Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Πόνσε: Το «τανκ» που αποκτήθηκε ως αντί-Αραούχο και πλέον φαντάζει ιδανικό να συνεργαστούν στην ΑΕΚ

Πόνσε: Το «τανκ» που αποκτήθηκε ως αντί-Αραούχο και πλέον φαντάζει ιδανικό να συνεργαστούν στην ΑΕΚ

Στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ λοιπόν και πάλι το όνομα του Εζέκιελ Πόνσε. Δεδομένα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση για το «κιτρινόμαυρο» επιτελείο. Το πόσο εφικτή είναι, μένει να φανεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενη επιστροφή του Αργεντινού φορ στην ομάδα που… λατρεύει τα «ήξεις-αφήξεις» μπορεί να προσφέρει σημαντική αγωνιστική βοήθεια, ακόμα κι εάν προηγούνται θέσεις που η «Ένωση» «πονά» περισσότερο.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης, το sport-fm.gr θυμίζει την πορεία του 25χρονου επιθετικού μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα, στοιχειοθετώντας το πώς και το γιατί θα μπορούσε να «κουμπώσει» ιδανικά με τον Σέρχιο Αραούχο (σημειώνοντας βέβαια και την παράμετρο των Τσούμπερ και Λιβάι).

Πόνσε: H πορεία του μετά την ΑΕΚ και η συνύπαρξη με Αραούχο

Το «αντίο» στην ΑΕΚ

Αν μην τι άλλο, ο Πόνσε εντυπωσίασε με τη φανέλα της ΑΕΚ. Άλλωστε, 21 τέρματα και τέσσερις ασίστ (σε 43 συμμετοχές του) ήταν αυτά, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Την αποστολή που είχε αναλάβει –να αποτελέσει άξιο αντικαταστάτη του Αραούχο (ο οποίος είχε επιστρέψει στη Λας Πάλμας μετά τον δεύτερο δανεισμό του στην «Ένωση»)- την έβγαλε εις πέρας και με το παραπάνω. Η επιθυμία του «δικεφάλου» να παραμείνει στο ρόστερ του και μετά τη λήξη του μονοετούς δανεισμού του από τη Ρόμα, το καλοκαίρι του 2019, ήταν… εκ των ων ουκ άνευ.

Άλλωστε, όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο παίκτης, το κλαμπ είχε την πρόθεση να ενεργοποιήσει τη ρήτρα των έξι εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβανόταν στο συμβόλαιό του με τους «τζιαλορόσι» (αποκαλύπτοντας παράλληλα και πρόταση που είχε δεχτεί εκείνη την περίοδο από άλλη ελληνική ομάδα).

Πόνσε: H πορεία του μετά την ΑΕΚ και η συνύπαρξη με Αραούχο

«Αισθάνομαι ευγνώμων απέναντι στην ΑΕΚ και στους ανθρώπους της για τον τρόπο με τον οποίο με υποδέχτηκαν και με βοήθησαν να προσαρμοστώ για να προσφέρω στην ομάδα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τον επαγγελματισμό με τον οποίο με αντιμετώπισαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Από την πλευρά μου πιστεύω ότι ανταπέδωσα αυτή την αγάπη μέσω της καθημερινής δουλειάς μου, αλλά και των όσων προσπάθησα να βγάλω μέσα στο γήπεδο για να βοηθήσω την ομάδα μου. Θα ήθελα να εκφράσω το πιο θερμό μου ”ευχαριστώ” στον κόσμο, στον πρόεδρο, στους προπονητές μου, στους συμπαίκτες μου, στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα και να διευκρινίσω ότι η απόφασή μου να μην συνεχίσω στην ΑΕΚ, παρά την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς μου και να καλύψει το συμβόλαιό μου, έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιθυμία μου να συνεχίσω σ’ ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ θα αποτελεί για πάντα ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καριέρα, αλλά και στην καρδιά μου και παρά το ότι είχα πρόταση και από άλλη ομάδα της χώρας, θα παραμείνει για εμένα η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα. Εύχομαι τα καλύτερα για την ΑΕΚ!», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Αργεντινός επιθετικός, με τους «κιτρινόμαυρους» να υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ότι «κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα συναντηθούν και πάλι» .

