Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Ο υψηλός ανταγωνισμός και το τεταμένο κλίμα: Τι κρατάμε και τι… πετάμε από το περσινό πρωτάθλημα

Ο υψηλός ανταγωνισμός και το τεταμένο κλίμα: Τι κρατάμε και τι… πετάμε από το περσινό πρωτάθλημα

Ξεκινά, λοιπόν, το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς την Παρασκευή (18/8) ανοίγει η αυλαία για τη νέα σεζόν, με τον Βόλο να υποδέχεται τη Λαμία.

Φυσικά, το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει έντονο ενόψει της πρεμιέρας, καθώς τα όσα θετικά έλαβαν χώρα την περσινή σεζόν, προκάλεσαν, αδιαμφισβήτητα, ενθουσιασμό στους οπαδούς όλων των ομάδων.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από πέντε σεζόν με τον Ματίας Αλμέιδα να την μεταμορφώνει σε μόλις λίγους μήνες, ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετική παρουσία μετά από αρκετά χρόνια, φτάνοντας μια ανάσα από τον τίτλο, ενώ ο Ολυμπιακός κατέγραψε πτωτική πορεία, τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Εξελίξεις, οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν στην αρχή της περασμένης σεζόν.

Φυσικά, υπήρχαν και τα… κακά, σε ένα πρωτάθλημα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό από αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, το sport-fm.gr καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περσινής Stoiximan Super League, εκεί όπου πρωτάθλημα και υποβιβασμός κρίθηκαν στο… νήμα.

Αμείωτο ενδιαφέρον, αγωνία στα ύψη, τεράστιος ανταγωνιστικός

Είναι ξεκάθαρο πως επρόκειτο για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, αλλά και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα φανταστικό ξεκίνημα στον πρώτο γύρο, μετρώντας 12 νίκες και μόλις μία ισοπαλία σε 13 ματς, αυτή με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Κάτι που σημαίνει πως άφησε την ΑΕΚ στο +8, αλλά και στο +12 τους «ερυθρόλευκους» και τον ΠΑΟΚ.

Στον δεύτερο γύρο, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν κατάφερε να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, με την «Ένωση» να προσπερνά, αλλά το «τριφύλλι» να τερματίζει στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας. Στα playoffs, οι δύο ομάδες πήγαν χέρι-χέρι, με τον τίτλο να μην κρίνεται ούτε στο μεταξύ τους παιχνίδι, μόλις τέσσερα ματς πριν το τέλος, αλλά ουσιαστικά την προτελευταία αγωνιστική, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ έφυγε με το διπλό από το «Κλ. Βικέλιδης» κόντρα στον Άρη.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έμειναν αρκετά πίσω, ωστόσο στην αρχή του μίνι πρωταθλήματος, και οι τέσσερις ομάδες παρέμεναν διεκδικήτριες, κάτι που είχε να συμβεί, πολλές δεκαετίες.

Είναι δεδομένο πως «κιτρινόμαυροι» και «πράσινοι» κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον, τόσο των οπαδών τους όσο και των ουδέτερων και δημιούργησαν μία αγωνιστική κόντρα, η οποία κράτησε την αγωνία στα ύψη μέχρι και την 36η αγωνιστική.

Το απρόβλεπτο που έγινε όμορφο στο μάτι και η μάχη της… ουράς

Είναι γεγονός πως όλα τα παραπάνω, τα οποία μόνο η… Πυθία θα μπορούσε να τα είχε προβλέψει, βλέποντας όλες τις ομάδες την πρώτη αγωνιστική, αλλά και πριν την έναρξη της σεζόν, δημιούργησαν μία ιδιαίτερη συνθήκη, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι όμορφη στο μάτι για τους ουδέτερους.

Ο Αλμέιδα άλλαξε άρδην την εικόνα της ΑΕΚ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Γιοβάνοβιτς έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο ένα εξαιρετικό «πρόσωπο» του Παναθηναϊκού, ενώ ο Ολυμπιακός που ενισχύθηκε αρκετά, με αποκορύφωμα τις «βόμβες» με Μαρσέλο και Χάμες, παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων. ΠΑΟΚ και Άρης ξεκίνησαν επίσης με υπέρμετρο ενθουσιασμό -και ειδικά οι κίτρινοι- αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Φυσικά, το ίδιο συνέβη και στη μάχη της… ουράς, εκεί όπου οι δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν επίσης στις τελευταίες αγωνιστικές. Η αρχή έγινε την προτελευταία αγωνιστική με τον Λεβαδειακό, ενώ την τελευταία, ο Ιωνικός έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση στο ντέρμπι παραμονής με τη Λαμία, αλλά οι Φθιωτοί έφτασαν στο 2-2 από το 2-0 και ήταν αυτοί που παρέμειναν στα «σαλόνια».

