Home / Μπάσκετ / Ορίζει ακόμα την μοίρα του, αρκεί να είναι… Ολυμπιακός

Ορίζει ακόμα την μοίρα του, αρκεί να είναι… Ολυμπιακός

Δεδομένο πρώτο, για να ξέρουμε επακριβώς που πατάμε και που βρισκόμαστε: Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει ήδη στην φετινή Ευρωλίγκα, ανεξάρτητα με το σε ποια θέση θα τερματίσει στο τέλος της κανονικής περιόδου και από ποια αφετηρία θα μπει στην κούρσα των πλέι οφ. Δεδομένο δεύτερο: Στο παιχνίδι με την Μονακό, η ομάδα που «καιγόταν» περισσότερο για την νίκη ήταν η γαλλική, καθώς αν δεν τα κατάφερνε, θα έχανε πολλές από τις πιθανότητες για την παρθενική της συμμετοχή στην οκτάδα της διοργάνωσης. Δεδομένο τρίτο: Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν μία από τις χειρότερες εμφανίσεις τους στην φετινή Ευρωλίγκα.

Ως εκ τούτου, δεν είχαν καμία τύχη να «κλειδώσουν» ουσιαστικά πρόωρα το πλεονέκτημα έδρας και να έχουν λιγότερο άγχος στα δύο τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Μπασκετικός Ολυμπιακός χωρίς άγχος, πίεση και αντίδραση μετά από «σφαλιάρα» όμως, δεν είναι μπασκετικός Ολυμπιακός. Δεδομένο τέταρτο και σημαντικότερο: Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν ακόμα την τύχη στα χέρια τους για την πρώτη μεγάλη υπέρβαση της σεζόν στην Ευρώπη, καθώς με δύο νίκες απέναντι σε Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα, έχουν σίγουρα πλεονέκτημα και, αν η Εφές νικήσει την Ολύμπια Μιλάνο απόψε στην Πόλη, τερματίζουν τρίτοι και αποφεύγουν τους πρωταθλητές Ευρώπης στην οκτάδα.

Είναι εύκολο να κάνουν το 2/2; Ασφαλώς και όχι, αλλά μέσα στις δυνατότητές τους. Αντιμετωπίζουν πρώτα στην συνέχεια της γαλλικής περιπέτειάς τους, μία ομάδα χωρίς βαθμολογικό κίνητρο και στην αυλαία τους για την κανονική διάρκεια, στο κατάμεστο από έντεκα χιλιάδες κόσμου ΣΕΦ, θα υποδεχθούν τους πρωτοπόρους και με βάση την λογική (όση υπάρχει στην διοργάνωση), εξασφαλισμένους πρώτους «μπλαουγκράνα». Προχωράμε ακόμα πιο κάτω με τα… δεδομένα για να μιλήσουμε και για το τι έγινε στο Πριγκιπάτο και ήρθε στο… χαλαρό αυτό το -20. Όσο δύσκολο είναι να γίνει το απόλυτο νικών ως το τέλος, το ίδιο καθόλου εξασφαλισμένος για πρόκριση στο Final Four δεν είναι ο Ολυμπιακός αν παίξει με πλεονέκτημα απέναντι σε Μπάγερν, Μακάμπι ή Μονακό. Όπως δεν είναι και από… χέρι χαμένος αν δεν αποφύγει τελικά την Εφές.

Το «κλειδί» για να γίνουν όλα όπως τα επιθυμεί και ίσως να τα αξίζει βάσει της συνολικής του εικόνας φέτος, είναι μην αγωνιστεί ποτέ ξανά πλέον με στολή… περιπάτου, όπως έκανε στο γραφικό γηπεδάκι των μονεγάσκων. Η τελευταία… ευκαιρία που είχε για κάτι τέτοιο στην φετινή Ευρωλίγκα, σπαταλήθηκε στον γαλλικό νότο. Διότι ακόμα και στο υποφερτό πρώτο δεκάλεπτο όπου είχε την πρωτοπορία στο σκορ, ήταν φανερό πως η προσέγγισή του ήταν λάθος. Πρώτο ομαδικό φάουλ εννιάμισι αγωνιστικά λεπτά μετά το τζάμπολ και μάλιστα σε προσπάθεια για σουτ! Συνολικά, από τα μόλις έξι φάουλ του πρώτου ημιχρόνου, τα πέντε έστειλαν παίκτη του Σάσα Ομπράντοβιτς στην γραμμή, δείγμα της έλλειψης αμυντικής συγκέντρωσης.

