Home / Μπάσκετ / Μέχρι τέλους… πλεονέκτης

Μέχρι τέλους… πλεονέκτης

Υποδεχόμενος την ουραγό της βαθμολογίας και ποιοτικά χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας που προερχόταν από εννέα σερί ήττες, ο Ολυμπιακός μόνο αν δεν… έβγαινε στο παρκέ δεν θα έκανε την νίκη που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό στόχο της σεζόν. Η Βιλερμπάν ξέχωρα από την μέτρα ποιότητά της, ήρθε στην Ελλάδα χωρίς τον σταρ, Νάντο Ντε Κολό και εννέα συνολικά διαθέσιμους. Αυτόματα, η μόνη απειλή για τον κόουτς Μπαρτζώκα και τους παίκτες του ήταν η υποτίμησή της. Αυτό δεν έγινε ποτέ και αυτό που με κόπο «έχτισαν» οι «ερυθρόλευκοι» όλη την σεζόν τους ανήκει δικαιωματικά και πλέον και μαθηματικά.

Θα διεκδικήσουν λοιπόν την όγδοη συμμετοχή τους σε Final Four τα δεκατέσσερα τελευταία χρόνια, έχοντας τρία, αν χρειαστεί παιχνίδια στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Επίτευγμα αξιοσημείωτο, όπως ολόσωστα επεσήμανε ο Έλληνας προπονητής, άσχετο που λόγω της εξαιρετικής εικόνας της ομάδας όλη την σεζόν οι περισσότεροι το θεωρούσαν αυτονόητο. Τίποτα δεν κερδίζεται στα λόγια και ο Ολυμπιακός μετά την πρόκριση στην οκτάδα, τσέκαρε και το πλεονέκτημα και έχει τρία παιχνίδια για να φτάσει σε ένα ακόμα ιστορικό επίτευγμα. Να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που τερματίζει πρώτη στην κανονική περίοδο. Ασφαλώς και δεν του εξασφαλίζει το παραμικρό, ασφαλώς και ανεξαρτήτως αντιπάλου η πρόκριση θα είναι… μάχη, όμως έχουμε χρόνο να συζητήσουμε γι’ αυτά.

Για την ώρα, καταγράφουμε επιτυχίες και η αλήθεια είναι πως την τελευταία διετία μαζεύτηκαν πολλές. Το παιχνίδι με την Βιλερμπάν δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική, καθώς παρότι έλλειπε ο Κάναν και προφυλάχθηκε ο ασθενής Φαλ, ήταν μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας. Αποτυπώνεται στις μόλις 8 ασίστ που επέτρεψε ο Ολυμπιακός στους Γάλλους και τα 15 λάθη τους, την ώρα που ο ίδιος σε ρυθμό προπόνησης, είχε 20 τελικές πάσες για 11 σφάλματα. Οι φιλοξενούμενοι εντός παιδιάς είχαν το οικτρό 35,5%, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» με κορυφαίους τους Γουόκαπ, ΜακΚίσικ και Παπανικολάου, σούταραν με 71,4% στα δίποντα. Αν δε ήταν πιο εύστοχοι στα τρίποντα (6/25) το… κοντέρ της διαφοράς θα είχε πάει σε επίπεδα 40άρας.

Αμυντικά, η στόχευση ήταν να πιεστούν τα αντίπαλα γκαρντ για να μην δημιουργήσουν και να μην τροφοδοτηθεί ο Φαλ. Οι πειραιώτες τα κατάφεραν μια χαρά (σ.σ. 10 κλεψίματα) και στην επίθεση έπαιξαν τόσο όσο για να τελειώνουν την υπόθεση και να κρατήσουν δυνάμεις για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μπόλομποϊ και Μπλακ ήταν συνεπείς, ο Σλούκας στο δεύτερο πέρασμά του μετά τα τρία γρήγορα φάουλ (!) πιο ενεργός και ο αγαπημένος της κερκίδας Πάπας, βρήκε την ευκαιρία να κάνει στο τέλος το… κομμάτι του με το πρώτο εύστοχο σουτ του στην Ευρωλίγκα. Η δουλειά έγινε και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον, κυρίως για λόγους γοήτρου, σε ένα ακόμα ντέρμπι.

Σε μία μέρα, που κάποιες δηλώσεις του… ξεχασμένου, Μπριάντε Γουέμπερ, ο οποίος διαστρέβλωσε την αλήθεια της απομάκρυνσής του, έδωσαν την ευκαιρία να πέσουν ακόμα περισσότερο οι μάσκες, αναφορικά με το τι γινόταν στο παρελθόν στο ελληνικό μπάσκετ. Και παράλληλα πόσο έχει… αποδιοργανώσει και ενοχλήσει κάποιους η ιστορική απόφαση του «Μέχρι Τέλους» των Αγγελόπουλων, αλλά και η αποτελεσματικότητά της σε όλα τα επίπεδα. Για να ξεκαθαρίσουμε. Ασφαλώς και εκείνη την περίοδο, το πρόβλημα ρευστότητας (σ.σ. από δικαστική οικογενειακή διαμάχη) είχε επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας και είχε καταγραφεί. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις σε ομάδες… Ποτέ όμως δεν υπήρξε πρόβλημα φερεγγυότητας, αλλά ούτε ban για απλήρωτο παίκτη.

Ο Γουέμπερ, που μία εβδομάδα πριν την απομάκρυνσή του από τον Ολυμπιακό δήλωνε ότι θέλει να μείνει για χρόνια και έκανε σαν… τρελός στο παρκέ σε βαθμό που κέρδισε και συμπάθεια από τον κόσμο, αποχώρησε για συνεχόμενα νυχτοπερπατήματα, που είχαν επιφέρει και την καταστροφή ενός αυτοκινήτου. Πήρε τα χρήματά του, υπέγραψε την εξόφληση και αποτέλεσε παρελθόν. Για κάποιους, οι λάθος μεταφρασμένες δηλώσεις του, αποτέλεσαν αφορμή να μιλήσουν για δικαίωση και διάφορα άλλα… εμπριμέ. Βολικό. Όσο και η απομάκρυνσή τους από τον χώρο για να δει άσπρη μέρα το άθλημα. Είναι τουλάχιστον… αστείο να πιστέψει κάποιος πως μια απόφαση που έπληξε κατά πολλά εκατομμύρια Ευρώ μία ομάδα, πάρθηκε για να καλύψει ένα πρόβλημα εκτός μπάσκετ.

Καλό είναι να μάθουν όλοι αυτοί (σ.σ. κατά βάθος το ξέρουν) πως αν έκαναν σωστά την δουλειά τους, αυτή η απόφαση που ήρθε μετά από επανειλημμένες προσπάθειές για ισονομία, δεν θα είχε παρθεί ποτέ. Αντ’ αυτού, κουνάνε και το… δάκτυλο. Τα αποτελέσματα όμως σε όλα τα επίπεδα, μιλούν από μόνα τους. Και είναι η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς, μέχρι… τέλους.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*