Home / Stories / Το τρίτο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ ήρθε με «συνωμοσία» του σύμπαντος

Το τρίτο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ ήρθε με «συνωμοσία» του σύμπαντος

Μερικά πράγματα δεν εξηγούνται από την απλή λογική και επιστρατεύεται η… μεταφυσική για να τα εξηγήσει. Μοιάζουν να είναι καμωμένα έτσι από τη μοίρα, που δεν μπορεί να τα αποτρέψει τίποτα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η κατάκτηση του Basketball Champions League από την ΑΕΚ, στις 6 Μαΐου του 2018, ακριβώς τρία χρόνια πριν.

Θαρρείς και ένα μαγικό χέρι είχε αγγίξει την «Ένωση» και την οδήγησε στον τρίτο της ευρωπαϊκό τίτλο στη χρονιά που συμπληρωνόταν μισός αιώνας από το πρώτο, το Κυπελλούχων στο Καλλιμάρμαρο και παρότι στη διαδρομή πολλές φορές έμοιαζε το όνειρο να τελειώνει.

«Η ΑΕΚ κέρδισε, γιατί δεν μπορούσε να χάσει», όπως αναφέρει το μότο της ταινίας «1968» και επαληθεύτηκε πλήρως το 2018. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η κακή πορεία στη φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε με πρόκριση στο φινάλε, χάρη στη νίκη επί της Μπαϊρόιτ και το βολικό αποτέλεσμα της Βενέτσια; Το τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα στα 6,5’’ πριν το τέλος και το χαρμόσυνο νέο από το άλλο ματς που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον Γιώργο Χήνα πιστοποιούσαν μια μάλλον ανέλπιστη πρόκριση.

Ή πώς να ερμηνευτεί η νίκη με το τρίποντο του Κέβιν Πάντερ λίγο πριν το φινάλε επί της Νίμπουρκ ανατρέποντας το -10 του ΟΑΚΑ; Με τον Ντράγκαν Σάκοτα να είναι αφύσικα «ψυχρός» και τον μετέπειτα κιτρινόμαυρο Κέντρικ Ρέι να αστοχεί στην εκπνοή…

Και πώς να εξηγηθεί πως η πρόκριση στο Final Four ήρθε, στις 4 Απριλίου, ανήμερα της επετείου των 50 ετών από το Κυπελλούχων, στο 83-83 με τη Στρασμπούρ;

Στο Final Four στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, σε εκείνο το μαγικό τριήμερο με τους δύο «τελικούς» της ΑΕΚ και ενδιάμεσα τη φιέστα για την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, η κούπα πολύ απλά δεν χανόταν. Με οδηγό τον αρνητικό στον ημιτελικό Μάικ Γκριν (εκεί που πολυτιμότερος ήταν ο… άποντος Βασίλης Ξανθόπουλος), που αναδείχθηκε και MVP, η ΑΕΚ είχε εξ αρχής τα ηνία του αγώνα και έφτασε στον άθλο με κατοστάρα, 100-94, με τους φίλους της να παραληρούν βλέποντας τον Ντούσαν Σάκοτα να σηκώνει το τρόπαιο.

Δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100.

Μονακό (Μίτροβιτς): Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (2/9 σουτ), Κικάνοβιτς 12 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λακόμπ 12 (3/8 δίποντα, 6/8 βολές, 6 ριμπάουντ), Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9 (5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκλαντίρ 19 (4/7 τρίποντα), Τζόζεφ, Ρούντεζ, Σι 8 (2/7 σουτ), Τραορέ 8.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 19 (1), Χάρις 9 (4/13 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Τζέιμς 13 (4 ριμπάουντ), Σάκοτα 16 (5/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/4 βολές), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10 (4 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 8, Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*