Το θαύμα της Ισλανδίας έχει την δική του εξήγηση. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, πως μία τόσο μικρή χώρα καταπολεμώντας τον εθισμό της νεολαίας σε αλκοόλ και καπνό, κατάφερε επενδύοντας στον αθλητισμό να ξεκινήσει την συγγραφή της ιστορίας.
Η τελευταία που την κατάλαβε για τα καλά ήταν η Ολλανδία στο ποδόσφαιρο, ηττημένη μέσα στο σπίτι της από το γκολ του Σίγκουρτσον. Όμως και η Ιταλία των αστέρων του ΝΒΑ κινδύνεψε τόσο πολύ να χάσει. Αυτή η απροσδόκητη αντίπαλος είναι η Ισλανδία, ένα ευτυχισμένο νησί και για τον αθλητισμό του, που μόλις πήρε στα χέρια του το πρώτο «εισιτήριο» μεγάλης διοργάνωσης, για το Euro 2016 της Γαλλίας.
Στο μπάσκετ η Ισλανδία στρίμωξε τους Ιταλούς, που μόνο τρία λεπτά πριν το τέλος, χάρη στην εμπειρία των Μπελινέλι, Αραντόρι και Μέλι, μπόρεσαν να πανηγυρίσουν ην νίκη (71-64). Στο ποδόσφαιρο ο θρίαμβος (0-1) στην Ολλανδία προετοίμασε την ιστορική πρόκριση, την οποία η Ισλανδία εξασφάλισε μετά την «λευκή» ισοπαλία με το Καζακστάν. Πραγματικότητα που κατάφερε και στο χάντμπολ για την επόμενη χρονιά στην Πολωνία. Όλα αυτά όμως καθόλου τυχαία, όπως αναλύει δημοσίευμα της μηνιαίας έκδοσης «So Foot», που αποκαλύπτει ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός νησιού 300.000 κατοίκων που ζουν κυρίως με το ποδόσφαιρο.
Ένα πρώτο σημείο καμπής συνέβη στα χρόνια του ?90, όταν μία έρευνα αποκάλυπτε τα προβλήματα αλκοολισμού και εθισμού στον καπνό για την νεολαία στο νησί. Από εκεί προήλθε η ιδέα να επενδύσουν στον αθλητισμό, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κοινωνικά δεινά. Έτσι έφτασε το σχέδιο της Κυβέρνησης το 2002, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προχωρήσει πιο πέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2002 στο νησί υπήρχε μόνο ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Δέκα τρία χρόνια μετά, υπάρχουν ένδεκα, εκτός από τα είκοσι με συνθετικό τάπητα και τα 130 μικρότερα γήπεδα που είναι απλωμένα σε όλη την χώρα. Όμως οι νέες αυτές εξαιρετικές ανέσεις συνοδεύτηκαν και από μία σοβαρή εκπαίδευση: οι προπονητές χρειάζονται για να εργαστούν τουλάχιστον δίπλωμα Uefa B. Και είναι σχεδόν 700, από τους οποίους οι 200 έχουν και το ?A?. Όλοι αυτοί είναι μισθωτοί, ακόμη και στα μικρά χωριά των 500 κατοίκων.