Το… γράμμα του Big 5 στον Άγιο Βασίλη.

ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης έκαναν τις ευχές τους ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου με σκοπό να παρουσιαστούν πιο δυνατοί στον β’ γύρο και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τι ζήτησαν.

Τι ψάχνουν οι πρωτοπόροι «πράσινοι», ώστε να διατηρήσουν τα κεκτημένα, τι θέλουν οι «κιτρινόμαυροι» για να παίξουν τα… ρέστα τους στον β’ γύρο και στα playoffs, με σκοπό να ρίξουν το «τριφύλλι» από την κορυφή. Τι ζητά ο Ολυμπιακός για να γίνει… Ολυμπιακός, τι κοιτάζει στην αγορά ο «δικέφαλος του Βορρά», αλλά και οι «κίτρινοι».

ΑΕΚ


Τις πολλές αλλαγές η Ένωση τις έκανε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ξεκίνησε το χτίσιμο σχεδόν από την αρχή, με τον Ματίας Αλμέιδα να βάζει τη σφραγίδα του σε αυτό το πρότζεκτ Είναι δεδομένες οι προτεραιότητες στη μεταγραφική λίστα της ΑΕΚ, η οποία έχει εντάξει ήδη στο δυναμικό της τον Πάολο Φερνάντεθ πριν την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Βασικό μέλημα αποτελεί να ενισχύσει την άμυνά της με την απόκτηση ενός στόπερ, ο οποίος θα βρίσκεται πάνω-κάτω στην ίδια μοίρα με τους δύο «βράχους» της. Δηλαδή, τον Βίντα και τον Μουκουντί. Αυτή η κίνηση φαίνεται ότι γίνεται για το παρόν, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς το συμβόλαιο του Γιώργου Τζαβέλλα λήγει το καλοκαίρι και με τα τωρινά δεδομένα δεν θα συνεχίσει τη νέα σεζόν. Συνεπώς θέλουν να είναι έτοιμοι και για την επόμενη ημέρα στην ΑΕΚ.

Big 5-μεταγραφές: Τι δώρο θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη

Δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον αριστερό μπακ. Μπορεί να πάρει η ΑΕΚ, μπορεί όχι. Σίγουρα αναζητά μία αναβάθμιση σε αυτήν τη θέση, στην οποία έχει πορευτεί έως τώρα με Χατζισαφί και Μοχαμάντι, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση ένα… update στα μέσα της σεζόν. Ο πρώτος μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, ο δεύτερος υπάρχει στο κάδρο πιο πολύ ως εναλλακτική λύση, ενώ επέστρεψε τραυματίας από το Κατάρ. Μπαλαντέρ για τα αριστερά είναι ο Σιντιμπέ, ο οποίος, ωστόσο, αποκτήθηκε για τα δεξιά. Οι «κιτρινόμαυροι» με αυτά τα δεδομένα δεν καίγονται να πάρουν κάτι άμεσα και θα προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση μόνο εφόσον κάτσει κάποια καλή περίπτωση που ίσως να μην φαίνεται στον ορίζοντα στην παρούσα φάση.

Με τις τωρινές συνθήκες, λόγω και των αρκετών τραυματισμών, η Ένωση φαίνεται ότι θα κοιτάζει την αγορά και για έναν χαφ-εξτρέμ με το όνομα του Κικάνοβιτς να έχει έρθει στο προσκήνιο. Κάτι άλλο δεν ψάχνει η ΑΕΚ, η οποία θέλει να αρχίσει να παίρνει πράγματα από τον Φαν Βέερτ, ο οποίος έχει επιστρέψει από τον τραυματισμό του, ώστε να λύσει ένα βασικό ζήτημα του α’ γύρου. Την αναποτελεσματικότητα, που της κόστισε βαθμούς.

Χριστουγεννιάτικο δώρο θα ήταν κάποια καλή εξέλιξη για τον Πινέδα. Αυτά τα μαντάτα πιθανότατα θα ήθελε περισσότερο να ακούσει ο κόσμος της ΑΕΚ και από την απόκτηση του κεντρικού αμυντικού. Πάντως, μοιάζει δύσκολο (ίσως και απίθανον) να σημειωθούν εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι το προσεχές διάστημα. Δεν είναι στο χέρι της Ένωσης, καθώς πρόκειται για δανεικό παίκτη, δίχως οψιόν αγοράς και τον οποίο φαίνεται να έχουν στα πλάνα τους οι άνθρωποι της Θέλτα για την επόμενη σεζόν. Δώρο θα ήταν για την ΑΕΚ ένας υποβιβασμός της ομάδας του Βίγκο στη Segunda Division, που θα ψαλίδιζε πολύ τις πιθανότητες για επιστροφή στους «Celestes», αλλά αυτό θα το μάθουμε άνοιξη προς καλοκαίρι.

