Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΑΕΚ / Το… ημερολόγιο του Μάρκο Λιβάγια!

Το… ημερολόγιο του Μάρκο Λιβάγια!

Ο Μάρκο Λιβάγια άρχισε να γράφει στο… κιτρινόμαυρο ημερολόγιό του από την 1η Ιουλίου του 2017. Ήταν η ημέρα που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για λογαριασμό της ΑΕΚ και το βιογραφικό του άφηνε αισιοδοξία, αλλά δημιουργούσε και… ερωτηματικά διότι είχε προλάβει να αγωνιστεί σε έξι ομάδες μόλις στα 23 του.

Η ΑΕΚ τα βρήκε με τη Λας Πάλμας για τον δανεισμό του για έναν χρόνο, ενώ είχε μπει και οψιόν αγοράς του ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για το επόμενο καλοκαίρι εφόσον δικαίωνε τις προσδοκίες.

Το ντεμπούτο, η αποβολή στο Μπριζ και ο «καυτός» Σεπτέμβρης

24 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του στην ΑΕΚ, ο Μάρκο Λιβάγια έκανε το ντεμπούτο του στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Ήταν η 25η του Ιούλη όταν η ΑΕΚ υποδεχόταν για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά η εμφάνισή του όπως και όλης της ομάδας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στο 59ο λεπτό από τον Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Ακολούθησε άλλη μία κακή εμφάνιση στην Ευρώπη όταν αποβλήθηκε στο Μπριζ κόντρα στην Κλαμπ για τα πλέι-οφ του Europa League στις 17 Αυγούστου, ωστόσο τελικά αυτό δεν στοίχισε στην ομάδα του που πήρε το αποτέλεσμα (0-0) και την πρόκριση για τους ομίλους στη ρεβάνς.

Ο Μάρκο Λιβάγια βγήκε για πρώτη φορά μπροστά σε έναν… καυτό Σεπτέμβρη. Ξεκίνησε με μια ασίστ στο 4-0 επί της ΑΕΛ για το πρωτάθλημα, το ίδιο έκανε με τη Λαμία αλλά και με τον Ολυμπιακό στην επική ανατροπή με 3-2 από 0-2, δίνοντας την ασίστ στο γκολ του Μάνταλου που έκρινε το ματς. Έκανε… σεφτέ στα γκολ στις 28 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Αούστρια Βιέννης. Άνοιξε το σκορ στο 28′ και… έσωσε την ομάδα του στο 90ο λεπτό ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Ο Λιβάγια ρυθμιστής στα ντέρμπι

Τον Νοέμβριο του 2017 ο Μάρκο Λιβάγια ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ΑΕΚ στα δύο ντέρμπι που έδωσε. Πρώτα (05/11), χάρισε με το γκολ του τη νίκη στην ομάδα του κόντρα στον ΠΑΟΚ με 1-0 παρότι η ομάδα του από το 8ο λεπτό έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Αραούχο. Λίγο μετά (19/11), ήταν αυτός που κράτησε όρθια στη Λεωφόρο την… τραγική σε εκείνο το ματς ΑΕΚ, ισοφαρίζοντας στο φινάλε τον Παναθηναϊκό (1-1).

Απών στο Κίεβο, πρωταγωνιστής στο πρωτάθλημα

Η χρονιά είχε αρχίσει να φαίνεται πως κυλάει πολύ καλά για την ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Λιβάγια «κιτρινίστηκε» στο πρώτο από τα δύο ματς με την Ντινάμο Κιέβου για τους «32» του Europa League και έχασε τη ρεβάνς, έχοντας συμπληρώσει κάρτες, κάτι που αν μη τι άλλο στοίχισε στην ΑΕΚ πέραν της απίθανης χαμένης ευκαιρίας του Μασούντ.

