Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Ολυμπιακός / Μάρκο Σίλβα: «Πρωτάθλημα, Κύπελλο και καλή πορεία στην Ευρώπη»

Μάρκο Σίλβα: «Πρωτάθλημα, Κύπελλο και καλή πορεία στην Ευρώπη»

Τους στόχους της νέας σεζόν έθεσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική εφημερίδα της Πορτογαλίας, «Record».

Ο 37χρονος προπονητής υπογράμμισε πως στόχος είναι η κατάκτηση του νταμπλ και φυσικά μια καλή πορεία στα ευρωπαϊκά κύπελλα: «Εκτός από το πρωτάθλημα ο σύλλογος θέλει να κερδίσει το κύπελλο, φυσικά. Και στη συνέχεια υπάρχει η επιθυμία για μία καλή παρουσία στο Champions League».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα:

Για τις πρώτες του εντυπώσεις: «Πολύ θετικές. Ειλικρινά δεν έμεινα έκπληκτος από αυτά που βρήκα, καθώς ήξερα από πριν σε μεγάλο βαθμό τι θα βρω στον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε στο στάδιο όπου οι παίκτες προσαρμόζονται σε μία νέα πραγματικότητα και ένα νέο τρόπο παιχνιδιού. Ο Περέιρα έκανε εξαιρετική δουλειά και άφησε πολύ καλά πράγματα. Αλλά είναι φυσιολογικό για όποιον ερχόταν να έφερνε τις δικές του ιδέες».

Για το ποιες είναι οι ιδέες του: «Αναζητήσαμε κάποιους νέους παίκτες άμεσα. Ήδη τους έχουμε και τώρα είμαστε σε διαδικασία προσαρμογής και ένταξης σε ό,τι μας ζήτησαν οι ηγέτες του συλλόγου. Προς το παρόν τα αποτελέσματα έχουν έρθει μετά την καλή δουλειά. Θα προσπαθήσουμε τώρα να κρατήσουμε ό,τι έχουμε χτίσει».

Για αυτό που έχει ζήσει τις πρώτες εβδομάδες: «Είναι η επιβεβαίωση πως είμαι σε έναν μεγάλο σύλλογο. Πολύ μεγάλος σύλλογος. Ενα κομμάτι των οπαδών του Ολυμπιακού είναι εντυπωσιακό. Πολύ ένθερμο. Ο σύλλογος έχει πιστούς οπαδούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά βασίζει τη δύναμή του στη γειτονιά του Πειραιά. Έχουν πάθος και το μεταφέρουν στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει πάντα μια μεγάλη υποστήριξη. Δεν μπορώ να παραπονεθώ».

Για τη σχέση του με τους οπαδούς: «Θετική μέχρι στιγμής».

Για τον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο: «Κανονικά στα εντός έδρας ματς έχουμε περίπου 20000 άτομα. Στα μεγάλα παιχνίδια και στο Champions League, μου έχουν πει ότι πάντα το γήπεδο είναι γεμάτο. Η υποστήριξη είναι φανταστική. Και με 20.000 κόσμο δημιουργούν πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Το φαντάζομαι να είναι γεμάτο».

Για τα εκτός έδρας ματς και την παρουσία του κόσμου: «Κόντρα στον Λεβαδειακό, μπορώ να σας πω ξεκάθαρα πως εκείνοι μας οδήγησαν στη νίκη».

Για το θετικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα: «Δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα. Δύο νίκες, πέντε γκολ και δεν έχουμε δεχθεί κανένα. Εξαιρετικό. Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Έρχεται η ώρα για ένα δύσκολο κύκλο με τα παιχνίδια του Champions League ενδιάμεσα και αυτό φέρνει πάντα δυσκολίες. Ήρθαν αρκετοί παίκτες τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τους ενσωματώνουμε».

Για το αν ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα: «Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή. Θυμάμαι μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Περέιρα, έχοντας ήδη γίνει πρωταθλητής Ελλάδας: “όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο κάνει λάθος. Ήταν δύσκολο να γίνει”. Υπάρχει και ένας ακόμη προφανής λόγος: όταν κερδίζεις χρόνο με τον χρόνο, η πιο φυσική τάση είναι να χάσει για να τερματιστεί αυτή η ηγεμονία. Και αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι στον Ολυμπιακό γνωρίζουν ότι οι άλλες ομάδες είναι αποφασισμένες για να χάσουμε το πρωτάθλημα. Και αν θέλουμε να το κερδίσουμε, η νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό μου είπε από την αρχή η διοίκηση. Όπως είπε και ο Περέιρα, όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο είναι απόλυτα λάθος. Με τα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος κατάλαβα ότι δεν θα είναι εύκολο».

Για το αν δέχεται ότι ο Ολυμπιακός είναι φαβορί: «Φυσικά. Δεν το κρύβουμε. Αλλά προσοχή, δεν είμαστε μόνοι. Ο Παναθηναϊκός που δεν συμμετέχει στην Ευρώπη, θα είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Είμαστε πέντε σερί σεζόν πρωταθλητές, θέλουμε να είμαστε και πάλι, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, τότε θα έχουμε προβλήματα».

Για τους άλλους στόχους: «Εκτός από το πρωτάθλημα ο σύλλογος θέλει να κερδίσει το κύπελλο, φυσικά. Και στη συνέχεια υπάρχει η επιθυμία για μία καλή παρουσία στο Champions League. Εμείς θα παλέψουμε σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας, έστω και αν παίζουμε με μια δύσκολη ομάδα».

