Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Οι προπονητές που τους ενώνουν

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Οι προπονητές που τους ενώνουν

Το ντέρμπι που θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ για την 25η αγωνιστική της Super League, είναι το υπ’ αριθμό 243 Αθηναϊκό ντέρμπι στο οποίο η δύο ομάδες έχουν να χωρίσουν αρκετά.

Ωστόσο στην μεγάλη ιστορία τους, υπάρχουν και κάποια πράγματα που τους ενώνουν. Ένα από αυτά είναι και οι προπονητές που έχουν καθίσει αρχικά στον πάγκο των «πράσινων» και αργότερα στης «Ένωσης» ή και το αντίστροφο.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας από τους καλύτερους τεχνικούς όλων των εποχών, ο Φέρεντς Πούσκας που ήταν αυτός που οδήγησε το «τριφύλλι» μέχρι τον τελικό του Γουέμπλει το 1971. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την λίστα των προπονητών που πέρασαν και από τους δύο πάγκους.

Φέρεντς Πούσκας

Γεννήθηκε 1 Απριλίου 1927 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και ήταν από φτωχή οικογένεια με τον πατέρα του να είναι ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής και η μητέρα του μοδίστρα.

Ο ίδιος θεωρήθηκε ως το πρώτο υπέρλαμπρο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς είχε καταφέρει να πάρει αρκετές διακρίσεις τόσο με την Εθνική Ουγγαρίας, όσο και με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1967 σε ηλικία 40 ετών, ενώ το 1970 όταν ο Λάκης Πετρόπουλος αποχώρισε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού για να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας, με την διοίκηση της ομάδας να βλέπει στο πρόσωπο του Πούσκας μια σπουδαία πορεία στην Ευρώπη.

Ο Ούγγρος τεχνικός αναλαμβάνει το «τριφύλλι» στις 2 Ιουνίου 1970, ενώ κατάφερε γρήγορα να αποδείξει πως δεν έκαναν λάθος στον Παναθηναϊκό με την επιλογή του, αφού εκείνη την σεζόν καταφέρνει να πάρει προκρίσεις κόντρα σε Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα.

Μάλιστα κόντρα στους Σέρβους, είχαν κάνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού, καθώς είχαν ηττηθεί με 4-1 στο Βελιγράδι, αλλά στην Αθήνα επικράτησαν 3-0 και το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) το 1971.

Εκτός από την πορεία στην Ευρώπη ο Πάντσο, είχε κατακτήσει και δύο πρωταθλήματα Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό (1970, 1972) και μια φορά ήταν φιναλίστ σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας (1972).

Την σεζόν 1978/1979 επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ΑΕΚ, με τον «δικέφαλο» να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Πούσκας.

Χέλμουντ Σενέκοβιτς

Ο Αυστριακής καταγωγής Χέλμουντ Σενέκοβιτς πέρασε από τον πάγκο και των τριών μεγάλων ομάδων της Ελλάδας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό), ξεκινώντας την πορεία του στα ελληνικά γήπεδα από τον Παναθηναϊκό την σεζόν 1980/81.

Το όνομα του είχε συνδεθεί με την νίκη της Αυστρίας κόντρα στην Δυτική Γερμανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, όπου ήταν τεχνικός της Εθνικής και αποχώρισε αμέσως μετά το Μουντιάλ.

Εκείνη την περίοδο ο Σενέκοβιτς δεν επιθυμούσε να εργαστεί στην Ελλάδα και σκέφτηκε να ζητήσει μια αμοιβή που δεν πίστευε πως θα την δεχτούν στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο ο σύλλογος τότε βρισκόταν στα χέρια του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίο προς έκπληξη του Αυστριακού δέχτηκε την προσφορά που έφτανε το ένα εκατομμύριο δραχμές τον μήνα.

Ο ίδιος δήλωσε τότε πως «μόνο τρελός θα έλεγα όχι σε τέτοια προσφορά», ενώ σε δημοσιογράφο της πατρίδας του, Αυστρίας είχε πει: «Με έβγαλαν νοκ-άουτ με τα λεφτά τους».

Τον Μάη του 1981 μετά από ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ έγινε ο πρώτος προπονητής που έδιωξε τον πρόεδρο της ομάδας έξω από τα αποδυτήρια, όταν μετά από κακή εμφάνιση της ομάδας ο Βαρδινογιάννης κατέβηκε στα αποδυτήρια για να κάνει παρατηρήσεις στους παίκτες και τον Σέκι να του λέει ««Κύριε πρόεδρε! Η θέση σας είναι έξω από αυτήν την πόρτα, η δική μου είναι μέσα. Περάστε έξω παρακαλώ!»

