Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Το Αζερμπαϊτζάν «ζορίζει» την Ελλάδα

Το Αζερμπαϊτζάν «ζορίζει» την Ελλάδα

H Νέφτσι Μπακού είναι τελικά η ομάδα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Αυτή θα είναι η 6η φορά που ομάδα από την Ελλάδα θα αναμετρηθεί με Αζέρους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρώτη για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έστω και σε πρώιμο στάδιο.

Τις προηγούμενες πέντε, ο απολογισμός αποδεικνύει πως οι ελληνικές ομάδες ζορίζονται με αντίπαλο από τη συγκεκριμένη χώρα, αν και υπάρχουν δύο προκρίσεις σε επόμενη φάση του Europa League.

Τη σεζόν 2012/2013, στο πλαίσιο του β’ προκριματικού γύρου του Europa League, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται την Ίντερ Μπακού. Το ματς στο Αζερμπαϊτζάν λήγει 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ έχουμε το σφύριγμα της λήξης στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Στην παράταση, όμως, οι Αρκάδες αποδείχθηκαν… παλικάρια και κατάφεραν να επικρατήσουν στα πέναλτι με 4-2 και να περάσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Τη σεζόν 2015/16, στο πλαίσιο των πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Γκαμπάλα και γνωρίζει έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς στην ευρωπαϊκή του πορεία. Οι «πράσινοι» έρχονται ισόπαλοι 0-0 στο Αζερμπαϊτζάν και στη Λεωφόρο το ματς έληξε επίσης χωρίς νικητή, αλλά οι Αζέροι είχαν το υπέρ τους 2-2 στην Αθήνα και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Την ίδια χρονιά, η Γκαμπάλα θα έρθει ξανά στην Ελλάδα για τη φάση των ομίλων, όπου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ. Στην πρώτη αγωνιστική το ματς έληξε 0-0 στο Μπακού, αποτέλεσμα που «επαναλήφθηκε» και στην 5η αγωνιστική που διεξήχθη στην Τούμπα.

Την επόμενη σεζόν, το 2016/17, άλλη μία ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν έρχεται στο δρόμο του ΠΑΟΚ, καθώς έπαιξε με την Καραμπάγ. Όμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει δύο κολλητές ήττες και συνάμα από εκείνες που «πλήγωσαν» το ευρωπαϊκό πρεστίζ των Θεσσαλονικέων. Στην 3η αγωνιστική οι «ασπρόμαυροι» ηττήθηκαν με 2-0 στο Μπακού και στην επόμενη ακριβώς έχασαν μέσα στην έδρα τους με 1-0.

Η τελευταία φορά που ελληνική ομάδα έπαιξε με αντίπαλο από το Αζερμπαϊτζάν ήταν το ραντεβού του Παναθηναϊκού με την Γκαμπάλα τη σεζόν 2017/18, στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League. Σε αντίθεση με την «πρώτη φορά» κόντρα σε Αζέρους, το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει δύο νίκες. Η πρώτη ήταν στη Λεωφόρο με 1-0 και η επόμενη στο Μπακού με 2-1, κλείνοντας θέση για τα πλέι οφ της διοργάνωσης (όπου αποκλείστηκε στη συνέχεια από την Μπιλμπάο).

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*