Στο πρωτάθλημα, όμως, αποδείχτηκε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας στην πορεία για την επιστροφή στους τίτλους μετά από 24 χρόνια. Δημιουργώντας ένα τρομερό δίδυμο με τον Αραούχο στην επίθεση, οδήγησαν την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Ο Λιβάγια είχε 8 γκολ και 6 ασίστ, δηλαδή ανάμειξη σε 14 γκολ, εκ των οποίων τα 12 σε διαφορετικά παιχνίδια! Αξιοσημείωτο πως κάθε φορά που σκόραρε ή έδωσε ασίστ, η ΑΕΚ δεν έχασε ματς και είχε απολογισμό σε αυτά 11 νίκες και 1 ισοπαλία!

Η σεζόν μπορεί να κύλησε θετικά, αλλά έκλεισε με την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ με 2-0.

Λιβάγια… τριετίας με 1,8 εκατ. ευρώ

Η ΑΕΚ ήταν σαφώς ικανοποιημένη από τον Μάρκο Λιβάγια αλλά και ο Κροάτης με την ΑΕΚ. Κάπως έτσι, η ΑΕΚ ενεργοποίησε την οψιόν απόκτησής του, πληρώνοντας την ρήτρα των 1,8 εκατ. ευρώ στην Λας Πάλμας στις 28 Ιουνίου του 2018.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Λιβάγια ήταν διάρκειας τριών ετών, ενώ στη συνέχεια είπε μεταξύ άλλων: «Πέρσι ήρθα ως δανεικός σε μια νέα ομάδα, αλλά τώρα πια είμαστε ευτυχισμένοι εδώ και εγώ και η οικογένειά μου και θα ήθελα να μείνω πολλά χρόνια στην ΑΕΚ».

Στα… κόκκινα η ΑΕΚ με Λιβάγια

Η νέα σεζόν δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Μάρκο Λιβάγια, αλλά μόνο για την ΑΕΚ. Παρότι στον 3ο προκριματικό γύρο ήταν αυτός που… σφράγισε με το γκολ του την πρόκριση επί της Σέλτικ, «κρέμασε» την ομάδα του στα πλέι-οφ και στους ομίλους του Champions League.

Αποβλήθηκε στο φινάλε του αγώνα με την Βίντι και τιμωρήθηκε με 4 αγωνιστικές, ενώ όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους και απέναντι στον Άγιαξ, αποβλήθηκε εκ νέου, χάνοντας και το 6ο ματς. Έβαλε και αυτός το… χεράκι του για να τερματίσει τελευταία στον όμιλο χωρίς βαθμό η ΑΕΚ! Η συμπεριφορά του δεν πέρασε απαρατήρητη από την διοίκηση που τιμώρησε τον Κροάτη φορ με πρόστιμο ύψους 40 χιλ. ευρώ!

To ντεμπούτο στην εθνική Κροατίας

Λίγο νωρίτερα από τη φάση των ομίλων, πάντως, ο Μάρκο Λιβάγια επιβραβεύτηκε για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις την περασμένη σεζόν και έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Κροατίας. Ήταν η 6η Σεπτεμβρίου του 2018 όταν ο Ζλάτκο Ντάλιτς του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί με το εθνόσημο, ξεκινώντας βασικός στην κορυφή της επίθεσης σε ένα φιλικό με την Πορτογαλία. Αγωνίστηκε για 57 λεπτά, έγραψε την παρθενική του συμμετοχή και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε άλλα 3 ματς με την χώρα του.

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, αλλά…

Η σεζόν 2018/19 δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για την ΑΕΚ, ενώ άφησε ανάμεικτα συναισθήματα και στον Λιβάγια. Με 12 γκολ και 8 ασίστ σε 38 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις δεν τη λες καθόλου κακή, αλλά και οι 9 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες αφού στοίχισαν στην ομάδα του, η οποία τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος.

