Home / Ποδόσφαιρο / Premier League / Κρυοθεραπεία: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Λέστερ

Κρυοθεραπεία: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Λέστερ

Ποιο είναι τελικά το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Λέστερ στην Premier League φέτος; Όχι, δεν είναι ο Κλαούντιο Ρανιέρι αλλά η… κρυοθεραπεία!

Τέτοια εποχή πέρυσι, η Λέστερ πάλευε για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία στο Νησί. Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τις “αλεπούδες” που με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στο τιμόνι πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν και βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Premier League, στο +7 από την δεύτερη Τότεναμ πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος.

Το “θαύμα” της Λέστερ δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αυτό που αναρωτιούνται όλοι όμως είναι το μυστικό που κρύβεται πίσω από την επιτυχία αυτή. Πολλοί λένε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, άλλοι ο Τζέιμι Βάρντι. Κι όμως αυτό που φαίνεται πως έχει δώσει… φτερά στα πόδια των παικτών δεν είναι άλλο από την κρυοθεραπεία.

Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια μονάδα πλάτους 7 μέτρων, η οποία βρίσκεται πίσω από το γυμναστήριο στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Λέστερ και είναι το μυστικό που διατηρεί σε πολύ καλή φυσική κατάσταση τους παίκτες.

Τα αστέρια των πρωτοπόρων της Premier League όπως οι Βάρντι και μαχρέζ φορούν προστατευτικές κορδέλες για να καλύπτουν τα αυτιά τους, καθώς και αναπνευστικές μάσκες προτού μπουν στον προθάλαμο, όπου η θερμοκρασία είναι -65-70 βαθμοί Κελσίου. Όταν το σώμα τους προσαρμοστεί στη θερμοκρασία, τρεις παίκτες κάθε φορά εισέρχονται στον κύριο… ψύκτη, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από τους -135 βαθμούς.

“Κάθε παίκτης μπαίνει μέσα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα-ξοδεύοντας το πολύ πέντε λεπτά εκεί”, εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής της Λέστερ, Ντέιβ Ρένι.

Μπορεί να ακούγεται μαζοχιστικό, ωστόσο τα οφέλη από την κρυοθεραπεία είναι πολλά για τους παίκτες, οι οποίοι αναπνέουν αέρα που ψύχεται με υγρό άζωτο.  “Στον θάλαμο της κρυοθεραπείας ξεπαγιάζεις! Αλλά σε βοηθά να αναρρώσεις”, έχει δηλώσει στο παρελθόν ο πρώτος σκόρερ των “αλεπούδων” Τζέιμι Βάρντι, ο οποίος χάρη στη μέθοδο αυτό αγωνίζεται παρά το πρόβλημα που είχε στον γοφό.

Η Λέστερ δεν είναι όμως η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί την κρυοθεραπεία και απολαμβάνει τα οφέλη της. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η Γουότφορντ, η οποία κατάφερε να νικήσει την Άρσεναλ και να φτάσει στα ημιτελικά του FA Cup, καθώς και η Σάντερλαντ.

Οι ειδικοί στη Γουότφορντ επισημαίνουν: “Οι παίκτες που χρησιμοποιούν κρυοθεραπεία προπονούνται με μεγαλύτερη ένταση και τους βοηθά για έναν καλύτερο ύπνο επίσης. Η κρυοθεραπεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό κρύο μπάνιο”.

Ίσως είναι αυτό το μυστικό της Λέστερ. Ίσως πάλι και να μην είναι. Το σίγουρο είναι πως το θαύμα παραμένει θαύμα.

πηγή : contra.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*