Home / Μπάσκετ / Ελλάδα / Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Ντέρμπι κορυφαίων σε… κρίση

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Ντέρμπι κορυφαίων σε… κρίση

Το πρώτο ντέρμπι κορυφής της Basket League διεξάγεται απόψε (20:00, ΕΡΤ 3, bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr) με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ΑΕΚ για την 11η αγωνιστική. Οι δυο τους συγκατοικούν στην κορυφή έχοντας από μία ήττα (7-1), με κοινό «θύτη» το εντυπωσιακό Λαύριο. Και παρότι το ματς δεν θα κρίνει πρακτικά τίποτα, αφού ακόμη και το όποιο πλεονέκτημα έδρας είναι άσκοπο όσο υπάρχει πανδημία, αμφότεροι θέλουν τη νίκη για ψυχολογικούς λόγους.

Το παιχνίδι βρίσκει τις δύο ομάδες στην πιο… άβολη καμπή τους μέσα στη σεζόν. Οι «πράσινοι» σερί ηττών και κακών εμφανίσεων, με τον Γιώργο Βόβορα να αποτελεί παρελθόν και την πρόσληψη του Όντεντ Κάτας να μην έχει οριστικοποιηθεί (αναμένονται σήμερα εξελίξεις). Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς και οι δύο τελευταίες ήττες τους από Σολέ και Χάποελ Χολόν έθεσαν εν αμφιβόλων την πρόκρισή τους στους «16» του Basketball Champions League.

Στο χειρότερο τάιμινγκ

Το ντέρμπι δεν θα μπορούσε να βρει τις δύο ομάδες σε χειρότερο τάιμινγκ. Ο μεν Παναθηναϊκός πορεύεται με υπηρεσιακό δίδυμο στον πάγκο τους Κώστα Χαραλαμπίδη και Θανάση Γιαπλέ, που παρότι δεν έχουν προβλήματα πλην του Ζακ Όγκαστ, έχουν να σκεφτούν ότι ακολουθεί διαβολοβδομάδα που περιλαμβάνει ματς με τη Βιλερμπάν την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ και με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή. Η δε ΑΕΚ δέκα πριν τον «τελικό» πρόκρισης με την Τσμόκι Μινσκ στη Λευκορωσία θα κληθεί να αγωνιστεί και πάλι χωρίς τον Μάρκους Σλότερ, ενώ εξαιρετικά αμφίβολοι είναι οι Νίκος Ζήσης και Δημήτρης Κατσίβελης. Ο Δημήτρης Μωραΐτης ίσως χρειαστεί να πάρει ξανά αρκετό χρόνο στα γκαρντ.

Τα «κλειδιά»

-Ριμπάουντ: Ο Παναθηναϊκός μαζεύει περίπου 10 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα, ενώ η ΑΕΚ είχε 19 και 14 χαμένα αμυντικά απέναντι σε Χάποελ Χολόν και Λαύριο αντίστοιχα. Οι «πράσινοι» υπερέχουν σε μέγεθος και αθλητικότητα, κάτι που αν εκμεταλλευτούν θα έχουν πολλές έξτρα κατοχές.

-Περιφερειακή άμυνα: Η ΑΕΚ έχει ελλείψεις στα γκαρντ, αλλά ο πλήρης Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Κιθ Λάνγκφορντ και Ματ Λοτζέσκι, που είναι σεσημασμένοι σκόρερ και έχουν… προσωπικό κίνητρο (ειδικά ο πρώτος) απέναντι στην παλιά τους ομάδα, μπορούν να γίνουν παράγοντες στο ματς.

-Ποσοστό στα τρίποντα: Ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας στα τρίποντα σουτάροντας με 35,7%. Η ΑΕΚ που θεωρητικά υπερέχει στο κομμάτι αυτό μετρά 26,5% στα πέντε τελευταία παιχνίδια της. Όποια ομάδα σουτάρει καλύτερα από μακριά θα έχει ένα σημαντικό ατού για τη νίκη.

Η παράδοση

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί την 100η νίκη σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας πρωταθλήματος (από το 1963/64) στο 140ο αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ, που πάντως έχει κερδίσει στο πιο πρόσφατο παιχνίδι τους, 100-97 στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος (από τη σεζόν 1992/93) ο Παναθηναϊκός νίκησε ως γηπεδούχος στα 37 από τα 38 παιχνίδια που έδωσε με την ΑΕΚ. Η μοναδική εκτός έδρας επιτυχία της «Ένωσης» σημειώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1996, όταν επικράτησε με 94-77 με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο της. Το συνολικό «σκορ» ανεξάρτητα από έδρα είναι 56-17. Μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ήταν αυτή του Παναθηναϊκού με 111-70 για τη σεζόν 2010/11.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πριν την έναρξη της σεζόν, με την ΑΕΚ να επικρατεί 87-77 σε φιλικό στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό να παίρνει ρεβάνς νικώντας 79-73 στον μικρό τελικό του Σούπερ Καπ στο Περιστέρι.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Σχινάς, Κορομηλάς και Παπαπέτρου.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*