Ολυμπιακός


Μακράν το δυσκολότερο παζλ από τις ομάδες του Big 5. Οι Πειραιώτες από το περασμένο καλοκαίρι κάνουν αλλεπάλληλες αλλαγές. Στο… ατελείωτο ρόστερ τους, στην ενδεκάδα τους από παιχνίδι σε παιχνίδι, ενώ έχουν κάνει αρκετές και στον πάγκο τους (Μαρτίνς, Κορμπεράν, Μίτσελ). Το κόψε-ράψε θα συνεχιστεί και τον χειμώνα, αφού, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο παρατηρούνται ελλείψεις στο κακά δομημένο δυναμικό τους. Την ίδια ώρα, όπως είναι λογικό ο Μίτσελ θα ήθελε να έχει στα χέρια του πολύ πιο σφιχτό γκρουπ ποδοσφαιριστών, αφού όπως είχε πει στην παρουσίασή του πρέπει να υπάρχουν 24 παίκτες (εκτός των τερματοφυλάκων). Συνεπώς πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις.

Με δεδομένο ότι ανακοινώθηκε ήδη ο Ροντινέι για το δεξί άκρο της άμυνας και έφυγε ο Βρσάλικο, ενώ μπήκε στον «πάγο» ο Άβιλα, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου υπάρχει ένα «ναι», ένα «μάλλον» και δύο «ίσως» για τους Πειραιώτες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το θέμα του εξτρέμ, για τον οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα αποκτηθεί, με τους Γιώργο Μασούρα και Γκάρι Ροντρίγκες να είναι οι μοναδικοί κλασικοί εξτρέμ, συν τον Βαλμπουενά που επιστρέφει από τραυματισμό. Προφανώς, με την παρουσία των Χάμες, Φορτούνη και Μπιέλ θα υπολογίζεται μόνο για τα άκρα πλέον. Ο Βρουσάι έχει μετατοπισθεί στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Μπόουλερ δεν υπολογίζεται από τον Ισπανό τεχνικό.

Big 5-μεταγραφές: Τι δώρο θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη

Στη δεύτερη κατηγορία είναι το θέμα του στόπερ. Οι Πειραιώτες ψάχνουν παίκτη, αλλά για να πάρουν θα πρέπει να αποχωρήσει κάποιος από τους πέντε κεντρικούς αμυντικούς (Παπασταθόπουλος, Σισέ, Μπα, Ρέτσος, Ντόη) που υπάρχουν στο ρόστερ, με τον Σισέ να μοιάζει ως ο επικρατέστερος. Στην 3η κατηγορία είναι ο επιθετικός. Ο Ελ Αραμπί προσφέρει ακόμα και ως αλλαγή, καθώς στα 35 του δεν είναι εύκολο να αγωνίζεται στάνταρ ως βασικός όπως τα προηγούμενα χρόνια, ο Μπακαμπού είναι στις φάσεις, αλλά σπάνια της αξιοποιεί και για τον Χουάνγκ-Ουί Τζο, δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο σχόλιο, ενώ πρέπει να βρεθεί λύση και με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φύγει κάποιος παίκτης (μπορεί και κάποιοι) για να αποκτηθεί φορ. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να αποκτηθεί ένας επιπλέον αριστερός μπακ, αν και υπάρχουν Μαρσέλο και Ρέαμπτσιουκ για τη συγκεκριμένη θέση. Πρόσφατα ακούστηκε το όνομα του Φαν Άνχολτ.

Το βασικό ζητούμενο, πάντως, για τους Πειραιώτες, βάσει των όσων είδαμε στον πρώτο γύρο είναι να αποκτήσουν ταυτότητα-ομοιογένεια στο παιχνίδι τους, έναν σταθερό κορμό με τον οποίο θα πορευτούν από εδώ και πέρα. Μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά είναι αρκετά σημαντική η αποστολή του Μίτσελ να καταφέρει να χωρέσει Χάμες, Φορτούνη και Μπιέλ, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους είναι σημαντικά κεφάλαια για το κλαμπ.

Παναθηναϊκός


Δεν είναι εύκολο να βρεις ψεγάδια σε μία ομάδα, η οποία στον α’ γύρο έκανε σε 13 αγώνες πρωταθλήματος, 12 νίκες και μία ισοπαλία, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οπότε, δεν πρόκειται να γίνουν θεαματικές αλλαγές. Μία καλή αρχή με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον αποτέλεσαν οι ανανεώσεις των συμβολαίων ποδοσφαιριστών του βασικού κορμού του «τριφυλλιού». Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα γίνουν τρεις προσθήκες, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούταν δεδομένη η απόκτηση δύο, αλλά προέκυψε το θέμα με τον Γκάνεα, ο οποίος ταλαιπωρείται από επιπλοκές στην υγεία λόγω του κορωνοϊού, που τον θέτουν νοκ άουτ για τρεις μήνες. Οπότε, αναζητείται ένας παίκτης για μπακ απ του Χουάνκαρ και το πλάνο είναι να αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού. Ένα όνομα που ακούγεται έντονα είναι του Πούχατς της Ουνιόν Βερολίνου. Ίσως σημειωθούν πιο γρήγορα οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα.

