Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / ΠΑΟΚ / Ο Τούντορ, ο Άρνεσεν, ο ΠΑΟΚ και το όνειρο

Ο Τούντορ, ο Άρνεσεν, ο ΠΑΟΚ και το όνειρο

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης γράφει στο sport-fm.gr για την πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη και την ομάδα που θα κυνηγήσει την ανατροπή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@hotmail.com

Δεν είναι η πρώτη φορά που, τέτοιες μέρες, ανοίγει η… όρεξη των ΠΑΟΚτσήδων και οι φιλοδοξίες του δεν φρενάρουν μόνο σε μερικές σημαντικές νίκες και ίσως τη δεύτερη θέση, που θα οδηγούσε σε προκριματικά τσάμπιονςλιγκ.

Είναι που συνήθως το καλοκαίρι, οι μεταγραφές του Ιβάν Σαββίδη, η επιλογή ενός σπουδαίου προπονητή (μέχρι νεοτέρας…) και το dna του ΠΑΟΚτσή, μερικά γκολ παραπάνω σε ευρωπαϊκούς αγώνες πρόκρισης δημιουργούν αισιοδοξία. Κάτι αλλάζει. Κι όταν αλλάζει κάτι στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωτικό να αλλάζει για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει φέτος, τουλάχιστο στο κομμάτι που αφορά στη λογική. Στη σκέψη των ανθρώπων που διαχειρίζονται πλέον το αγωνιστικό κομμάτι, το πρωτάθλημα είναι μια υπόθεση που παραμένει άγνωστη και ίσως θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν από τη στιγμή που θα πέσουν στα βαθιά.

Είναι γνωστό ότι όλοι αποφεύγουν να μιλούν για στόχους κι ας είναι βραχυπρόθεσμος ο σχεδιασμός του Άρνεσεν, στον οποίο στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος μιας νέας προσπάθειας.

Προφανώς, η τριετούς διάρκειας συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ καταδεικνύει το περιθώριο μιας προσπάθειας που δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες ή ένα μεταγραφικό καλοκαίρι. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και υπομονή για διορθωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση που έφτασε στο αποκορύφωμά της με την περσινή αποτυχία.

Ο ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει την ανατροπή σε ένα σκηνικό που διαμορφώνεται με νέες παραμέτρους και με αρκετά μεγαλύτερες δυσκολίες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, καθότι θα υπάρχουν περισσότερες ομάδες, οι οποίες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Σε όλα αυτό που επιχειρεί ο φετινός ΠΑΟΚ έχει σπουδαία συμμετοχή ο ΙγκόρΤούντορ. Είναι προφανής η αλλαγή πλεύσης και η αντιμετώπιση του αγωνιστικού τμήματος, κυρίως για ποδοσφαιριστές-βαρίδιο, που αποτελούν ή πολύ σύντομα θα αποχωρήσουν.

inner

Η εκκαθάριση των Ρατς και Μάρτενς, του Μαντούρο που θα αγγίζει και τον Σαλπιγγίδη και τον Ρικάρντο Κόστα, είναι εντυπωσιακή, τουλάχιστο σε πρώτη ανάγνωση και μέχρι να διαπιστώσουμε ότι αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν θα είναι επαρκείς για να τους ξεχάσουμε σύντομα.

Όπως και να το κάνουμε, οι υπηρεσίες του δεν είναι… υψηλής ποιότητας και αποδεικνύονται ακριβές πολυτέλειες.

Σε κάθε περίπτωση το ξεσκαρτάρισμα ήταν απαραίτητο και ας το τοποθετήσουμε ανάμεσα στις γενναίες αποφάσεις του προπονητή.

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακός σε ένα σημείο του Αυγούστου, που ήταν το κατάλληλο για να μπει στο πρωτάθλημα και να… φοβίσει τους αντιπάλους του. Με το 5-0 επί της Μπρόντμπι, αλλά, κυρίως με εμφάνιση που θα μπορούσε να σημειώσει μερικά ακόμη γκολ, δημιουργώντας ρεκόρ, τρόμαξε ακόμη κι αυτούς που τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια.

Ο Τούντορ έδωσε χώρο σε νέους ποδοσφαιριστές και ταυτόχρονα προσπαθεί να τους διατηρήσει σε… χαμηλές πτήσεις, χωρίς περιττούς ενθουσιασμούς που θα λειτουργήσουν αρνητικά στην πρόοδό τους.

Ο Πέλκας γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι μιας ομάδας, στην οποία δεν είχε θέση. Ο Μυστακίδης πρωταγωνιστεί, ο Σαββίδης βοηθά, ο Κίτσιου είναι βασικός, ο Κωνσταντινίδης είναι σίγουρη λύση.

inner

Κι ο ΠΑΟΚ ακόμη δεν έχει παίξει πλήρης. Οι μεταγραφές του δεν έχουν δείξει ακόμη τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.

Ο Τούντορ παίρνει παράσημο για αυτή την προσπάθεια και, είναι ευκρινές ότι ο κόσμος συμπαθεί τον προπονητή που προωθεί τους μικρούς της ομάδας.

Βέβαια, η παρουσία του Φρανκ Άρνεσεν ήταν εξαρχής μια σταθερή αξία και αν δεν υπήρχε, προφανώς ο Τούντορ δεν θα είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ παραπάνω για να αποδείξει πόσο σημαντικός είναι για τη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ…

inner

Όπως και να έχει, το μερίδιο της σημαντικότητας σε ό,τι ευχάριστο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό είναι υπόθεση του Κροάτη προπονητή κι ας ακολουθεί υπερβολικά αυστηρές τακτικές σε θέματα πειθαρχίας.

Η ομάδα γύρισε το κουμπί σε… νοοτροπία ευρωπαϊκού κλαμπ, τουλάχιστο σε ένα κομμάτι της, αφού όπως είπαμε δεν μπορούν όλα να λειτουργήσουν όπως θα ήθελε ο Άρνεσεν, μέσα σε λίγους μήνες.

Δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, οι επιλογές έγιναν, ως ένα βαθμό, με λιγότερη σκέψη αφού ο Άρνεσεν έπιασε δουλειά τον Ιούνιο και η χρονιά που ξεκινά περιέχει μια σειρά από γρίφους που δεν θα αργήσουμε να τους απαντήσουμε, παρακολουθώντας την πορεία της ομάδας.

Απέκτησε ποδοσφαιριστές που μείωσαν σημαντικά το μέσο όρο ηλικίας και επενδύει στο μέλλον τους. Όλοι τους τριγυρίζουν 25-26 και αναμένεται μια τουλάχιστο μεταγραφή που ίσως να είναι η πιο σπουδαία, πιο ηχηρή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*