Home / Άλλα Σπόρ / Πόλο: Ισόπαλη με τη Σερβία η Εθνική, που μπορούσε και νίκη

Πόλο: Ισόπαλη με τη Σερβία η Εθνική, που μπορούσε και νίκη

Έμειναν στο 9-9

Η αληθινή εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών εμφανίστηκε με… δύο ημέρες καθυστέρηση στο κολυμβητήριο «Μαρία Λενκ» του Ρίο. Μετά την τραγική εμφάνιση απέναντι στην Ιαπωνία, στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μεταμορφώθηκε, «κοίταξε στα μάτια» την πανίσχυρη Σερβία και την υποχρέωσε σε ισοπαλία 9-9, σε ένα ματς που κάλλιστα η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει.

Ο βαθμός σε κάθε περίπτωση είναι πολύτιμος, ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το κέρδος από την αγωνιστική εικόνα της «γαλανόλευκης», που με ανάλογες εμφανίσεις μπορεί να διεκδικήσει το πολυπόθητο μετάλλιο.

Η άμυνα που έπαιξε η εθνική στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα μόνο σεμιναριακού επιπέδου μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι διεθνείς εξουδετέρωσαν όλα τα ατού των Σέρβων, ενώ «έβγαλαν» έξι άμυνες με παίκτη λιγότερο, με τον Κώστα Φλέγκα να πραγματοποιεί μνημειώδη εμφάνιση, έχοντας σε μερικές περιπτώσεις και τη βοήθεια των δοκαριών.

Το μοναδικό γκολ των «πλάβι» στα δύο πρώτα οκτάλεπτα μπήκε με μπόλικη δόση τύχης, όταν το σουτ του Φιλίποβιτς βρήκε στο μπλοκ του Βλαχόπουλου και άλλαξε πορεία, ξεγελώντας τον Φλέγκα.

Επιθετικά η εθνική είχε πρόβλημα απέναντι στο σερβικό πρέσινγκ και αρκετές φορές δεν κατάφερε καν να εκδηλώσει σουτ, αλλά οι αποβολές και ένα πέναλτι που κέρδισε ο Μουρίκης έδωσαν ευκαιρίες, τις οποίες οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου αξιοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό (εύστοχο πέναλτι και 3/5 στον παραπάνω, με τα δύο γκολ να έρχονται από πάσα στα 2μ.), με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη 4-1.

Το γκολ του Γιάννη Φουντούλη στις αρχές της τρίτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στα τέσσερα γκολ, αλλά, όπως ήταν φυσιολογικό, οι Σέρβοι αντέδρασαν και επέστρεψαν στο ματς. Οι πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης βελτίωσαν την επιθετική λειτουργία τους, αξιοποίησαν τις κερδισμένες αποβολές (4/4 στο δεύτερο μισό του αγώνα), ενώ παράλληλα βρήκαν λύσεις να σκοράρουν και με άλλους τρόπους.

Παρά τις προσωρινές ανάσες που έδωσαν στην εθνική ο Γεννηδουνιάς και ο Βλαχόπουλος (στα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου), οι «πλάβι» μείωσαν σε 5-3 και 6-5 και στο τελευταίο οκτάλεπτο εξαπέλυσαν την τελική τους αντεπίθεση, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα έδειχνε να ξεμένει από δυνάμεις. Ο Τσουκ ισοφάρισε για πρώτη φορά στο παιχνίδι (8-8) και ο Μπόμπαν Νίκιτς από θέση φουνταριστού έδωσε προβάδισμα 9-8 στη Σερβία, 2΄23΄΄πριν το τέλος του ματς. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα του Ντέγιαν Σάβιτς πέρασε μπροστά στα δύο πρώτα παιχνίδια της στο Ολυμπιακό τουρνουά, καθώς το 13-13 του Σαββάτου με την Ουγγαρία δεν προσπέρασε ποτέ.

Μία ήττα δεν θα ήταν καταστροφή για την εθνική, αλλά σαφώς θα αδικούσε τη συνολική της προσπάθεια στον αγώνα. Οι διεθνείς είχαν χάσει δύο σερί επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, αλλά στην τρίτη περίπτωση ο Φουντούλης δεν λάθεψε και με το τέταρτο προσωπικό του γκολ ισοφάρισε σε 9-9, 1΄47΄΄πριν τη λήξη. Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα, με τους Σέρβους να διαμαρτύρονται για αποβολή στις δύο τελευταίες επιθέσεις τους (φάνηκε να έχουν δίκιο στη δεύτερη περίπτωση, στο κλέψιμο του Φουντούλη).

Το σίγουρο είναι ότι η εθνική άφησε πίσω της την παραλίγο… εφιαλτική πρεμιέρα, έδειξε ότι δεν φοβάται κανέναν και συνεχίζει. Επόμενος αντίπαλος είναι η Ουγγαρία, την Τετάρτη στις 16:20, σε ένα ματς όπου η νίκη ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόκριση στους «8», πιθανώς δε να χαρίσει στην ελληνική ομάδα και την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου. Σε περίπτωση ήττας, καθίστανται κομβικά τα δύο τελευταία παιχνίδια της Α΄ φάσης, με Βραζιλία και Αυστραλία. Αλλά η σημερινή εθνική, δεν έχει “ταβάνι” στις φιλοδοξίες της…

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Φουντούλης (πέναλτι), 0-2 Ποντικέας (π.π.), 1-2 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 1-3 Φουντούλης (π.π.), 1-4 Βλαχόπουλος (π.π.), 1-5 Φουντούλης (π.π.), 2-5 Στ. Μίτροβιτς (φουνταριστός), 3-5 Γιάκσιτς (π.π.), 3-6 Γεννηδουνιάς (περιφέρεια), 4-6 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 5-6 Πρλαϊνοβιτς (π.π.), 5-7 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 6-7 Γκότσιτς (περιφέρεια), 6-8 Κολόμβος (π.π.), 7-8 ‘Αλεξιτς (π.π.), 8-8 Τσουκ (π.π.), 9-8 Νίκιτς (φουνταριστός), 9-9 Φουντούλης (π.π.).

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 0-2, 4-3, 4-2

Η εθνική είχε 6/11 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και δύο γκολ από την περιφέρεια. Η Σερβία είχε 4/10 με παίκτη παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Δερβίσης (56΄΄πριν το τέλος της τρίτης περιόδου) και ο Μυλωνάκης (3΄48΄΄πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Κογκάνοφ (Αζερμπαϊτζάν), Πέιλα (ΗΠΑ)

ΣΕΡΒΙΑ (Ντέγιαν Σάβιτς): Γκ. Πιγέτλοβιτς, Μάντιτς, Γκότσιτς 1, Ραντέλοβιτς, Τσουκ 1, Ντ. Πιγέτλοβιτς, Νίκιτς 1, ‘Αλεξιτς 1, Γιάκσιτς 1, Φιλίποβιτς 2, Πρλαϊνοβιτς 1, Στ. Μίτροβιτς 1, Μπρ. Μίτροβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Θόδωρος Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης, Δερβίσης, Γεννηδουνιάς 1, Φουντούλης 4, Ποντικέας 1, Αφρουδάκης, Δελακάς, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γούνας, Βλαχόπουλος 2, Γαλανόπουλος (δεν έπαιξε).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*