Big 5-μεταγραφές: Τι δώρο θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη

Το «τριφύλλι» πάει για ένα δεξί εξτρέμ. Για τη συγκεκριμένη θέση ακούστηκε έντονα ο Γιάχαμπακς, δίχως να έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά θα πάρει παίκτη για τα «φτερά» η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, η οποία, ως γνωστόν, θα στερηθεί τον περυσινό MVP της (και κορυφαίο φέτος μέχρι να τραυματιστεί), Αϊτόρ. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να βρεθεί ένας επιπλέον ακραίος, αλλά δεδομένη πρέπει να θεωρείται η προσθήκη ενός παίκτη για τη συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον, οι «πράσινοι» σκανάρουν την αγορά και για την απόκτηση ενός παίκτη, ο οποίος θα αγωνίζεται στο 8-10, με τον Κάουλι να ακούγεται έντονα.

Όπως προαναφέραμε δεν έχουν νόημα οι πολλές αλλαγές σε μία ομάδα στην οποία έχουν λειτουργήσει σχεδόν όλα πρίμα έως τώρα, αλλά σίγουρα αυτό που θα ήθελαν στο «τριφύλλι» στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι είναι να βελτιωθούν δημιουργικά και να συνεχίσουν το ίδιο ουσιαστικοί. Έδωσε βάση σε αυτόν τον τομέα ο Σέρβος τεχνικός κατά τη διάρκεια της μίνι προετοιμασίας και μία προσθήκη ενός χαφ με επιθετικές αρετές, για τον οποίο έλεγε λόγος παραπάνω, θα κάνει πιο απλό το έργο του έμπειρου τεχνικού.

ΠΑΟΚ


Γιορτές έχουμε και ο «δικέφαλος του Βορρά» θα ήθελε να έρθουν νωρίτερα οι εκπτώσεις. Μοιάζει δύσκολο έως απίθανο φιναλίστ του περυσινού Κυπέλλου να κάνουν πολλές κινήσεις, αφού έχουν αλλάξει φιλοσοφία σε αυτό το κομμάτι στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους. Η κάνουλα έχει κλείσει αρκετά και οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να κάνουν λίγες και ουσιαστικές προσθήκες, συνεχίζοντας να ποντάρουν πολλά στις Ακαδημίες τους, που τους έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους τον τελευταίο καιρό (βλ. Κωνσταντέλιας). Είχαν βάλει στο «στόχαστρο» τον Φάμπιο Μαρτίνς, αλλά υπέγραψε σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.

Big 5-μεταγραφές: Τι δώρο θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη

Για να γίνει κάποια άλλη μεταγραφή «ψημένου» παίκτη θα πρέπει να προκύψει κάποιο… λαχείο. Από εκεί και πέρα ο Ρουμάνος τεχνικός γνωρίζοντας ότι μεσοεπιθετικά ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν διαθέτει μπόλικη ποιότητα ή για να το θέσουμε διαφορετικά δεν έχει όση στην πρώτη του θητεία, περιμένει περισσότερα πράγματα από τα βαριά χαρτιά της ομάδας, όπως ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος βάσει αριθμών δεν ήταν αρνητικός στο α’ μισό της σεζόν (13 συμ./4 γκολ στο α’ μισό), αλλά σίγουρα υπάρχει προσδοκία για κάτι παραπάνω. Άλλωστε, το παραδέχθηκε και μετά τη νίκη επί της Καλαμάτας ο έμπειρος προπονητής, όταν σε ερώτηση για το γκολ του Πορτογάλου και του Μπράντον είπε: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σκόραραν, περιμένω περισσότερα από αυτούς στην αξιολόγησή τους μέσα στο παιχνίδι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι και οι δύο κατάφεραν να σκοράρουν».

Άρης


Αφίξεις και αποχωρήσεις υπήρξαν αρκετές στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και φαίνεται ότι το ίδιο θα συμβεί (σε μικρότερο βαθμό) και τον χειμώνα. Επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι προσθαφαιρέσεις πριν καν την επίσημη έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Ο Άρης έχει κάνει ήδη δικό του τον Τσέχο χαφ, Νταρίντα, ενώ αποτελεί παρελθόν ο μέσος Ντιόπ, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε αντάξιος των προσδοκιών και γίνεται αναζήτηση για μία δεύτερη προσθήκη στον άξονα.

Ο Μαντσίνι επανήλθε στις προπονήσεις για το καλό και των δύο πλευρών και μένει να φανεί τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού δείχνει να βρίσκεται στο «στόχαστρο» αρκετών συλλόγων (μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός). Από εκεί και πέρα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, έπειτα από ένα εξάμηνο στον Πειραιά, ώστε να βοηθήσει είτε στην κορυφή της επίθεσης, είτε αγωνιζόμενος στα «φτερά». Ο Πάρντιου ούτως ή άλλως θέλει έναν φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με Γκρέι και Ζερβινιό, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρουν δύο επιθετικούς οι «κίτρινοι».

Big 5-μεταγραφές: Τι δώρο θα ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη

Επιπλέον, ο Άρης ψάχνει και για στόπερ, ειδικά από τη στιγμή που μειώθηκαν οι επιλογές λόγω του τραυματισμού του Ενκουλού στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο αγωνιστικό κομμάτι, απαιτείται χημεία και για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι στον πρώτο γύρο παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*