Τα πρώτα σημάδια ενός… δύσκολου χαρακτήρα

Η θητεία του Μάρκο Λιβάγια προφανώς και δεν ήταν ρόδινη στην ΑΕΚ. Ο δύσκολος και εκκεντρικός του χαρακτήρας έκανε την εμφάνισή του κόντρα στην Βίντι, αλλά μετά από μια σχετική ήσυχη σεζόν τράβηξε εκ νέου τα βλέμματα πάνω του. Ήταν ο Ιούλιος του 2019 όταν ο Λιβάγια βρέθηκε στη χώρα του για προσωπικό πρόβλημα, όπως είχε αναφέρει στην ΑΕΚ. Προφανώς δεν υπάρχει θέμα να μην το πιστέψουμε, αλλά την ίδια ώρα οι συμπατριώτες του τον… κάρφωσαν και έβγαλαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που έπαιζε ποδόσφαιρο στον δρόμο, με μαγιό και χωρίς μπλούζα.

Ο… μπροστάρης Λιβάγια και το θέμα με Καρντόσο

Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ο Μάρκο Λιβάγια πρόλαβε στα 51 λεπτά που αγωνίστηκε να σκοράρει ένα τέρμα και να δώσει μία ασίστ, καθαρίζοντας την πρόκριση. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ο Καρντόσο έβγαλε από το ματς στο 58′ τον Λιβάγια, περνώντας στο γήπεδο τον Βέρντε και ο Κροάτης έφυγε κατευθείαν για τα αποδυτήρια. Το θέμα μεταξύ Λιβάγια-Καρντόσο είχε δημιουργηθεί και οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες. Ο Λιβάγια σκόραρε στην εντός έδρας ήττα με 3-1 από την Τράμπζονσπορ, ο Καρντόσο αποχώρησε μετά το ματς και ο Κροάτης έκανε μεγάλη εμφάνιση στη ρεβάνς της Τουρκίας (0-2), αλλά η ΑΕΚ αποκλείστηκε.

Το πάρτι του Βράνιες και το ειρωνικό χειροκρότημα

Η… άστατη ζωή του οξύθυμου και περίεργου Μάρκο Λιβάγια απασχόλησε πολλές φορές. Όπως στο πάρτι του Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος παρέα με τον Κροάτη και μερικούς ακόμη ποδοσφαιριστές είχαν τραβήξει βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο αυτό, οι «κιτρινόμαυροι» τραγουδούσαν συνθήματα κατά του Ολυμπιακού, πριν από το μεταξύ τους παιχνίδι. Όταν ήρθε το ματς (27/10/2019), έχασαν εύκολα με 2-0.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα επεισόδιο στην προπόνηση με τον Σιμάο, το οποίο λίγο έλειψε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά έμεινε, ευτυχώς, στα λόγια και στις 11 Νοεμβρίου ο Λιβάγια μας απασχόλησε ξανά με τη συμπεριφορά του. Ήταν το ματς με τον Παναθηναϊκό, όπου η ΑΕΚ προηγούνταν 2-0 μέχρι το 67ο λεπτό όταν και άρχισε η… κατηφόρα. Ο Κροάτης έβαλε και αυτός το χέρι του για την τρομερή ανατροπή των «πράσινων», αφού την ώρα του αγώνα και σε έναν τετ-α-τετ που ο Ολιβέιρα δεν του έδωσε την μπάλα αλλά επέλεξε να σουτάρει, γύρισε και την… είπε στον πάγκο, ενώ χειροκρότησε ειρωνικά.

Η σεζόν της… ζωής του και το βραβείο του MVP

Παρά τα αρκετά παραπτώματα και το γεγονός πως η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο Λιβάγια έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Σε 42 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις είχε 15 γκολ και 12 ασίστ, ενώ η προσφυλής συνήθεια με τις κάρτες δεν έλειψε ούτε τότε αφού είχε 15 κίτρινες! Στο πρωτάθλημα και πάλι είχε συμμετοχή σε γκολ σε 10 παιχνίδια, αλλά και σε 4 στα πλέι οφ. Πάλι, στα ματς που είχε συμμετοχή η ΑΕΚ δεν έχασε, αφού είχε 10 νίκες και 2 ισοπαλίες! Στην κανονική διάρκεια βέβαια είχε από μία ασίστ μόνο κόντρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, όπως και στα πλέι οφ!

