Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Ο προπονητής της εξέδρας: «Βάλθηκε» να γίνει ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν το αξιοποίησε η «Ένωση»

Ο προπονητής της εξέδρας: «Βάλθηκε» να γίνει ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν το αξιοποίησε η «Ένωση»

Ισόπαλο και χωρίς σκορ (0-0) ολοκληρώθηκε το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Η «Ένωση» ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους. Κάτι που οφείλεται εν πολλοίς και στο ότι οι φιλοξενούμενοι εμφάνισαν το στοιχείο-παθογένεια που τη χαρακτηρίζει φέτος, ήτοι τα ατομικά λάθη. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Σωκράτη Οφρυδόπουλου -η οποία ήταν αναποτελεσματική στην τελική μεταβίβαση- δεν τα αξιοποίησε.

Στο δεύτερο μέρος το «τριφύλλι» ανέβασε στροφές χάρη στις διορθωτικές κινήσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Εμφανής η απουσία Αραούχο (γενικά ενός φορ) και Γκατσίνοβιτς για τις δύο ομάδες.

Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:

*Η καλύτερη -αλλά και αναποτελεσματική- ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου και η έλλειψη καθαρόαιμου φορ:

Εξαιρουμένου ενός δεκαλέπτου (περίπου, μεταξύ του 10′-20′), η ΑΕΚ παρουσιάστηκε περισσότερο δραστήρια επιθετικά και πιο απειλητική στο πρώτο ημίχρονο. Επιχειρούσε κυρίως από την αριστερή πλευρά, με κύριο εκφραστή των επιθέσεών της τον Μοχαμάντι, τον οποίο έψαχναν συνεχώς οι συμπαίκτες του με μακρινές μεταβιβάσεις. Μάλιστα, συχνά σχηματιζόταν ένα τριγωνάκι με Τσούμπερ και Χατζισαφί, ο οποίος επιλέχθηκε ως αριστερός εσωτερικός μέσος (ο Κριχόβιακ αγωνιζόταν σε λίγο πιο προωθημένο ρόλο). Οι «κιτρινόμαυροι» φαίνεται από ένα σημείο και μετά να είχαν στοχεύσει τον Κώτσιρα, ο οποίος παρουσιάστηκε επιρρεπής στο λάθος.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες της «Ένωσης» ήταν σε μεγάλο βαθμό ημιτελείς. Κυρίως σε επίπεδο τελικής μεταβίβασης. Εν αντιθέσει δηλαδή με τα προηγούμενα ματς, όπου αυτή η ανορθογραφία εντοπίστηκε περισσότερο στα σουτ.

Επιπρόσθετα, ήταν εμφανής η απουσία ενός καθαρόαιμου φορ. Σίγουρα, ο Άμραμπατ είθισται να βγαίνει εκτός κουτιού, ενώ και κόντρα στον ΠΑΟΚ (που επίσης χρησιμοποιήθηκε αντί του τραυματία Αραούχο σε θέση ψεύτικου εννιαριού) ήταν αρκετά καλός. Ωστόσο, απόψε δεν βγήκε η -αναγκαστική (λόγω ανετοιμότητας Ανσαριφάρντ)- δοκιμή του Οφρυδόπουλου. Η ΑΕΚ έφερνε την μπάλα έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια δεν υπήρχε το στήριγμα εντός αυτής. Η άμυνα των «πρασίνων» δεν ένιωσε τον Μαροκινό φορ, με τους Βέλεθ και Σένκεφελντ να μην έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπισή του.

Από εκεί και πέρα, ο «δικέφαλος» ήταν αρκετά καλός τακτικά. Βγήκε αμυντικά η χρησιμοποίηση του Χατζισαφί -ο οποίος είχε και την καλύτερη στιγμή της ομάδας του με το δοκάρι στο 29′-. Οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να μην απειληθούν ιδιαίτερα από τους Αϊτόρ και Παλάσιος, οι οποίοι αποτελούν τα μεγάλα επιθετικά «όπλα» των φιλοξενούμενων.

*Τα ατομικά λάθη του Παναθηναϊκού που… βάλθηκε να γίνει ΑΕΚ

Έχει σημειωθεί πολλάκις ότι η… αγωνιστική μάστιγα της φετινής ΑΕΚ (από τις αρκετές που έχει) είναι τα ατομικά της λάθη. Κι όμως απόψε όχι μόνο παρουσιάστηκε σοβαρή, αλλά είδε από τους αντίπαλούς της -εν αντιθέσει με όσα συνηθίζουν στα παιχνίδια τους- να υποπίπτουν εκείνοι σε σωρεία λαθών.

Στην αρχή του παιχνιδιού ήταν ο Πέρεθ αυτός που έκανε λάθος σε δύο περιπτώσεις, ενώ η μεγαλύτερη φάση της ΑΕΚ (δοκάρι Χατζισαφί) προήλθε από λανθασμένο διώξιμο του Κώτσιρα. Βέβαια, όλα τα παραπάνω οφείλονται και στο πρέσινγκ των γηπεδούχων.

*Η απουσία του Γκατσίνοβιτς:

Επηρεάστηκε η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού από την απουσία του Γκατσίνοβιτς. Κυρίως η επιθετική λειτουργία του «τριφυλλιού». Οι φιλοξενούμενοι επιχειρούσαν να κλείσουν τον άξονα και να ανακτήσουν την μπάλα, ωστόσο ακόμα και να τα κατάφερναν δεν υπήρχε ο Σέρβος μεσοεπιθετικός για να τρέξει αποτελεσματικά την αντεπίθεση.

*Οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς που άλλαξαν την εικόνα:

Ο Παναθηναϊκός (με εξαίρεση το μεγαλύτερο μέρος του 10′-20′) δεν πατούσε καλά στο πρώτο ημίχρονο. Κάτι που άλλαξε στο δεύτερο μέρος κι οφείλεται στις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αρχικά, η είσοδος του Βιτάλ (αντί του Βιγιαφάνιες στο 46′) κι εν συνεχεία των Καρλίτος και Κουρμπέλη στο 62′ (αντί των Ιωαννίδη και Μαουρίσιο, αντίστοιχα) διαφοροποίησε τα δεδομένα.

Οι «πράσινοι» δεν απειλούνταν ιδιαίτερα, ενώ άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι επιθετικά (μεγαλύτερη στιγμή η διπλή ευκαιρία με Κουρμπέλη και Χουάνκαρ στο 65′). Υπενθυμίζεται ότι και στο ματς της Λεωφόρου για τα Playoffs ο τεχνικός του «τριφυλλιού» είχε αλλάξει άρδην τα δεδομένα με την τριπλή του αλλαγή στο 59′.

Αλλαγές πραγματοποίησε και Οφρυδόπουλος. Μάλιστα, εκείνη του Τάνκοβιτς αντί του Κριχόβιακ στο 74′ εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, καθώς άφηνε την ΑΕΚ μόνο με ένα καθαρόαιμο χαφ με ανασταλτικές λειτουργίες, ήτοι τον Σιμάνσκι και δίπλα του τον Μάνταλο. Η «Ένωση» ήταν ασύνδετη για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο στα τελευταία λεπτά -όπου ο Παναθηναϊκός (ίσως και λανθασμένα) οπισθοχώρησε– άρχισε να απειλεί εκ νέου.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*