Για το αν ο Ολυμπιακός θα έχει το ίδιο παιχνίδι όπως η Σπόρτινγκ και η Εστορίλ με την κατοχή της μπάλας: «Ναι, φυσικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του παιχνιδιού μου. Ήδη το έκανα στην Εστορίλ, η οποία δεν είχε καθόλου αυτό το στοιχείο, είναι κάτι που χρειάζονται οι μεγάλες ομάδες. Είναι αυτό που θέλω και εδώ. Έχουμε την μπάλα και πρέπει να την χρησιμοποιούμε στο γήπεδο με συγκεκριμένο σκοπό. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα. Στο πρώτο παιχνίδι είχαμε πάνω από 70% την κατοχή. Στο Champions League μπορεί να είναι διαφορετικά, ανάλογα με τη ποιότητα του αντιπάλου, αλλά και εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ταυτότητά μας».

Για τις μεταγραφές από την πορτογαλική αγορά και αν είδε ότι υπήρχε πρόβλημα στα άκρα: «Είναι σωστό αυτό. Όταν ήρθα κοίταξα την ομάδα και γρήγορα κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αυτό ήταν ένα θέμα που είχει ήδη διαπιστωθεί και την προηγούμενη σεζόν. Έπρεπε να βοηθήσουμε τους επιθετικούς. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο να πάρει παίκτες από την Πορτογαλία. Πήραμε παίκτες από την Εστορίλ και την Μπράγκα, που δεν είναι στα μεγάλα κλαμπ. Και ακόμα και αυτές οι δύο ομάδες είχαν αντιστάσεις. Στη περίπτωση της Μπράγκα, όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρός της είναι πολύ καλός διαπραγματευτής. Ευτυχώς καταφέραμε να πάρουμε τον Πάρντο. Με αυτές τις μεταγραφές καλύψαμε τα κενά που είχαμε: ταχύτητα στο χώρο και βάθος. Στο τέλος υπήρξε η ευκαιρία με τον δανεισμό του Ερνάνι. Μου ζητήθηκε η γνώμη μου και δεν είχα καμία αμφιβολία. Είμαι ευχαριστημένος. Όσο για το γεγονός ότι προέρχονται από την Πορτογαλία, αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι ένα πρωτάθλημα που γνωρίζω καλά και υπάρχουν παίκτες με μεγάλη ποιότητα».

Για τον Ντα Κόστα: «Υπήρχε η ανάγκη για αμυντικό. Κοιτάξαμε αρκετές περιπτώσεις. Υπήρχαν και οικονομικοί περιορισμοί. Αναγνωρίζω την προσπάθεια που η διοίκηση. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μία καλή περίοδο. Υπήρξε μια ανταλλαγή ιδεών με τον πρόεδρο και στο τέλος έκανε ό,τι ήταν δυνατό. Ο Ντα Κόστα ήρθε σε αυτό το πλαίσιο. Υπήρχε ένα παιχνίδι στην προετοιμασία κόντρα στην παλιά του ομάδα και υπήρξε η δυνατότητα να μιλήσουμε εκεί».

Για το αν είναι ευχαριστημένος από τις μεταγραφές: «Είμαι χαρούμενος, αλλά είναι φυσιολογικό ότι οι προπονητές ζητάνε πάντα περισσότερα, αλλά είμαι ικανοποιημένος. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής και δεν έχει μεγάλο νόημα να τα αλλάξεις όλα».

Για τα ματς με την Μπάγερν και την Άρσεναλ: «Ο Ολυμπιακός είναι από τις ομάδες με την μεγαλύτερη παρουσία στη φάση των ομίλων του Champions League και νομίζω έχει βρεθεί δύο φορές στους “16”. Είναι περίπλοκα. Έχοντας να παίξουμε με αυτούς τους αντιπάλους, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Αυτές οι ομάδες θέλουν να έχουν χώρο με την μπάλα και να μη δώσουν καμία ευκαιρία στον αντίπαλο. Θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύω στις δυνατότητές μας και θα προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε από την ατμόσφαιρα στα εντός έδρας ματς».

Για το αν η πρόκριση στο Europa θα είναι το λιγότερο κακό σενάριο: «Ναι, είναι αλήθεια. Το πρόγραμμα δεν ήταν καλό γιατί στα δύο πρώτα ματς έχουμε την Μπάγερν και την Άρσεναλ, αλλά μη το δραματοποιούμε. Το μόνο πράγμα που έχει νόημα στο ποδόσφαιρο είναι να σκεφτόμαστε παιχνίδι με το παιχνίδι».

Για το αν τα παιχνίδια κόντρα στις ομάδες των Γκουαρντιόλα και Βενγκέρ είναι μία ευκαιρία για τον ίδιο να βελτιωθεί: «Απολύτως. Όλοι στο Champions League μιλούν σαν να είναι σε ένα όνειρο. Εκεί παίζουν οι καλύτεροι. Τα καλύτερα κλαμπ, οι καλύτεροι παίκτες και οι καλύτεροι προπονητές. Η διασταύρωση με αυτούς τους δύο γίγαντες του ποδοσφαίρου, είναι μία ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη. Υπάρχει και μία ομάδα με πολλούς Πορτογάλους, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία θα είμαι σε ευχάριστη θέση να την αντιμετωπίσω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*