Την πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα έδωσε στο sportfm.gr ο Μίλαν Ράσταβατς.

Ο Σέρβος τεχνικός επέστρεψε στην πατρίδα του και στο Νόβι Σαντ απ’ όπου κατάγεται, αναλαμβάνοντας το νέο πρότζεκτ της Βοϊβοντίνα που έχει ως στόχο να βρεθεί στην κορυφή της Serbian SuperLig. Προ εβδομάδων, είχε αποχαιρετήσει την Ελλάδα και τον Αστέρα Τρίπολης μετά από 2,5 χρόνια. Μιλώντας, βέβαια, στην Αναστασία Βοσνάκη δεν κλείνει την πόρτα στη χώρα μας και αναφέρει πως είναι πιθανό να επιστρέψει κάποτε, αφού πέρασε πέντε χαρούμενα χρόνια εδώ!

Ο Ράσταβατς ζητάει να υπάρχει μεγαλύτερη υπομονή και στήριξη για τους προπονητές στην Ελλάδα, όπως και το να μην υπάρχει αυτή η… τρέλα για το αποτέλεσμα. Κάτι που δεν συμβαίνει κατά κόρον στη Σερβία, αφού αρέσκονται να αναπτύσσουν τις ομάδες τους και να χρησιμοποιούν νεαρά παιδιά.

Αναφέρεται και στο μεγάλο του όνειρο, το οποίο δεν είναι άλλο από το να καθίσει σε πάγκο μιας ομάδας που θα αγωνίζεται σε ένα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του Μίλαν Ράσταβατς στην Αναστασία Βοσνάκη:

Ήσουν δυο μίση χρόνια στον πάγκο του Αστέρα και η δουλειά σου φάνηκε στα καλά αποτελέσματα και στην είσοδο στα playoffs την περσινή χρονιά. Πλέον, αποτελεί παρελθόν για εσένα. Τι σου αφήνει το πέρασμα σου από την ομάδα;

«Πρώτα από όλα τα τελευταία 2.5 χρόνια ήταν πολύ ευχάριστα, και από επαγγελματικής άποψης αλλά και από το θέμα της ζωής. Κρατήσαμε την ομάδα στο επίπεδο που θέλαμε. Πέρυσι ήταν επιτυχημένη, φέτος ήταν μπορώ να πω οκ. Πήραμε κάποια μεγάλα αποτελέσματα. Στο σύνολο καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους του συλλόγου. Κάτι που είναι σημαντικό! Είμαι χαρούμενος που αφήνω πίσω μου μια καλή ομάδα, καλούς και υγιείς παίκτες και η ομάδα θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη».

Στο ματς με τον Απόλλωνα, όπου αποχαιρέτησες τον Αστέρα σε είδαμε συγκινημένο, καθώς ο κόσμος σε χειροκροτούσε και πριν το παιχνίδι αλλά και μετά. Λίγοι προπονητές το έχουν καταφέρει αυτό στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια. Η σχέση μου με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν πολύ καλή από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος. Και στην Ξάνθη και στον Αστέρα, οι σχέσεις μου με τις ομάδες είναι δυνατές. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό, ήταν καλές συνεργασίες, τα συναισθήματα είναι αμοιβαία κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Μίλαν Ράσταβατς: Η συνέντευξή του στο sportfm.gr

Συνολικά ήσουν πέντε χρόνια στην Ελλάδα, αν υπολογίσουμε και την Ξάνθη. Ποιο εύκολη ήταν η ζωή σου στην Τρίπολη ή στην Ξάνθη;

«Μου αρέσει η Ελλάδα και οι Έλληνες, πρώτα απ’ όλα. Και οι δυο πόλεις έχουν τη δική τους ομορφιά. Η Ξάνθη είναι περισσότερο όμορφη, η Τρίπολη έχει πολύ καλό περιβάλλον και γύρω από την πόλη, ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι όμορφη».

Θυμάμαι είχαμε μιλήσει και στην αρχή που είχες πάει στον Αστέρα, αλλά και πέρυσι. Είχες αναφέρει ότι στόχος της ομάδας ήταν πρώτα από όλα τα playoffs. Πέρυσι το καταφέρατε, φέτος τι θεωρείς έφταιξε και δεν κατάφερε η ομάδα να μπει στα playoffs;

«Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν καταφέραμε να κερδίσουμε κάποια παιχνίδια εντός που έπρεπε να κερδίσουμε. Κάποια λάθη μας έκαναν να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη και να μην καταφέρουμε να μπούμε στα Playoffs».

