Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΑΕΚ / Όταν η Άμυνα Είναι Καταπληκτική…

Όταν η Άμυνα Είναι Καταπληκτική…

Ο μεγάλος φόβος των ανθρώπων της ΑΕΚ είχε να κάνει με την κατάσταση που θα βρίσκεται η ομάδα μετά την απραξία του ενός περίπου μήνα σε αγωνιστικό επίπεδο και της μίας εβδομάδας από τις προπονήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι παίκτες του στα πρώτα 80 λεπτά του Μαρτίου απέδειξαν ότι τα έχουν αφήσει όλα πίσω τους και μπαίνουν στην τελική ευθεία με μάτι που γυαλίζει.

Κι αν το ματς με το Μεσολόγγι δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές κριτήριο, από τη στιγμή που οι νεοφώτιστοι… διακρίνονται για την αφέλεια στο παιχνίδι τους, η σημερινή «παράσταση» με την Τουρκ Τέλεκομ είναι ένα πολύ θετικό δείγμα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πριν από το παιχνίδι, η στατιστική απεικόνιση έδειχνε ξεκάθαρη υπεροχή των Τούρκων στον τομέα των ριμπάουντ και στους πόντους από αιφνιδιασμό. Και μπορεί στο δεύτερο σκέλος να επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό ότι πρόκειται για μια ομάδα που της αρέσει να ψάχνει σκορ στο ανοιχτό γήπεδο και παράλληλα η Ένωση βολεύεται περισσότερο στο «5 εναντίον 5», αλλά στα «σκουπίδια» είχαμε πλήρη ανατροπή του σκηνικού, αφού η ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως.

Ναι μεν η τελική στατιστική δείχνει 38-30 υπέρ των γηπεδούχων σε αυτόν τον τομέα, όμως η πραγματική διαφορά είναι μεγαλύτερη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι υπήρχαν 3-4 φάσεις που οι Ματσιούλις και Χρυσικόπουλος ανανέωσαν επιθέσεις με φάουλ που κέρδισαν σε διεκδικήσεις ριμπάουντ.

Επίσης, στα πιο κρίσιμα κομμάτια του αγώνα ο «δικέφαλος» είχε τουλάχιστον διψήφια διαφορά σε αυτό το κομμάτι, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για 19 περίπου λεπτά οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πάρει επιθετικό ριμπάουντ!

Από ‘κει και πέρα, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν εύκολους πόντους από αιφνιδιασμούς στην εκκίνηση του αγώνα, ωστόσο (κι) αυτό στην πορεία διορθώθηκε, από τη στιγμή που οι παίκτες του Παπαθεοδώρου «κοντρόλαραν» καλύτερα το ρυθμό τους στην επίθεση και σιγούρεψαν τις πάσες τους.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο από το σημερινό ματς ήταν η απόλυτα διαβασμένη άμυνα της Ένωσης. Η προσήλωση και η συγκέντρωση σε αυτό το κομμάτι επί 40 λεπτά. Το να κρατήσεις μια τόσο ποιοτική ομάδα, όπως είναι η Τουρκ Τέλεκομ (με μεγαλύτερο μπάτζετ από την ΑΕΚ), στους 65 πόντους, είναι σίγουρα μεγάλο επίτευγμα.

Άλλωστε, αυτή ήταν η μικρότερη συγκομιδή πόντων για την ομάδα του Γκορέν στο φετινό BCL, ενώ συνολικά μόνο σε δύο ματς σε όλες τις διοργανώσεις έχει σκοράρει λιγότερο από τον αποψινό αγώνα στο ΟΑΚΑ. Κι αυτό -αν μη τι άλλο- αποτελεί «παράσημο» για την τεχνική ηγεσία και τους παίκτες του «δικέφαλου», που κατέθεσαν διάθεση και πάθος, παρότι δεν τους… πήγαινε επιθετικά το ματς.

Όταν παίζεις τόσο καταπληκτική άμυνα σε όλα τα επίπεδα (στο «ένας εναντίον ενός», με double team στα όπλα του αντιπάλου, μέχρι και στα mismatch), δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα σε αυτό το επίπεδο.

Αν υπάρχει ένα ψεγάδι από την πολύ καλή σημερινή εμφάνιση και αν θεωρήσουμε ότι κάτι πρέπει να προβληματίσει τον Ηλία Παπαθεοδώρου είναι τα νεκρά διαστήματα στην επίθεση, που όμως η ΑΕΚ δεν τα πλήρωσε λόγω όσων προαναφέραμε.

Στην αρχή του παιχνιδιού, οι Τούρκοι επέλεξαν να παίξουν overplay στον Μέικον, που αδυνατούσε να πάρει την μπάλα στα χέρια του στο σημείο που εκείνος ήθελε. Από τη στιγμή ωστόσο που ο Αμερικανός γκαρντ βρήκε πεδίο δράσης και εκτελούσε, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για την ομάδα του.

Σημαντικότατη φυσικά και η συμβολή του «ταύρου» Ματσιούλις, που «άνοιξε» την άμυνα των Τούρκων με την ευστοχία του από την περίμετρο, ενώ το λιθαράκι τους έβαλαν και οι Χρυσικόπουλος, Λοτζέσκι, κυρίως διότι «απασχόλησαν» τους αντιπάλους τους, αν και δεν αποτυπώθηκε πλήρως στο φύλλο αγώνα (8 πόντους ο ένας, 3 ο άλλος).

Συμπερασματικά, η Ένωση οφείλει να κρατήσει για τη συνέχεια τη διάθεση που έδειξε στην άμυνα, αλλά και να διορθώσει τα κομμάτια που βραχυκύκλωσε επιθετικά, τα οποία της στέρησαν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά και μια πιο άνετη νίκη…

Υ.Γ. Το +9 αποτελεί καλή παρακαταθήκη για τη συνέχεια και μπορεί να αποτελέσει κλειδί στις ισορροπίες -και σε πιθανές ισοβαθμίες- του ομίλου.

Υ. Γ. 2 Η νίκη της Νίζνι στη Γαλλία έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός, βάζει για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης τους Ρώσους, που έμοιαζαν αρχικά ως ο «φτωχός συγγενής» του γκρουπ. Αφετέρου, με νίκη την Τρίτη, η ΑΕΚ θέτει -μάλλον- εκτός συνέχειας τη Στρασμπούρ, αφού θα είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψει από το 0-3.

Υ. Γ. 3 Καταντάμε γραφικοί, όμως η Ένωση χτύπησε… διάνα με την επιλογή του Ντάριλ Μέικον. Και κυρίως γιατί ο ίδιος γουστάρει και απολαμβάνει που βρίσκεται στην ομάδα.

Υ.Γ. 4 Κατσίβελης και Μωραΐτης έχουν ακούσει… πολλά, αλλά καλούνται να κουβαλήσουν την ΑΕΚ από τη θέση του πλέι μέικερ και για την ώρα φέρνουν εις πέρας -και με το παραπάνω- την αποστολή τους.

Υ. Γ. 5 Ο Κάιλ Γουίλτζερ έχει εξαιρετικές «πλαστικές» κινήσεις κοντά και μακριά από το καλάθι για το μπόι του (2.08μ.), αλλά είναι και… φτερό στον άνεμο.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*