Η μετέπειτα πορεία


Έριξε… άγκυρα στη Ρωσία:

Πόνσε: H πορεία του μετά την ΑΕΚ και η συνύπαρξη με Αραούχο

Δεδομένη η πρόθεση της ΑΕΚ για παραμονή του παίκτη, ωστόσο κι ανέφικτη. Ο Πόνσε επιθυμούσε την μεταπήδησή του σ’ ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με τη Σπαρτάκ Μόσχας να του δίνει το βήμα και να αγοράζει τα δικαιώματά του από τη Ρόμα έναντι τριών εκατ. ευρώ.

Ανεξαρτήτως προπονητή (Κονόνοφ, Τεντέσκο και Ρουί Βιτόρια), η θέση του στη βασική ενδεκάδα των Μοσχοβιτών ήταν λίγο έως πολύ δεδομένη. Μέχρι και τον περασμένο χειμώνα, όταν και μετακόμισε ως δανεικός στην Έλτσε, πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 25 γκολ και βγάζοντας πέντε ασίστ. Μάλιστα, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον -σε ό, τι αφορά την περίπτωση της ΑΕΚ- είναι ότι χρησιμοποιούταν κυρίως σε συστήματα με δύο φορ.

Τη σεζόν 2019/20 είχε έντεκα τέρματα (και μία ασίστ σε 34 συμ.), ενώ την επόμενη δέκα γκολ (και τρεις ασίστ σε 28 συμ.). Φέτος ξεκίνησε εκ νέου ως βασικός, παίζοντας σε δυάδα μπροστά είτε με τον Γιόρνταν Λάρσον (γιο του θρύλου του σουηδικού ποδοσφαίρου, Χένρικ Λάρσον) είτε με τον Αλεξάντρ Σομπόλεφ. Μάλιστα, άρχισε εντυπωσιακά με τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε επτά εμφανίσεις του, μέχρι να υποστεί ρήξη μηνίσκου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια που έκατσε στη Ρωσία ήταν και τα περισσότερα που πέρασε με τη φανέλα μιας ομάδας. Νούμερα, αγωνιστικά και χρονολογιακά, πολύ καλά. Αλλά σαν τη… La Liga δεν έχει.

Η (εκ νέου) ευκαιρία στη La Liga:

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε το βήμα για την Ιβηρική. Αναλόγως είχε πράξει και τη σεζόν 2016/2017, όταν αγωνίστηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα και στη Γρανάδα ως δανεικός από τη Ρόμα (2 γκολ/1 ασίστ σε 27 συμ.).

Η δεύτερη, λοιπόν, ευκαιρία του δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Έλτσε τον απέκτησε ως δανεικό και τον έκανε και πάλι συμπαίκτη με τον Λούκας Μπογέ (είχαν μεταγραφεί την ίδια περίοδο στην ΑΕΚ… παρέακι και με τον Άλεφ).

Πόνσε: H πορεία του μετά την ΑΕΚ και η συνύπαρξη με Αραούχο

Μάλιστα, το ξεκίνημά του ήταν άκρως εντυπωσιακό: Γκολ με το «καλησπέρα», στο ντεμπούτο του απέναντι στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Έκτοτε, έπαιξε άλλες δώδεκα φορές -τις πέντε ως βασικός- χωρίς να βρει δίχτυα.

Παρόλα αυτά, η ισπανική ομάδα φέρεται πρόθυμη να τον διατηρήσει στο δυναμικό της. Σύμφωνα με προ ημερών δημοσίευμα της «As» θα πρέπει να θεωρείται παίκτης της Έλτσε και για την επόμενη σεζόν. Ο τρόπος θα φανεί. Κι αυτό διότι δεν παρουσιάζεται πρόθυμη να καλύψει τη ρήτρα των τεσσάρων εκατ. ευρώ (διατηρεί αυτό το δικαίωμα μέχρι τα τέλη Μάη), αλλά προσδοκά να τον αποκτήσει με χαμηλότερο ποσό. Εξάλλου και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Πόνσε: H πορεία του μετά την ΑΕΚ και η συνύπαρξη με Αραούχο



(Στο 1:15 το μοναδικό γκολ του Πόνσε με τη φανέλα της Έλτσε)