Στο Κύπελλο, επίσης, ήταν ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Είχε τρεις ασίστ και τρία γκολ, οδηγώντας την ομάδα του στον τελικό που εν τέλει έχασε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, ήταν αυτός που βγήκε μπροστά στον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», σκοράροντας στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων και στέλνοντας το ματς στην παράταση (2-1), όπου ο Κροάτης σκόραρε εκ νέου στο 102′ και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση.

Το τέλος της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να τερματίζει ξανά στην 3η θέση, να χάνει το Κύπελλο και από πολύ νωρίς την Ευρώπη, αλλά ο Μάρκο Λιβάγια πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή στην Σούπερ Λίγκα.

Η κόντρα με τον Καρέρα και η βελτίωση με Χιμένεθ

Ο Μάρκο Λιβάγια μπήκε στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του με την ΑΕΚ. Και οι δύο πλευρές το γνώριζαν, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είχε υπάρξει κάτι το… χειροπιαστό. Ο Κροάτης φαινόταν εμφανώς επηρεασμένος, πιθανότατα για αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρεμιέρα στο Europa League με την Μπράγκα στην Πορτογαλία, όπου μπήκε ως αλλαγή και ήταν φανερά αδιάφορος, με τους «κιτρινόμαυρους» να δέχονται δύο γκολ εξαιτίας του για το τελικό 3-0.

Ματς που στάθηκε αφορμή για να υπάρξει ρήξη στις σχέσεις του με τον Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος τον έκανε αλλαγή στην αλλαγή και σωστά, λόγω της απαράδεκτης εικόνας του! Λίγο αργότερα, αμφότεροι εμφανίστηκαν… ενωμένοι λέγοντας πως το θέμα είναι λήξαν, αλλά ήξεραν την ίδια ώρα πως η σχέση τους δεν είχε φτιάξει…

Ορισμένες εκλάμψεις στο πρώτο μισό της σεζόν, μάλλον δεν έφταναν και δεν έπειθαν. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα οδηγώντας την ΑΕΚ στο «διπλό» στο Αγρίνιο, ανοίγοντας το σκορ. Είχε την καλύτερή του εμφάνιση εκτός έδρας με την Ζόρια, έχοντας 2 γκολ και μία ασίστ στο εμφατικό 4-1 στην Ουκρανία. Κατά τα άλλα, μέτριες εμφανίσεις. Βέβαια, έδειξε σημάδια… ζωής αυτόν τον μήνα. Όταν γύρισε ο Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο, ο Λιβάγια έδειξε εμφανώς βελτιωμένος και ανανεωμένος. Ένιωθε ξανά χρήσιμος, πολύτιμος και πως τον εμπιστεύονταν…

Το άδοξο φινάλε μετά από μια περιπέτεια μηνών…

Η ΑΕΚ είχε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό πρόταση ανανέωσης στον Μάρκο Λιβάγια, κάνοντάς του ξεκάθαρο πως θέλει να τον κρατήσει. Την ίδια ώρα, δεν έκανε υπέρβαση στο οικονομικό της κομμάτι, με την πρόταση να είναι βασισμένη στην οικονομική της πολιτική. Του έγινε πρόταση με αυξημένες αποδοχές ύψους 1 εκατ. ευρώ και τετραετές συμβόλαιο, ενώ φυσικά υπήρχαν και μπόνους υπό προϋποθέσεις.

Οι κιτρινόμαυροι τον περίμεναν καρτερικά, χωρίς πιέσεις… Μπορεί να μιλούσαν μαζί του, να περίμεναν την απάντησή του ή να έκαναν επαφή με τον ατζέντη του, Βιντσέντζο Καβαλιέρε αλλά μάταια! Η επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο και αυτή του Παναγιώτη Κονέ ως τεχνικός διευθυντής, άρχισαν να δημιουργούν ένα βελτιωμένο κλίμα χωρίς και πάλι να υπάρξουν υπερβολές. Μέχρι την 25η του Γενάρη. Όταν Λιβάγια και Καβαλιέρε απέρριψαν την πρόταση της ΑΕΚ και οι άνθρωποι της ομάδας του ευχύθηκαν καλή συνέχεια στην καριέρα του…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*