Home / Sports / Ο Σκάτσκοφ και η Σαβεταμπούτ τα τελευταία «εισιτήρια» από την Ντόχα για τους Ολυμπιακούς

Ο Σκάτσκοφ και η Σαβεταμπούτ τα τελευταία «εισιτήρια» από την Ντόχα για τους Ολυμπιακούς

Το Προλυμπιακό τουρνουά απλού πινγκ πονγκ διεξήχθη από την περασμένη Κυριακή στην Ντόχα σε συνθήκες «φούσκας», εξαιτίας των ανατροπών στο πρόγραμμα προηγήθηκε αυτήν τη φορά από τα ηπειρωτικά Προολυμπιακά και χάρισε μεγάλα ματς και συγκινήσεις, έστω και χωρίς κόσμο στις κερκίδες.

Η Ελλάδα “κυνήγησε” μέχρι το τέλος με τον Παναγιώτη Γκιώνη μία ακόμη Ολυμπιακή πρόκριση κι εκπροσωπήθηκε, επίσης, από τον Γιάννη Σγουρόπουλο (αθλητή της Bwin) και την Κατερίνα Τόλιου. Δεν έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο της στόχο, αλλά η προσπάθειά της θα συνεχιστεί δυναμικά με τα επόμενα κριτήρια πρόκρισης.

Η διοργάνωση έκλεισε με τα καθοριστικά ματς στο στάδιο 2, που έκριναν τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για το απλό των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα κατέκτησαν ο Ρώσος Κιρίλ Σκάτσκοφ και η Ταϊλανδή Σουτασίνι Σαβεταμπούτ. Η πρωτεύουσα του Κατάρ θα φιλοξενήσει άμεσα ένα ακόμη event μετά τα επαμειβόμενα τουρνουά Contender και το Παγκόσμιο Προολυμπιακό και είναι το Προολυμπιακό τουρνουά απλού της Ασίας (18-20 Μαρτίου).

Το Παγκόσμιο Προολυμπιακό έδινε συνολικά τέσσερις προκρίσεις στους άνδρες και πέντε στις γυναίκες. Το στάδιο 1 κάλυψε τρεις και τέσσερις θέσεις αντίστοιχα και απέμενε το στάδιο 2 για τις τελευταίες προκρίσεις.

Στον τελικό των ανδρών, ο Βρετανός Λίαμ Πίτσφορντ, που απέκλεισε νωρίτερα με σκορ 4-2 και ανατροπή τον Παναγιώτη Γκιώνη, αναμετρήθηκε με τον φορμαρισμένο Κιρίλ Σκάτσκοφ. Πράγματι, ο Ρώσος κινήθηκε ξανά στα υψηλά στάνταρ απόδοσης που «έπιασε» στην Ντόχα κι έφτασε στη νίκη με 4-1 σετ για να εξασφαλίσει τη δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή του. Πολύ κρίσιμο ήταν το τέταρτο σετ, όπου επικράτησε στην παράταση και δεν δέχτηκε την ισοφάριση.

Είχε αρχίσει την προσπάθειά του ως νούμερο 13 των αγώνων όταν ο Πίτσφορντ ήταν πρώτο φαβορί. Ο Σκάτσκοφ ακολούθησε στον δρόμο για το Τόκιο τους Βανγκ Γιανγκ (Σλοβακία), Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Τσεχία) και Μπένκε Μαγιόρος (Ουγγαρία), που είχαν προκριθεί από το στάδιο 1.

Στις γυναίκες, η Σαβεταμπούτ είχε αποκλείσει στα ημιτελικά του σταδίου 2 την Ουκρανίδα Μαργαρίτα Πεσότσκα. Στον τελικό αντιμετώπισε την κινεζικής καταγωγής Μαρία Ξιάο κι επικράτησε σε «κλειστά» σετ με 4-1. Πήρε το πρώτο στην παράταση, ισοφαρίστηκε, αλλά υπερίσχυσε της πολιτογραφημένης Ισπανίδας στις λεπτομέρειες των επόμενων σετ.

Με την πρόκριση στο δεύτερο Ολυμπιακό τουρνουά της καριέρας της, η Σαβεταμπούτ ακολούθησε τις Μπριτ Έρλαντ (Ολλανδία), Λίντα Μπέργκστρομ (Σουηδία), Πολίνα Μικαΐλοβα (Ρωσία) και Γιανγκ Ξιαοσίν (Μονακό), που είχαν πετύχει τον στόχο τους στο στάδιο 1.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*