Το (με προϋποθέσεις) ονειρικό δίδυμο Αραούχο-Πόνσε στην ΑΕΚ


Και πάμε και στα της ΑΕΚ. Όπως σημειώθηκε πρόκειται για δύσκολη περίπτωση για την «Ένωση», η οποία βέβαια φαίνεται πως θα κάνει την προσπάθειά της. Έχει «άσους» στο μανίκι της. Τέτοιοι είναι το νέο της γήπεδο -που επιτέλους θα μπει-, καθώς και ο… πρότερος κοινός τους βίος. Άλλωστε, ο «δικέφαλος» ήταν εκείνος που έδωσε την ευκαιρία στον Πόνσε να πραγματοποιήσει την πλέον παραγωγική σεζόν στην καριέρα του.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι το πώς θα μπορέσει μια ομάδα -η οποία δεν συμμετέχει καν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- να έχει δύο «βασικούς» φορ τέτοιας ποιότητας, ήτοι τους Αραούχο και Πόνσε. Μα φυσικά εάν… βγουν τα εισαγωγικά και είναι όντως και οι δύο στην αρχική σύνθεση!

Είναι γνωστό ότι ο νέος τεχνικός του «δικεφάλου», Ματίας Αλμέιδα, έχει στο μπλοκάκι του και σχήματα με δύο φορ (περισσότερο το 4-4-1-1). Σ’ αυτήν την περίπτωση θέλει ο ένας να είναι πιο περιφερειακός, να βγαίνει κι εκτός περιοχής, να δημιουργεί χώρους, με άλλα λόγια κάποιον σαν τον Αραούχο!

Αναμφίβολα, ο Αργεντινός επιθετικός έχει τρομερή κλάση. Όμως, επιθετικός «κουτιού» δεν είναι. Εν αντιθέσει με τον συμπατριώτη του, ο οποίος μπορεί να τον συμπληρώσει ιδανικά, επιτρέποντάς του να παίξει εκεί που μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Έχει τα στοιχεία ο Πόνσε: Πολύ καλός στα τελειώματα, με υπερτίμιο δεξί πόδι και αρκετά τρεξίματα ώστε να βοηθά και στο πρεσάρισμα. Παρά το ότι δεν πρόκειται και για… ντερέκι (1,81μ.), είναι τρομερός με το κεφάλι (κάτι που είχε δείξει και στη θητεία του στην ΑΕΚ), ενώ έχει εξαιρετική σωματοδομή (εξού και το προσωνύμιο «τανκ» που τον συνοδεύει), η οποία δυσχεραίνει την προσπάθεια των αντιπάλων να του αποσπάσουν την μπάλα.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, είναι ένας ρόλος τον οποίο διατέλεσε ο Πόνσε τόσο στη θητεία του στη Σπαρτάκ, όσο και σε αρκετά παιχνίδια με τη φανέλα της «Ένωσης» (στο πλάι συνήθως ενός εκ των Λιβάγια ή Μπογέ). Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο ότι δίνεται η ευχέρεια στον προπονητή της ΑΕΚ να έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε ενδεχόμενο τραυματισμό. Όλα αυτά φυσικά σε περίπτωση που ο βασικός σχηματισμός περιλαμβάνει δίδυμο φορ. Αλλιώς, όντως φαντάζει δύσκολο το να χρησιμοποιείται κατά βάση ένας επιθετικός κι ο ένας εκ των δύο Αργεντινών να μένει συχνά στον πάγκο.

Βέβαια, πρέπει να εξεταστεί και το κατά πόσο ένα σύστημα όπως το προαναφερθέν θα δυσχέραινε τους Λιβάι και Τσούμπερ από το να συγκλίνουν προς την περιοχή, κάτι θα χρειαστεί να επιμεληθεί ο Αλμέιδα. Ειδικά για τον δεύτερο, η φετινή σεζόν έδειξε ότι του «πάει» ο άξονας.

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν περισσότερο φιλολογικά. Μένει να φανεί το κατά πόσο μπορεί να πραγματωθεί αυτή η επανασύνδεση και να επιβεβαιωθεί το «κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα συναντηθούν και πάλι» που είχαν σημειώσει οι «κιτρινόμαυροι» στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση του 2019…

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*