Το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, για τον δεύτερο γύρο της φετινής Stoiximan Basket League, έδωσε στον νικητή Ολυμπιακό το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αλλά και στους τελικούς. Τόσο οι «ερυθρόλευκοι», όσο και ο Παναθηναϊκός είναι πολλά… σκαλιά πιο πάνω από κάθε άλλη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Οπότε το 1-2 που είχαν στο τέλος της κανονικής περιόδου ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο.

Από ‘κει και πέρα, η υπεροχή των «αιωνίων» έναντι των κατώτερων ποιοτικά αντιπάλων τους επιβεβαιώθηκε και στη διαδικασία των playoffs. Για τους «ερυθρόλευκους» ήταν λίγο πιο εύκολο σε σχέση με τους «πράσινους», καθώς εκείνοι βγήκαν… ατσαλάκωτοι από τις σειρές με Περιστέρι και Προμηθέα Πάτρας, αφού τους «σκούπισαν» με 2-0 και 3-0 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το «τριφύλλι» μπήκε δυναμικά στα playoffs απέναντι στον Άρη, τον οποίο «καθάρισε» 2-0 με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνέχεια, η ομάδα του Βόβορα βρήκε σθεναρή αντίσταση από τη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, Λάρισα, καθώς οι ημιτελικοί οδηγήθηκαν σε πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Εκεί, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και… ζοχάδα, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για τους τελικούς.

Τις προηγούμενες δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ, το πλεονέκτημα έδρας ήταν σχεδόν μισός… τίτλος, αφού τα break ήταν σπάνια. Όμως, περίπου την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα από τη σεζόν 2009/10 οι έδρες δεν έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο, καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ αντίστοιχα. Από τη συγκεκριμένη σεζόν μέχρι και σήμερα το «αιώνιο» ζευγάρι μονοπωλεί τους τελικούς εκτός από την τριετία 2018-21. Κι αυτό γιατί, το 2018/19 οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν, με τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν τον Προμηθέα. Από ‘κει και πέρα, η σεζόν 2019/20 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ενώ το 2020/21 ελλείψει της ομάδας του Πειραιά, το «τριφύλλι» έπαιξε με το Λαύριο για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Αυτή τη δεκαετία, μόνο τη σεζόν 2011/12 δεν σημειώθηκε break, με τις δύο ομάδες να μην «σπάνε» την έδρα του αντιπάλου και τον Ολυμπιακό να κατακτά στο τέλος το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες. Από ‘κει και πέρα, το 2015/16 ήταν… ρεκόρ, καθώς σημειώθηκαν τρία break, με τους «ερυθρόλευκους» να αναδεικνύονται πρωταθλητές με 3-1. Από την άλλη, στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα, έχοντας μειονέκτημα έδρας στους τελικούς και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τρεις. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τη σειρά μακριά από το ΟΑΚΑ τις σεζόν 2010/11, 2012/13 και 2016/17 και κατάφεραν στο τέλος να κατακτήσουν τον τίτλο.

Το www.sportfm.gr θυμίζει τα break σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ:

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*