Οι ανεβασμένοι τόνοι και το τεταμένο -για άλλη μία σεζόν- κλίμα

Ας πάμε, όμως, και στα αρνητικά. Για άλλη μία χρονιά, το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους «μεγάλους» δεν έλειψε ούτε και την περσινή σεζόν. Δεν χρειάζεται να γίνουν αναφορές, αλλά ούτε και να επιρριφθούν ευθύνες, μιας και το εν λόγω κείμενο δεν έχει γραφτεί, για να ασχοληθεί με αυτούς τους παράγοντες.

Όπως είναι λογικό, όταν κάθε… τρεις και λίγο προκαλείται μία ένταση, στην οποία υπάρχει αντίδραση κ.ο.κ, μόνο καλό δεν κάνει στο πρωτάθλημα, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ναι, δεν συμβαίνουν μόνο εδώ αυτά, και σε Γαλλία, Ισπανία -κυρίως- αλλά και στην Ιταλία υπήρχε αρκετή μουρμούρα, για τους δικούς τους λόγους, οι οποίοι δεν διαφέρουν και πολύ από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, μόνο κακό μπορούν να κάνουν, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο ψυχολογικό. Και αυτό αφορά τις ομάδες (παίκτες και τεχνικό επιτελείο), αλλά και τους φίλους αυτών.

Ευχή όλων, είναι κάποια στιγμή (γιατί όχι και άμεσα), οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλοί και οι συλλόγοι να μιλούν μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Stoiximan Super League: Τι κρατάμε και πετάμε από πέρυσι

Η αδιαφορία στα υψηλές θέσεις των playouts

Μπορεί τα playouts να ήταν αρκετά ανταγωνιστικά ως προς το ποιος θα υποβιβαστεί στη Super League 2, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τις ομάδες που -ουσιαστικά- ήταν βαθμολογικά αδιάφορες.

Είναι σαφής ο λόγος που όλες οι ομάδες μετέχουν σε μίνι πρωτάθλημα μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου (τηλεοπτικός), αλλά πρέπει να βρεθεί και κάποιο κίνητρο για αυτές που μπαίνουν χωρίς να έχουν κάποιον ουσιαστικό στόχο. Γιατί, ποιος ποδοσφαιριστής θα αποκτήσει την όρεξη να κυνηγήσει πραγματικά την 7η θέση (και πρώτη των playouts); Ποιος θα βάλει τα πόδια στη… φωτιά σε αδιάφορα παιχνίδια; Ας μην ξεχνάμε ότι είναι επαγγελματίες, κάτι που ναι μεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα ματς ως ισάξια, αλλά κανείς δεν θέλει να τραυματιστεί λίγο πριν το τέλος της σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για παράδειγμα, ο Παναιτωλικός, που χρειάστηκε να παλέψει για τη σωτηρία του το 2019/20 και 2020/21, πετυχαίνοντας τον στόχο του, τις δύο τελευταίες σεζόν που ήταν «άνετος», δεν έδειξε την ίδια διάθεση. Και είναι λογικό, μιας και δεν υπάρχει κίνητρο! Μάλιστα, οι Αγρινιώτες φάνηκε να μπαίνουν σε μπελάδες, αλλά μία ισοπαλία στα τελευταία τρία ματς ήταν αρκετή για να τους διατηρήσει στην κορυφαία κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώθηκε μία σεζόν με πολλές συγκινήσεις, εντάσεις, πάθος και αγωνία στο κατακόρυφο. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αν άπαντες κρατήσουν τα θετικά και βασιστούν και τη φετινή αγωνιστική περίοδο σε αυτά, θα ανέβουν επίπεδο τόσο οι ίδιοι, όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Stoiximan Super League: Τι κρατάμε και πετάμε από πέρυσι

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*