Home / Γιώργος Σπανομανώλης / Ο καθοριστικός Ιανουάριος θα κρίνει το πρωτάθλημα

Ο καθοριστικός Ιανουάριος θα κρίνει το πρωτάθλημα

Έφτασε η ώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα για να δούμε «πόσα απίδια, βάνει ο σάκος» που λέμε και στο χωριό μου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής ή να ξέρει πολλά καντάρια μπάλας για να βγάλει κάποια βασικά συμπεράσματα μετά τον πρώτο γύρο της σεζόν και το πρώτο ματς της νέας χρονιάς.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός είναι ένα «κλικ» πάνω από όλους τους άλλους, που ειλικρινά είναι δύσκολο να τους χαρακτηρίσει κανείς φέτος, σε αυτή την ομολογουμένως περίεργη χρονιά «συνδιεκδικητές» του τίτλου. Διότι η ομάδα του Μαρτίνς, καταφέρνει όχι μόνο να είναι στο +6, +7 και +11 από Άρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα, αλλά το έχει πετύχει με αρκετά προβλήματα στην αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει και κυρίως χωρίς να φτάσει στα επίπεδα της περσινής του εικόνας.

Σε μια ιδιαίτερη σεζόν για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ο πρώτος παίρνει τα πάντα, δηλαδή το μοναδικό καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και οι υπόλοιποι μοιράζονται τη συμμετοχή στο νεοσύστατο Conference League, οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίζονται στο πρωτάθλημα πιο συνεπείς από τους υπόλοιπους και κυρίως έχουν τον τρόπο να κρύψουν τις αδυναμίες τους.

Μπορεί να αποδυναμώθηκαν τα άκρα της άμυνας με τις αποχωρήσεις Τσιμίκα και Ομάρ που δεν καλύφθηκαν με τον Χολέμπας και τον Ραφίνια όπως φάνηκε, αλλά κράτησε συγκεκριμένες σταθερές που συντελούν στο να είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Αυτές είναι αφενός ο Ελ Αραμπί που έχει το πιο σημαντικό ίσως προσόν για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, το «εύκολο γκολ» και αφετέρου τον ίδιο προπονητή. Ο Μαρτίνς ξέρει καλά την ομάδα του, έχει χτίσει αυτό που θέλει και ανεξάρτητα αν η εικόνα που παρουσιάζει είναι αυτή που θέλει ή όχι, γνωρίζει καλά τι ακριβώς φταίει.

Από την άλλη ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, – όσο φιλότιμη και αξιέπαινη είναι η προσπάθεια του Άρη στον πρώτο γύρο δεν μπορεί να αποτελέσει αντιπροσωπευτικό δείγμα – έκαναν αμφότεροι μία σειρά από λάθη που είναι ξεκάθαρο ότι τους εμποδίζει να μετρηθούν στα ίσα με τον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι και στους δύο δικεφάλους έγιναν λανθασμένες κινήσεις, αρκετά κενά δεν καλύφθηκαν και φαίνονται από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ και στις δύο περιπτώσεις απομακρύνθηκαν οι προπονητές με αποτέλεσμα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να χάνουν στη σύγκριση με τη σταθερότητα που υπάρχει στον Ολυμπιακό.

Και εδώ έρχεται ο πιο σκληρός ποδοσφαιρικός Γενάρης των τελευταίων ετών, που θα ξεκαθαρίσει την ήρα από στάρι και κυρίως θα αποδείξει αν θα έχουμε πρωταθλητή από τον Φλεβάρη ή αν θα έχει νόημα να δούμε πρωτάθλημα μέχρι τα play offs.

Έκατσε έτσι η συγκυρία φέτος και μέσα στο μήνα που έρχεται, δηλαδή από τις 6/1 ως τις 4/2 οι ομάδες της Super League θα έχουν να δώσουν από δέκα ματς η κάθε μία, συμπεριλαμβανομένων των ματς Κυπέλλων. Αριθμός αναμετρήσεων καθόλου αμελητέος, αν σκεφτεί κανείς πότε ολοκληρώθηκε η προηγούμενη σεζόν για ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, πότε ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά προκριματικά για τους υπολοίπους και με ποιον τρόπο έγινε η προετοιμασία.

Για παράδειγμα μέσα στο διάστημα του επόμενου μήνα, που θα έχει για τις ελληνικές ομάδες τρία ματς ανά δέκα μέρες, ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τον ΠΑΟΚ δύο φορές στις 13 και 27 του μήνα και μέσα σε όλα να πάει σε Τρίπολη και Περιστέρι.

Αντίστοιχα ο «δικέφαλος του Βορρά» θα κληθεί κόντρα στους «ερυθρόλευκους» να ψαλιδίσει τη διαφορά και να δείξει ότι όντως μπορεί να πάει τη μάχη ως το τέλος, ενώ παράλληλα πάει επίσης σε Περιστέρι, Κρήτη και υποδέχεται την ΑΕΚ στην «Τούμπα».

Όσον αφορά την ομάδα του Χιμένεθ, που μεταξύ άλλων φωνάζει για ενίσχυση, αυτή η σειρά αγώνων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αφού θα έχει δύο επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τις δύο ομάδες της πόλης, ενώ παράλληλα θα κατέβει και εκείνη στο Ηράκλειο για το ματς με τον ΟΦΗ.

Όλα αυτά τα ματς, όπως αναφέραμε παραπάνω θα πρέπει να βγουν με ενδιάμεσα τους αγώνες του Κυπέλλου που είναι προγραμματισμένοι για 19-20-21 Ιανουαρίου τα πρώτα ματς και οι επαναληπτικοί στις 2-3-4 Φεβρουαρίου.

Όσο νωρίς και να μοιάζει, όσο ζόρικος είναι ο Γενάρης, τόσο καθοριστικός φαντάζει. Είναι ο μήνας που θα κρίνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τον φετινό τίτλο. Ο Ολυμπιακός μοιάζει προς ώρας ακλόνητο φαβορί… θα φανεί σύντομα αν όντως είναι έτσι τα πράγματα.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*