Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΑΕΚ / Τζόλης-Γκαρσία: Βάλαμε τα… «άλογα» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δίπλα-δίπλα!

Τζόλης-Γκαρσία: Βάλαμε τα… «άλογα» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δίπλα-δίπλα!

Η φετινή σεζόν είναι «άστα να πάνε» για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Ανεξαρτήτως του πώς θα τελειώσει και αν η κατάληξη της πορείας τους σε play-off και Κύπελλο θα χρυσώσει κάπως το χάπι, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κρατήσουν.

Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, οι «δικέφαλοι» έχουν ένα κοινό σημείο φέτος. Ένα κοινό κέρδος:

Διαθέτουν τους παίκτες που είναι ίσως οι μεγαλύτερες «αποκαλύψεις» της Super League.

Τα αστέρια που συνυπολογίζοντας ικανότητες, ηλικία και προοπτική, αποτελούν ενδεχομένως τα πιο «hot» ονόματα του πρωταθλήματος.

Τους Χρήστο Τζόλη και Λιβάι Γκαρσία

Με τον ένα λοιπόν να… έρχεται από αριστερά και τον άλλο να μπουκάρει από τα δεξιά, το sport-fm.gr προσπαθεί να μείνει στη μέση και να συγκρίνει τα «άλογα» των δυο μονομάχων του κυριακάτικου ντέρμπι.

Βάσει πέντε αντικειμενικών ποδοσφαιρικών κριτηρίων, όπως τα εξής:

Ταχύτητα

Αμφότεροι είναι γρήγοροι, αλλά (η αλήθεια είναι πως) ο Γκαρσία υπερέχει στον συγκεκριμένο τομέα. Εκμεταλλευόμενος και τον μεγάλο διασκελισμό του, ο άσος της ΑΕΚ ταΐζει συχνά-πυκνά σκόνη τους προσωπικούς του αντιπάλους. Μπορεί να φύγει σαν βέλος στην αντεπίθεση. Όχι ότι το ίδιο δεν μπορεί να κάνει ο νεαρός του ΠΑΟΚ. Ίσα-ίσα που έχει σκοράρει πολλές φορές με τέτοιο τρόπο στο πρωτάθλημα και (ειδικά) στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι μεγαλύτερη η δυνατότητα που δίνει ο Λιβάι στην ομάδα του να τον παίξει στον χώρο

Δύναμη

Ίσως ο μόνος τομέας που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι σχετικά ισοδύναμοι. Ο Γκαρσία δείχνει να διαθέτει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και πιο γερά πατήματα, ωστόσο και ο Τζόλης κάθε άλλο παρά μασάει στους «τράκους». Άντε να πει κανείς ότι ο Λιβάι υπερτερεί στο ψηλό παιχνίδι (πράγμα που αποδεικνύει γυρίζοντας και στην άμυνα σε στημένες φάσεις). Σε γενικές γραμμές ωστόσο, είναι και οι δυο παίκτες που δύσκολα τους ρίχνεις κάτω. Και σπανίως προτιμούν να πέσουν για φάουλ από το να συνεχίσουν την προσπάθεια τους.

Εκτελεστική δεινότητα

Εδώ είναι σαφής η υπεροχή του Τζόλη. Δεν θα χαριστεί και ο Γκαρσία αν βρεθεί σε επίκαιρη θέση, ωστόσο η έφεση που διαθέτει ο νεαρός άσος του ΠΑΟΚ ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα είναι μοναδική: Σκοράρει και με τα δυο πόδια, με το κεφάλι, με σουτ από μακριά. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με εξαιρετικές τοποθετήσεις μέσα κι έξω από την περιοχή. Ο εξτρέμ της ΑΕΚ προτιμά να δημιουργεί (7 ασίστ και 5 γκολ σε 27 εμφανίσεις), σε αντίθεση με τον Τζόλη που πυροβολεί αδιακρίτως (με 19 γκολ ήδη σε 37 εμφανίσεις).

Ντρίμπλα

Αυτός είναι ο τομέας που εμφανώς υπερτερεί ο Γκαρσία. Σύμφωνοι, μπορεί και ο Τζόλης να κάνει ρήγματα από αριστερά και να παίξει το «ένας με έναν». Ωστόσο ο τρόπος που το κάνει ο Λιβάι είναι το κάτι άλλο. Σχεδόν μοναδικός για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Με τις… φοβίες που δημιουργεί σε παίκτες που τον μαρκάρουν ότι μπορεί να τους εκθέσει και σε προπονητές ότι ένας μπακ… δεν φτάνει για να τον κόψει, βλέπουμε συχνότατα στα ματς της ΑΕΚ να πέφτουν βροχή τα ντουμπλαρίσματα για ν’ αντιμετωπιστεί.

Αποφασιστικότητα

Είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τους δυο. Πατάνε πολύ γερά στα πόδια τους. Είναι πολύ καλοί παίκτες και… το ξέρουν. Η αυτοπεποίθηση όμως του Τζόλη, σε συνδυασμό με το ότι είναι μόλις 19 χρονών (ο Γκαρσία είναι 23), είναι σπάνιο φαινόμενο. Μπορεί λοιπόν και ο Λιβάι να δείχνει… αδιάφορος για το ποιον αμυντικό έχει απέναντί του. Όμως η αίσθηση που δίνει ο πιτσιρικάς του ΠΑΟΚ ότι «δεν βλέπει» κανέναν και το απύθμενο ποδοσφαιρικό του θράσος είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που ήδη τσεκάρεται από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*