Home / Μπάσκετ / Euroleague / Κρίνει πολλά το Τότεναμ – Άρσεναλ, «αγώνας της χρονιάς» στη Γερμανία

Κρίνει πολλά το Τότεναμ – Άρσεναλ, «αγώνας της χρονιάς» στη Γερμανία

Η Ευρώπη «παίζει» μπάλα…

Αθήνα

Με το απόλυτο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου, ανάμεσα στην Τότεναμ και την Αρσεναλ, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση του πρωταθλήματος της Premier League. Δέκα αγωνιστικές που θα κρίνουν τα πάντα, σε μια σεζόν ιστορική, όποια κι αν είναι η τελική της έκβαση.

Το ντέρμπι διεξάγεται στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που στο υπάρχει η «οσμή» του τίτλου για τους γηπεδούχους. Χρόνια τώρα, όταν το πρωτάθλημα έφτανε σε τόσο προχωρημένο σημείο, το διακύβευμα του τίτλου ήταν «προνόμιο» της Αρσεναλ στις αναμετρήσεις με την Τότεναμ. Τώρα, η βαθμολογία δείχνει πως ο ηττημένος της αυριανής αναμέτρησης θα μείνει αρκετά πίσω και ο νικητής θα είναι ο πιο σοβαρός διεκδικητής.

Η Λέστερ μπαίνει στην τελική ευθεία έχοντας καταφέρει να μείνει στην κορυφή περισσότερο απ΄όσο περίμεναν κι οι πιο φανατικοί φίλοι της. Αύριο, Σάββατο, έχει δύσκολο εκτός έδρας ματς, εναντίον της νεοφώτιστης Γουότφορντ, με εξαιρετική πορεία στη φετινή σεζόν, η οποία έχει ήδη επιβραβευτεί με την εξασφάλιση της παραμονής.

Μεγάλη μάχη γίνεται πλεόν ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την 4η θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League. Στην 29η αγωνιστική οι «Πολίτες» έχουν πολύ πιο εύκολο έργο καθώς υποδέχονται την καταδικασμένη Αστον Βίλα στο «Ετιχαντ», ενώ η Γιουνάιτεντ παίζει στην έδρα της Γουέστ Μπρομ όπου παραμένει αήττητη σε ματς πρωταθλήματος για 32 χρόνια (τελευταία ήττα της, 2-0 τον Μάρτιο του 1984). Μία από τις ελάχιστες παραδόσεις που «χτίστηκαν» επί Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και διατηρήθηκαν μετά την αποχώρησή του.

Πιο κάτω στη βαθμολογία, επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός για τις υπόλοιπες θέσεις (πιθανότατα 2) που οδηγούν στο Europa League.

Η Λίβερπουλ θα παίξει στο Λονδίνο με την Κρίσταλ Πάλας, την χειρότερη ομάδα της Premiership τους τελευταίους μήνες, χωρίς νίκη (7 ήττες-4 ισοπαλίες) στους τελευταίους 11 αγώνες της. Η Εβερτον υποδέχεται τη Γουέστ Χαμ και με νίκη μπαίνει δυνατά στο «ευρωπαϊκό» παιχνίδι και η Σαουθάμπτον φιλοξενεί τη Σάντερλαντ που «καίγεται» για βαθμούς.

Τέλος, η Τσέλσι προλαβαίνει εύκολα το «τρένο» του Europa League και το έχει αποδείξει από τότε που έφυγε ο Μουρίνιο, με 6 νίκες-6 ισοπαλίες στους τελευταίους 12 αγώνες της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής:

Σάββατο
Τότεναμ-Αρσεναλ
Τσέλσι-Στόουκ Σίτι
Εβερτον-Γουέστ Χαμ
Μάντσεστερ Σίτι-Αστον Βίλα
Νιούκαστλ-Μπόρνμουθ
Σαουθάμπτον-Σάντερλαντ
Σουόνσι-Νόριτς
Γουότφορντ-Λέστερ

Κυριακή:
Κρίσταλ Πάλας-Λίβερπουλ
Γουέστ Μπρομ-Μάντσεστερ Γ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)
Λέστερ 57
Τότεναμ 54
Άρσεναλ 51
Μάντσεστερ Σίτι 47 -27αγ.
Μάντσεστερ Γιουν. 47
Γουέστ Χαμ 46
Στόουκ Σίτι 42
Λίβερπουλ 41 -27αγ.
Σαουθάμπτον 40
Τσέλσι 39
Έβερτον 38 -27αγ.
Γουότφορντ 37
Γουέστ Μπρομ 36
Κρίσταλ Πάλας 33
Μπόρνμουθ 32
Σουόνσι 30
Νόριτς 24
Νιούκαστλ 24 -27αγ.
Σάντερλαντ 24
Άστον Βίλα 16

Στην Γερμανία…

Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις του φαινομένου «αγώνας της χρονιάς» είναι για την Ντόρτμουντ το ντέρμπι του Σαββάτου με την Μπάγερν Μονάχου, που θα γίνει στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής για την Bundesliga.

Η διαφορά των δύο ομάδων μειώθηκε στους πέντε βαθμούς και οι γηπεδούχοι έχουν την δυνατότητα, φιλοξενώντας τους Βαυαρούς στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ», να την περιορίσουν στους δύο, εφ’ όσον επικρατήσουν στο κλασσικό γερμανικό ντέρμπι.

