Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Μάνταλος: Δέκα στιγμές για το δέκα της ΑΕΚ

Μάνταλος: Δέκα στιγμές για το δέκα της ΑΕΚ

Για το ταλέντο του δεν αμφέβαλε ποτέ κανείς.

Κάποιοι φίλοι της ΑΕΚ αμφιβάλλουν ακόμη αν είναι ο ηγέτης που θα έπρεπε να έχει η ομάδα τους.

Πολλοί αμφέβαλαν αν θα επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο μετά από δύο ρήξεις χιαστού αλλά εκείνος τα κατάφερε.

Αναμφίβολα όμως, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είναι ο παίκτης που έχει αφήσει το στίγμα του περισσότερο από κάθε άλλον στην αναγέννηση της «Ένωσης» από τις στάχτες της.

Κι όπως τη βοήθησε να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία, να ξαναβγεί Ευρώπη, να κατακτήσει Κύπελλο και πρωτάθλημα και να μπει στους ομίλους του Champions League, ο Πέτρος Μάνταλος μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου φιλοδοξεί να οδηγήσει την ΑΕΚ και στην «Αγια-Σοφιά».

Το sport-fm.gr θυμάται και θυμίζει τις δέκα πιο χαρακτηριστικές στιγμές της διαδρομής του «δεκαριού» της ομάδας, που θα κλείσει (όπως δείχνουν) δεκαετία με τα κιτρινόμαυρα.

Με το δεξί στην ΑΕΚ

Ο Μάνταλος έγινε μεμιάς ηγέτης της ΑΕΚ. Στη δεύτερη αγωνιστική της Football League, στις 19 Οκτωβρίου του 2014, ολοκλήρωσε με πέναλτι τη νίκη με ανατροπή απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ (2-1).

Η πρώτη μεγάλη ατυχία

Η ΑΕΚ με τον Μάνταλο σε μεγάλα κέφια όχι απλώς έκανε προέλαση στην Football League, αλλά είχε βάλει και δύσκολα στον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Κυπέλλου το 2015. Μετά το 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», στη ρεβάνς του σχεδόν κατάμεστου ΟΑΚΑ το κοινό πάγωσε όταν λίγο μετά από μια ώρα αγώνα ο διεθνής μέσος έπεσε και ζήτησε άμεσα αλλαγή έχοντας καταλάβει το κακό. Ο αποκλεισμός με 0-1 ήταν το μικρότερο κακό, γιατί έχασε το υπόλοιπο της σεζόν και χρειάστηκε έξι μήνες και δύο μέρες ακριβώς για να επιστρέψει στη δράση.

Σφραγίδα στην κούπα της επιστροφής

Η ΑΕΚ επέστρεψε για τα καλά εκεί που ανήκει τη σεζόν 2015/16 κι ο Μάνταλος έβαλε τη δική του υπογραφή. Στον τελικό 17ης Μαΐου απέναντι στον εύκολα πρωταθλητή Ολυμπιακό άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 38’ και παράλληλα το δρόμο για τη νίκη με 2-1.

Η ανατροπή που γιγάντωσε την αυτοπεποίθηση της πρωταθλήτριας

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη της σεζόν 2017/18 για την ΑΕΚ, όταν την 24η Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός προηγείτο με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Μια επική ανατροπή, ωστόσο, που ολοκληρώθηκε με την προβολή του Μάνταλου στο γύρισμα του Λιβάγια από τα δεξιά στο 89’ έγραψε το τελικό 3-2 και γιγάντωσε την αυτοπεποίθηση της «Ένωσης».

Η δεύτερη ατυχία

Έναν μήνα μετά το γκολ στο ντέρμπι, ο Μάνταλος είχε ξανά ραντεβού με την ατυχία. Στη φάση από την οποία ξεκίνησε το γκολ του σημαντικού «διπλού» απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη στο 81’, ο αρχηγός της ΑΕΚ υπέστη δεύτερη ρήξη χιαστού, αυτή τη φορά στο αριστερό γόνατο.

Επιστροφή στο πάρτι τίτλου

Παρά την απουσία του αρχηγού της, η ΑΕΚ όχι απλώς επιβίωσε, αλλά έφτασε και μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό σφραγίστηκε στις 22 Απριλίου του 2018, στη νίκη επί του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ που… ξεχείλιζε από κόσμο και ενθουσιασμό. Το θαυμαστικό στη βραδιά έβαλε η επανεμφάνιση του Μάνταλου πάνω στην ώρα. Στο 70’ αντικατέστησε τον Λιβάγια γνωρίζοντας την αποθέωση και ήταν ο πρώτος που σήκωσε την κούπα λίγες μέρες μετά.

Το γκολ που έφερε ξανά το σεντόνι στο ΟΑΚΑ

Αύγουστος 2018… Η ΑΕΚ με «προίκα» τη νίκη με 2-1 στην Ουγγαρία, υποδέχεται την Βίντι στο ΟΑΚΑ για να σφραγίσει την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους. Ο (παραλίγο μοιραίος αργότερα στο ματς) Λόπες κέρδισε στο 47’ πέναλτι και ο Μάνταλος ανέλαβε το βάρος της ευθύνης και σκοράροντας από την άσπρη βούλα έφερε την ομάδα του μια ανάσα από τα αστέρια.

Το χαμένο πέναλτι που δεν στοίχισε και τα δάκρυα

Ελάχιστα πράγματα έχει να θυμάται η ΑΕΚ από την περασμένη σεζόν. Το highlight της χρονιάς της ήταν στο ξεκίνημά της με τη νίκη επί της Βόλφσμπουργκ στο νοκ άουτ παιχνίδι για τα playoffs του Europa League στο ΟΑΚΑ. Ο Μάνταλος στο 20’ έχασε χρυσή ευκαιρία να δώσει προβάδισμα αποτυγχάνοντας σε πέναλτι, αλλά η βραδιά παρότι στράβωσε δεν στοίχισε, αφού Σιμόες και Ανσαριφάρντ οδήγησαν στην πρόκριση στους ομίλους. Μετά το ματς ο αρχηγός της «Ένωσης» ξέσπασε σε κλάματα γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες του έχοντας κουβαλήσει για αρκετή ώρα το βάρος του παρ’ ολίγο μοιραίου.

Το γκολ που έσωσε μια εφιαλτική σεζόν

Η κατάληξη της σεζόν 2020/21 βρήκε την ΑΕΚ να κινδυνεύει μετά από πρωτάθλημα και Κύπελλο να χάσει και τον μίνιμουμ στόχο της εξασφάλισης της συμμετοχής στο Europa Conference League. Το γκολ του Μάνταλου στο 50’ χάρισε τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και έσωσε τα… προσχήματα για την «Ένωση».

Το όνειρο της «Αγια-Σοφιάς»

Ήρθε το 2014, υπέγραψε ως το 2024… Ο Πέτρος Μάνταλος λίγο μετά την υπογραφή στην επέκταση του συμβολαίου του, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία να μπει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Άλλωστε πλέον λίγοι μήνες χωρίζουν την «Ένωση» από την επιστροφή στις… ρίζες της και την «Αγια-Σοφιά».

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*