Λίγο καιρό μετά απολύθηκε από τον πάγκο του «τριφυλλιού» και το 1983 ανέλαβε την ΑΕΚ. Η μοναδική επιτυχία που είχε στην Ελλάδα, ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1983 με τον «δικέφαλο».

Γιάτσεκ Γκμοχ

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ έγινε προπονητής λόγω ενός τραυματισμού που τον ανάγκασε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ενώ ήταν βοηθός προπονητή στην Εθνική Πολωνίας με την οποία έφτασε στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Η πρώτη ελληνική ομάδα που τον έφερε στην χώρα μας, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα στην θέση του απολυμένου Νίκου Αλέφαντου, για την σεζόν 1979/1980. Το 1983 όταν και ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, έκανε προπόνηση στους παίκτες του ανάλογα με τις προβλέψεις που έδιναν οι μετεωρολόγοι για τον αγώνα της Κυριακής.

Αν λοιπόν ο καιρός έλεγε πως θα βρέχει την ώρα του αγώνα, ο έμπειρος τεχνικός όλη την εβδομάδα έκανε προπόνηση στους ποδοσφαιριστές του σε ένα γήπεδο-πισίνα. Πράγμα που ήταν όπως φάνηκε αποτελεσματικό, καθώς έφτασαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984.

Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το νταμπλ με τους «πράσινους» στην Ελλάδα, ενώ από το 1984 μέχρι το 1985 ήταν στην ΑΕΚ χωρίς να καταφέρει να πάρει κάποιον τίτλο.

Φερνάντο Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος έρχεται στην Ελλάδα μετά από μια σειρά επιτυχιών με την Πόρτο το 2001/2002, για να αναλάβει αρχικά την ΑΕΚ που την έκανε ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα, ωστόσο δύο ήττες κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν αυτές που τον άφησαν πίσω στην ισοβαθμία.

Το καλοκαίρι του 2002 φεύγει από τον «δικέφαλο» για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, ωστόσο δεν κράτησε πολύ αυτό μετά από τρία αρνητικά

αποτελέσματα σε τέσσερις αγωνιστικές και μια νίκη αυτή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα, θα απομακρυνθεί από τον πάγκο του «τριφυλλιού».

Γιώργος Δώνης

Ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που υπηρέτησε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Κάνει το μεγάλο βήμα το 2008 όταν μετακομίζει από την Λάρισα για να έρθει στην Αθήνα και να αναλάβει τον πάγκο της ΑΕΚ, ωστόσο δεν έμεινε για πολύ καιρό στην «Ένωση», αφού αποχώρησε τον Νοέμβριο, μετρώντας σε 10 αγωνιστικές έξι νίκες, εφτά ισοπαλίες και μόλις μια ήττα, αλλά και έναν πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Ομόνοια.

Το 2018 ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποχωρεί για να αναλάβει την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, με τον Έλληνα τεχνικό να αναλαμβάνει καθήκοντα στην ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά, τον Παναθηναϊκό.

Η κατάσταση στους «πράσινους» εκείνη την περίοδο δεν είναι και η καλύτερη, με τον Δώνη να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να κρατήσει το «τριφύλλι» ψηλά στην βαθμολογία και κοντράρει στα ίσα όλες τις ομάδες.

Την επόμενη σεζόν φέρνει τον Παναθηναϊκό στην 4η θέση της βαθμολογίας και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2021 η διοίκηση των «πρασίνων» έλυσε την συνεργασία της με τον 52χρονο τεχνικό.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Μετά από 20 χρόνια επιστρέφει στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Παναθηναϊκό. Αυτήν την φορά όχι ως ποδοσφαιριστής, αλλά ως προπονητής το 2016. Την σεζόν 2016/2017 για το πρωτάθλημα της Super League, οι «πράσινοι» τερματίζουν στην 3η θέση στην κανονική περίοδο, αλλά τους προσπερνάει η ΑΕΚ στα play off.

Το καλοκαίρι του 2018 και μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Μανόλο Χιμένεθ αποχωρεί από την ΑΕΚ, με την διοίκηση της «Ένωσης» να επιθυμεί να φέρει τον Ουζουνίδη στον πάγκο της ομάδας.

Ο Έλληνας τεχνικός θα καταφέρει να οδηγήσει τους «κιτρινόμαυρους» εκείνη την χρονιά στους ομίλους του Champions League, ωστόσο αργότερα σε μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, θα αποχωρήσει από την ΑΕΚ.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*