Απέναντι στην ομάδα με την καλύτερη επίθεση στην φετινή Ευρωλίγκα (84,1π. μ.ό.) ο Ολυμπιακός όφειλε να είναι από το πρώτο λεπτό σκληρός. Αντ’ αυτού, επέτρεψε στην καλά διαβασμένη, με σωστή στόχευση στις αδυναμίες των φιλοξενούμενων και άρτια εκτελεσμένο αμυντικό και επιθετικό πλάνο, Μονακό να ελέγξει απόλυτα τον ρυθμό, να βρει αυτοπεποίθηση και με 8/10 τρίποντα στο πρώτο μέρος, να βάλει ουσιαστικά τέλος στο παιχνίδι από την ανάπαυλα. Το τραγικό 29-9 του δεύτερου δεκαλέπτου, τελείωσε την σεμνή τελετή, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν σε αυτό το διάστημα 0 ασίστ, 5 λάθη, 0/5 τρίποντα και 6 χαμένες βολές. Στην αντίπερα όχθη, ο οικονομικότατος και ώριμος φέτος Τζέιμς, έβρισκε στήριγμα στην περιφέρεια στον παίκτη κλειδί του αγώνα Πάρις Λι, ο οποίος σκόραρε, δημιούργησε, και έβγαλε εκτός αγώνα με την άμυνά του τον Σλούκα.

Δίπλα τους, η ωριμότητα του Βέστερμαν ήρθε σαν το καλύτερο στήριγμα στην γεμάτη αθλητικότητα, ταλέντο και ενέργεια δυάδα Μπέικον και Χολ, με τους Μότουμ και Ντιαλό να δίνουν πολύτιμες βοήθειες. Στην αντίπερα όχθη ο Ολυμπιακός με τον κορυφαίο του παίκτη εκτός αγώνα (1’:25’’ στο πρώτο μέρος έπαιξε λόγω των δύο φάουλ) και μοναδική αξιόπιστη λύση τον συγκινητικό Φαλ, δεν θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα, κυρίως όσο έπαιζε άμυνα με τα… μάτια. Ευτυχώς που στο δεύτερο μέρος βοήθησε τον Γάλλο σέντερ και ο Βεζένκοβ, διότι η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Οι υπόλοιποι, δεν μπόρεσαν ποτέ να μπουν στο πνεύμα του αγώνα και να βοηθήσουν, και μοιραία επήλθε η συντριβή. Για του λόγου του αληθές, οι δυο τους είχαν τους 49 από τους 71 συνολικά βαθμούς της ομάδας, στο σύστημα αξιολόγησης…

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Εκτός από το τραγικό 27,6% στα τρίποντα, ο Ολυμπιακός πλήρωσε πως από τα 13 λάθη που έκανε έδωσε 22 πόντους στην Μονακό, που την ίδια ώρα είχε 52,4% πίσω από τα 6.75μ. και υπέπεσε σε μόλις 9 σφάλματα, τα περισσότερα όταν όλα είχαν κριθεί. Το παιχνίδι, σου έδινε την αίσθηση πως και άλλα 40 λεπτά διάρκεια να είχε, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την εικόνα. Αν ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε την δυνατότητα να βάλει την ομάδα την ώρα που εξελισσόταν το παιχνίδι στο αεροπλάνο για την Λυών, είναι σίγουρο πως θα την αξιοποιούσε.

Πλέον σε μερικές ώρες, η ήδη επιτυχημένη πορεία του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα, έχει μία δεύτερη ευκαιρία να ανέβει ακόμα ένα σκαλοπάτι και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάτι πολύ πιο λαμπερό και ιστορικό. Ο κανονικός Ολυμπιακός, ή αν θέλετε, η ομάδα που στο χθεσινό της φύλλο, η «L’ Equipe» συμπεριέλαβε στις πιο όμορφες μπασκετικά φέτος στην Ευρώπη, έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει. Η κακή εκδοχή της που εμφανίστηκε στο Πριγκιπάτο, θα αποκλειόταν από οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και αν όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ, διεξάγονταν στον Πειραιά…

Υ.Γ: Ακόμα και με μία νίκη στα δύο τελευταία παιχνίδια, υπάρχει σενάριο που δίνει στον Ολυμπιακό πλεονέκτημα, με την προϋπόθεση πως η Εφές θα κάνει το 4/4 και η Ολύμπια Μιλάνο 2/4. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν στα προημιτελικά τους Ιταλούς.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*