Μεγάλη κι αποκαλυπτική συνέντευξη στην πατρίδα του παραχώρησε ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ. Ο Πολωνός χαφ της ΑΕΚ ανέφερε στο «meczyki.pl» ότι είχε συμφωνήσει με τη Λέγκια Βαρσοβίας πριν υπογράψει στην «Ένωση», καθώς και ότι αυτός και αρκετοί συμπαίκτες του αγωνίστηκαν με γρίπη στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θέλει να βοηθήσει τους «κιτρινόμαυρους» να βγουν στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ:

-Για την απόφασή του να φύγει από το Κράσνονταρ μετά την έναρξη του πολέμου

«Από την πλευρά μου ήταν μια πολύ δύσκολη, αλλά φυσική απόφαση. Από την αρχή του πολέμου παρακολουθούσα στενά τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα. Οι συνέπειες του πολέμου για ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στην Ουκρανία είναι και θα είναι τεράστιες. Οι απλοί άνθρωποι πεθαίνουν εκεί. Τα παιδιά πεθαίνουν και είναι πραγματικά δύσκολο να το δεις από το… πλάι. Πονάει η καρδιά. Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Γι’ αυτό έπρεπε να φύγω».

-Ως μέρος μιας προσωπικής διαμαρτυρίας;

«Δεν θέλω να το ονομάσω έτσι. Αποφάσισα εσωτερικά ότι ήταν απλώς απαραίτητο. Με ένα πλήρες πακέτο συνεπειών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πέσουν πάνω μου. Ήταν θέμα ηθικής και προσωπικής μου απόφασης».

-Υποτίθεται ότι ηγήθηκες της εξέγερσης των ξένων ποδοσφαιριστών.

«Δεν είναι αλήθεια. Αυτή η πληροφορία δημιουργήθηκε στα Μέσα ενημέρωσης για να με παρουσιάσουν αρνητικά. Ποτέ δεν έπεισα κανέναν να φύγει. Δεν έχω οδηγήσει καμία εξέγερση. Καθένας από τους παίκτες που πήρε μία τέτοια απόφαση ήταν υπεύθυνος για τον εαυτό του. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς αποφάσισαν γρήγορα να αναστείλουν τα συμβόλαιά τους και να φύγουν από το σύλλογό τους, χωρίς να αναζητήσουν νέο μέρος για να παίξουν. Δεν μπορούσα να φανταστώ μία τέτοια κατάσταση. Έπρεπε να σκεφτώ τι να κάνω για να συνεχίσω κανονικά τη σεζόν. Ως εκ τούτου, έφυγα από το Κράσνονταρ αρκετές ημέρες αργότερα από τους περισσότερους ξένους παίκτες. Ο προπονητής μας, Ντάνιελ Φάρκε, ήταν ο πρώτος που έλυσε το συμβόλαιο και στην πραγματικότητα ήταν αυτός που έδωσε το παράδειγμα να δράσουν κι άλλοι. Δεν αναλαμβάνω τα εύσημα ως αρχηγός της εξέγερσης ή πώς να το ονομάσω. Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση ήμουν υπεύθυνος για τον εαυτό μου. Δεν μπορούσα να ξεπεράσω τον πόλεμο στην καθημερινότητα».

-Τα ρώσικα ΜΜΕ σας χτύπησαν σκληρά. Σας αποκάλεσαν «προδότη» και «αρουραίο»

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν με ενδιέφερε. Στο κλαμπ τα ξεκαθαρίσαμε όλα. Ξέρουν ποιος είναι ο νόμος. Αυτός είναι το σημαντικό».

-Πώς αντέδρασε η Κράσνονταρ στην απόφασή σας;

«Με κατανόηση. Λυπάμαι για τον ιδιοκτήτη, Σεργκέι Γκαλίτσκι, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με την πολιτική και όπως πολλοί κανονικοί Ρώσοι, θα υποστεί τις τεράστιες συνέπειες αυτού του πολέμου. Έφτιαξε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό έργο με πολλά χρήματα και τώρα όλα είναι υπό αμφισβήτηση. Δεν είναι γνωστό πώς θα είναι τώρα το ρωσικό πρωτάθλημα. Η επένδυση σε άλλους στόχους, πέρα από το πρωτάθλημα, δεν έχει νόημα καθώς δεν εγγυάται ότι θα παίξουν οι ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μετά την απόφασή του μιλήσαμε με την Κράσνονταρ για διάφορες επιλογές. Κι αυτές ήταν πολύ περιορισμένες. Ανοιχτές αγορές υπήρχαν στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Συζητήσαμε και ρωτήσαμε, αλλά εκεί τα παιχνίδια είχαν ήδη ξεκινήσει και ένας δανεισμός θα ήταν εφικτός μίνιμουμ ως τον επόμενο Δεκέμβριο».

-Στη συνέχεια η ΦΙΦΑ άλλαξε τους κανόνες. Άνοιξε μία μεταγραφική περίοδο. Μπόρεσες να μιλήσεις με συλλόγους από την Ευρώπη;

«Ναι, αλλά ούτε έτσι οδήγησε στο να υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές. Πρώτα απ’ όλα πολλές Ομοσπονδίες είπαν ότι δεν θα ανοίξουν την αγορά για παίκτες από τη Ρωσία. Είχα προσφορές από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Ωστόσο, δεν μπορούσα να τις προχωρήσω λόγω του τοπικού αποκλεισμού. Έπρεπε να ψάξεις περισσότερο και ο χρόνος τελείωνε».