Μίλαν Ράσταβατς: Η συνέντευξή του στο sportfm.gr

Όλη την σεζόν η ομάδα παρουσίασε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο. Δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει στα ίσα τις μεγαλύτερες ομάδες και είχε νίκες απέναντί τους. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; Γιατί η σεζόν μπορεί να μην κατάφερε τον στόχο της, αλλά αποτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

«Είμαστε χαρούμενοι που παίζαμε με αυτές τις μεγάλες ομάδες. Η προετοιμασία ήταν ίδια για κάθε παιχνίδι, αλλά το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα μας έκανε να δίνουμε τα δυνατά μας. Οι εμφανίσεις μας ήταν πολύ καλές στα περισσότερα ματς κόντρα στις μεγάλες ομάδες».

Τι κρατάς από την παρουσία σου στην Ελλάδα και τι πετάς; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Μου αρέσουν οι Έλληνες. Δεν μου αρέσει ότι υπάρχει πολύ πίεση στους προπονητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γίνεται χωρίς λόγο. Ένας προπονητής δεν μπορεί να φταίει μόνο σε μια κακή περίοδο. Θα ήταν καλύτερο να φύγει λίγο αυτή η πίεση από τους προπονητές και να πάει και λίγο στην υπόλοιπη ομάδα».

Μίλαν Ράσταβατς: Η συνέντευξή του στο sportfm.gr

Λένε πως όταν δεν πάει καλά μια ομάδα, μπορείς να αλλάξεις τον προπονητή αλλά όχι ολόκληρη την ομάδα. Είναι δίκαιο αυτό; Δεν θα μπορούσε η διοίκηση κάθε ομάδας να χειριστεί διαφορετικά ένα τέτοιο θέμα;

«Ναι πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι είναι άδικο, γιατί όταν δεν πάει καλά κάτι στην ομάδα την πληρώνει ο προπονητής. Όλες οι ομάδες έχουν κάποιες κακές στιγμές. Όταν διαλέγεις έναν προπονητή διάλεξε προσεκτικά, αλλά όταν το κάνεις, υποστήριξε τον κιόλας».

Το μέλλον τι σου φέρνει; Θα συνεχίσεις την καριέρα σου στην Σερβία για λογαριασμό της Βοϊοβοντίνα. Βλέπεις την Βοϊβοντίνα ως ένα σκαλοπάτι για την καριέρα σου;

«Πιστεύω ότι η Βοϊβοντίνα είναι το βήμα παραπάνω για εμένα. Το σέρβικο πρωτάθλημα είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε πιο εύκολα να βγούμε στην Ευρώπη. Το θεώρησα μια ευκαιρία για εμένα και για την καριέρα μου».

Ποιες είναι οι διαφορές του σερβικού ποδοσφαίρου με το ελληνικό;

«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σέρβικο πρωτάθλημα δεν είναι τόσο… ιδιωτικό. Στην Ελλάδα είναι. Στο σέρβικο πρωτάθλημα αν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να βελτιώνεσαι διαρκώς. Οι ομάδες βελτιώνονται συνέχεια και ανεβάζουν στο ρόστερ αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στην Ελλάδα το μόνο που ενδιαφέρει τις ομάδες είναι το αποτέλεσμα και δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν σε άλλους τομείς. Στη Σερβία είναι απαραίτητο για τις ομάδες να κάνουν αυτή τη δουλειά, να βγάλουν νεαρούς ποδοσφαιριστές και όλο αυτό έχει πάντα καλό αποτέλεσμα».

Μίλαν Ράσταβατς: Η συνέντευξή του στο sportfm.gr

Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στη Βοϊβοντίνα; Έπαιξε ρόλο ότι κατάγεσαι από εκεί ή ήθελες κάποια στιγμή να γυρίσεις γενικότερα στη Σερβία;

«Πρώτα από όλα είναι η ομάδα μου και το Νόβι Σαντ η πατρίδα μου και η απόφαση δεν ήταν τόσο εύκολη, αλλά κατανοητή. Ήρθα σπίτι μου, ξοδεύω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου. Ήξερα ότι κάποια στιγμή θα γυρνούσα σαν προπονητής και θεώρησα καλό βήμα για την καριέρα μου να γυρίσω τώρα».

Μίλαν Ράσταβατς: Η συνέντευξή του στο sportfm.gr

Ποιο είναι το μεγάλο όνειρο του Μίλαν Ράσταβατς; Ιδανικά, που θα ήθελες να βρίσκεται σε 5-6 χρόνια; Μήπως σε κάποιο συγκεκριμένο πρωτάθλημα;

«Θέλω να είμαι προπονητής στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Δεν έχω κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένη ομάδα».

Θα σε πάω τώρα λίγο στο μέλλον. Αν σου γινόταν κάποια πρόταση από την χώρα μας θα ερχόσουν ξανά;

«Φυσικά! Οι αναμνήσεις μου στην Ελλάδα είναι πολύ θετικές και δυνατές. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσω».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*