνία και την υποστήριξη του ενός στον άλλο. Όλοι θέλουμε να το δούμε και είναι κάτι που αρέσει και στους φίλους του ΠΑΟΚ. Να βλέπουν παίκτες μέσα στο γήπεδο που μάχονται».

Για το αν σκέφτεται την ανάδειξη κάποιων νεαρών παικτών: «Στην εφηβική και παιδική ομάδα που έχω δει, υπάρχουν αξιόλογα και ταλαντούχα παιδιά. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο βέβαια, χρειάζεται σκληρή δουλειά. Το δεύτερο είναι η σωστή διαδικασία ένταξης και ανάδειξης. Όταν αποφασιστεί ότι θα δοθεί χώρος σε νέα παιδιά, να έχουν την ευκαιρία, το καλοκαίρι, θα πρέπει να τους δοθεί ο ανάλογος χώρος. Εμείς θα προσπαθήσουμε, αλλά είναι ένα γενικότερο πλάνο, ώστε να τους δοθεί ο χώρος να δουλέψουν. Το καλοκαίρι θα μπει σε πιο συγκεκριμένες βάσεις ο προγραμματισμός ανάδειξης. Μακάρι στη θητεία μου να καταφέρουμε να βάλουμε στην ομάδα, παιδιά από τα τμήματα υποδομής. Θα είναι κάτι το ιδανικό».

Για το αν είχε κάποια συζήτηση με τον Άρη Λυκογιάννη: «Δεν έγινε τέτοια επαφή, με τη λογική ότι έχει ξεκάθαρη εικόνα για την ομάδα. Βοήθησε σε αυτό το γεγονός ότι ήμουν έξω από την προπονητική διαδικασία, οπότε παρακολουθούσα τα παιχνίδια σε επίπεδο σκάουτινγκ. Όχι μόνο το τι έπαιζε η ομάδα, αλλά και για τους παίκτες, έχω ένα πλήρως ενημερωμένο αρχείο».

Για κομμάτια της ομάδας που του άρεσαν και αν σκέφτεται ευρωπαϊκή προοπτική για την επόμενη σεζόν: «Η ομάδα είναι πολύ ταλαντούχα στο επιθετικό κομμάτι. Μπορεί να επιτεθεί με διαφορετικούς παίκτες, με υψηλά ποσοστά στην απόδοσή τους, σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Την αδυναμία θα την έβαζα κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Θα πρέπει να δούμε την ομάδα να παίζει με υψηλότερη ενέργεια, μεγαλύτερο πάθος. Η προοπτική της ευρωπαϊκής συμμετοχής στο BCL, είναι κάτι το οποίο αποτελεί κίνητρο. Αυτό έχει να κάνει και με το πως θα δημιουργήσουμε κάποιες προϋποθέσεις για να μην ξεκινήσουμε να χτίζουμε την ομάδα από το μηδέν το καλοκαίρι. Θέλουμε να υπάρχει μία σύνδεση από αυτό το διάστημα».

Για τον “κορμό” ενόψει επόμενης σεζόν και να έχει σκεφτεί κάποιες ανανεώσεις: «Το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, οι προτάσεις για ανανέωση, δε βοηθάει. Οι συζητήσεις θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς. Είναι από τα πιο βασικά πράγματα, να δημιουργηθεί έστω κι ένας μικρός κορμός για του χρόνου».

Τον Φώτη Τακιανό παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Χατζόπουλος. «Καλωσορίζω τον κόουτς στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, για τρίτη φορά. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όσα ονειρευόμαστε και ονειρεύεται ο ίδιος. Να έχουμε υγεία και αυτό που θέλουμε ως διοίκηση και ως ομάδα, είναι να τερματίσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά στο πρωτάθλημα. Έπρεπε να κάνω ένα ηλεκτροσόκ στην ομάδα. Έβλεπα ότι η ομάδα και με αυτά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, δεν ήμασταν αυτό που ξεκινήσαμε. Για το λόγο αυτό, πήρα την απόφαση, μετά από συζήτηση και με τους συνεργάτες μου».».

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα αλλαγών στο ρόστερ, απάντησε: «Μανία έχετε να αλλάξετε την ομάδα… Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Ο κόουτς θα δει την ομάδα κι εμείς θα πάμε βλέποντας και κάνοντας. Είναι άδικο για τα παιδιά που παλεύουν μέσα στα ματς να μιλάμε για αλλαγές. Ειδικά παιδιά που είχαν διπλάσιες προτάσεις και έμειναν εδώ, χωρίς να έχει βγει προς τα έξω τίποτα. Να μην πω ότι είναι και ντροπή να κάνουμε αυτήν την κουβέντα».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*