Για τις επαφές που είχε με τη Λέγκια

«Ναι και μάλιστα καταλήξαμε σε μία πρώτη συμφωνία. Ήθελα να παίξω. Ήταν το πιο σημαντικό, λόγω των αγώνων με την Εθνική Πολωνίας. Θα είχα χάσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, αλλά το έλαβα υπόψη μου. Ήμουν έτοιμος να τελειώσω τη σεζόν στην Πολωνία. Αν δεν υπήρχε η πρόταση από την Αθήνα, θα έπαιζα στη Βαρσοβία. Τελικά αποφάσισα να πάω στην ελληνική ομάδα. Είμαι ευγνώμων στην ΑΕΚ, αλλά και στη Λέγκια. Και οι δυο ομάδες με προσέγγισαν, πήραν αστραπιαίες αποφάσεις και διαπραγματεύτηκαν καλά. Τώρα μπορώ να επικεντρωθώ ξανά στην μπάλα, αντί να σκέφτομαι χίλια άλλα πράγματα».

-Πώς βγήκατε από το Κράσνονταρ, αφού το αεροδρόμιο ήταν κλειστό;

«Με τα αυτοκίνητο. Πήγα σε άλλο αεροδρόμιο. Το ταξίδι κράτησε πέντε ώρες. Μετά πτήση για Μόσχα, μετά Κωνσταντινούπολη, Βαρσοβία και μετά Αθήνα. Αρκετά περίπλοκο, λόγω των κυρώσεων, αλλά ο νομίζω ότι ο καθένας μας έμαθε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει λόγος να παραπονεθεί για τέτοια πράγματα».

-Η απόφασή σας επηρεάστηκε από την κατάσταση του Τόμασζ Κεντζιόρα, ο οποίος έπρεπε να φύγει από το Κίεβο;

«Δεν του μίλησα σε εκείνο το σημείο, αλλά είχα στο μυαλό μου και έστειλα λόγια υποστήριξης. Παρόλο που ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ δύο χωρών, στη Ρωσία οι συνέπειές του ήταν εντελώς απούσες. Η ζωή ήταν εντελώς φυσιολογική. Δεν μπορώ να φανταστώ τι ένιωσαν ο Κεντζιόρα, η οικογένειά του και ο λαός της Ουκρανίας όταν ήταν εκεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο δράμα για εκατομμύρια ανθρώπους».

-Επίσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον συμπαίκτη σας, αρνηθήκατε να παίξετε με τη Ρωσία στα πλέι οφ που τελικά αποκλείστηκε από τη FIFA. Δεν φοβηθήκατε να κάνετε μια κοινή δήλωση στα social media σας;

«Έλαβα υπόψη μου τις δυσάρεστες συνέπειες που θα μπορούσα ενδεχομένως να υποστώ. Τονίζω όμως για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Εξ ου και οι αποφάσεις μου».

-Πυροδοτήθηκε πολλή συζήτηση για το θέμα των άλλων δύο διεθνών, των Ρίμπους και Σιμάνσκι που έμειναν στη Ρωσία;

«Όπως δεν πήρα αποφάσεις για τους συναδέλφους μου από το Κράσνονταρ, δεν πρόκειται να πάρω για τους συναδέλφους μου από την εθνική ομάδα. Όλοι έχουν μια ζωή. Υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις. Δεν θα τους κρίνω. Αυτά είναι πραγματικά ευαίσθητα και περίπλοκα θέματα, επομένως δεν θέλω να μιλήσω για άλλους».

-Αν μπορείτε να φανταστείτε το μέλλον σας και να επιστρέψετε στο Κράσνονταρ όταν τελειώσει ο δανεισμός σας στην ΑΕΚ;

«Το συμβόλαιό μου ισχύει κανονικά. Η Κράσνονταρ πλήρωσε πολλά χρήματα για μένα. Ο δανεισμός λήγει τον Ιούλιο, αλλά δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα τώρα. Αλλάζει μέρα με τη μέρα. Προετοίμαζα το ένα με τη μία ομάδα και έναν πολύ καλό προπονητή για το δεύτερο μισό της σεζόν και την άλλη μέρα έψαχνα για νέο σύλλογο. Εστιάζω στο εδώ και τώρα. Έχω δυο μήνες που παίζω στην ΑΕΚ. Θέλω να τους βοηθήσω να προκριθούν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Τώρα για μένα μετράει μόνο η εθνική Πολωνίας. Οι επόμενες μέρες που θα διαμορφώσουν όλη τη χρονιά. Εξ ου και η βιασύνη μου για τη μεταγραφή. Ήθελα πολύ να παίξω με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή για να πιάσω ρυθμό πριν τον τελικό των πλέι οφ».

-Για την ατάκα του προπονητή του στην Εθνική Πολωνίας ότι είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται αγωνιστικά

«Ναι, μίλησα με τον προπονητή μόλις ήρθα. Είχαμε καλή επαφή. Η επικοινωνία μαζί του μου ταιριάζει. Είναι άμεσος. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί. Ο τελικός των πλέι οφ είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Να είσαι ή να μην είσαι στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχω επίγνωση της σημασίας του αγώνα με τη Σκωτία και είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Τα λεπτά κόντρα στη Σκωτία σίγουρα θα με βοηθήσουν, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι δεν έχω μεγάλο πρόβλημα στη φυσική κατάσταση. Δούλεψα σκληρά για 1,5 μήνα στην προετοιμασία. Στο παιχνίδι της Κυριακής στην Ελλάδα δεν ήταν η καλύτερή μου εμφάνιση, αλλά είχα προβλήματα υγείας. Η γρίπη χτύπησε όλη την ομάδα. Κρυολόγησα πολύ και ήμουν πολύ αδύναμος. Αλλά τώρα νιώθω καλύτερα. Είμαι έτοιμος για τη Σκωτία και θα είμαι στον τελικό των πλέι οφ».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*