Κάτι που προ μηνός φάνταζε απίθανο, αλλά που μετά την ήττα-σοκ που γνώρισε η Μπάγερν στο Μόναχο από την Μάιντς με 2-1, είναι πραγματικότητα.

Παράλληλα, η Χέρτα Βερολίνου που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει είναι το λογικό φαβορί στην εκτός έδρας αναμέτρηση με το Αμβούργο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναμετρήσεις Βόλφσμπουργκ-Γκλάντμπαχ και Κολονία-Σάλκε.

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

Σάββατο 5 Μαρτίου
=================
Κολονία-Σάλκε
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Ινγκολστατ
Αουγκσμπουργκ-Λεβερκούζεν
Στουτγκάρδη-Χοφενχάιμ
Βόλφσμπουργκ-Γκλάντμπαχ
Βέρντερ Βρέμης-Ανόβερο
Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μονάχου

Κυριακή 6 Μαρτίου
=================
Μάιντς-Ντάρμστατ
Αμβούργο-Χέρτα Βερολίνου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες)
Μπάγερν Μονάχου 62
Ντόρτμουντ 57
Χέρτα Βερολίνου 42
Γκλάντμπαχ 39
Μάιντς 39
Σάλκε 38
Λεβερκούζεν 35
Βόλφσμπουργκ 34
Ίνγκολστατ 31
Κολονία 30
Στουτγκάρδη 28
Αμβούργο 28
Ντάρμστατ 25
Άουγκσμπουργκ 25
Βέρντερ Βρέμης 24
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 23
Χοφενχάιμ 21
Ανόβερο 17

Στην Ισπανία…

Η Εϊμπάρ έχει σειρά την Κυριακή να προσπαθήσει να «βάλει φρένο» στην ξέφρενη πορεία της Μπαρτσελόνα, που με το 5-1 επί της Ράγιο Βαγεκάνο συμπλήρωσε 35 αγώνες αήττητη (σε όλες τις διοργανώσεις), καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε η Ρεάλ από την περίοδο 1988-89. Το σερί των «μπλαουγκράνα» μεταφέρεται πλέον στο «Ιπουρούα», όπου τους περιμένει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής σεζόν, η οποία πάντως προέρχεται από τρεις σερί ήττες.

Το σημαντικότερο παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής της Primera Division θα γίνει το βράδυ της Κυριακής στο «Μεστάγια», όπου η Βαλένθια υποδέχεται την Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «νυχτερίδες» έχουν βέβαια σχεδόν ξεμείνει από στόχους στο πρωτάθλημα (απέχουν επτά βαθμούς από την έβδομη θέση που δίνει το εισιτήριο για το Europa League), αλλά θέλουν να πανηγυρίσουν επιτέλους μία νίκη επί ενός μεγάλου αντιπάλου και να πάρουν ψυχολογία ενόψει του ευρωπαϊκού «εμφυλίου» με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Από την άλλη πλευρά, οι «ροχιμπλάνκος» θέλουν να διατηρήσουν το +4 από τη Ρεάλ στη δεύτερη θέση της κατάταξης και ταυτόχρονα να κρατήσουν τις -όποιες- ελπίδες τους για τον τίτλο, που φυσικά δεν περνούν μόνο μέσα από τα δικά τους αποτελέσματα.

Η Ρεάλ επιστρέφει στο «Μπερναμπέου» μετά την ήττα της περασμένης εβδομάδας από την Ατλέτικο και τις έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών, υποδεχόμενη το Σάββατο τη Θέλτα.

Ενδιάμεσα η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν -που θα έχει στην διάθεση του μετά από έναν και πλέον μήνα τον Γκάρεθ Μπέιλ- νίκησε χωρίς να πείσει στη Βαλένθια την ουραγό Λεβάντε, αποτέλεσμα που μάλλον δεν θα καταλαγιάσει την απογοήτευση και την οργή που κυριαρχεί στην εξέδρα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος:
Ρεάλ Μαδρίτης-Θέλτα 5/3
Βιγιαρεάλ-Λας Πάλμας 5/3
Χετάφε-Σεβίλη 5/3
Λα Κορούνια-Μάλαγα 5/3
Μπέτις-Γρανάδα 6/3
Εϊμπάρ-Μπαρτσελόνα 6/3
Σπόρτινγκ Χιχόν-Αθλέτικ Μπιλμπάο 6/3
Σοσιεδάδ-Λεβάντε 6/3
Βαλένθια-Ατλέτικο Μαδρίτης 6/3
Εσπανιόλ-Ράγιο Βαγεκάνο 7/3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)
Μπαρτσελόνα 69
Ατλέτικο Μαδρίτης 61
Ρεάλ Μαδρίτης 57
Βιγιαρεάλ 53
Σεβίλη 44
Θέλτα 42
Αθλέτικ Μπιλμπάο 41
Εϊμπάρ 36
Βαλένθια 34
Σοσιεδάδ 34
Μάλαγα 32
Λα Κορούνια 32
Μπέτις 31
Εσπανιόλ 28
Λας Πάλμας 27
Χετάφε 26
Ράγιο Βαγεκάνο 26
Γρανάδα 26
Σπόρτινγκ Χιχόν 24
Λεβάντε 20

Στην Ιταλία…

Επίδειξη δύναμης έκανε η Ρόμα στο ντέρμπι με την Φιορεντίνα και με το εμφατικό 4-1 στο «Ολίμπικο» η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα για την έξοδό της στο Champions League της νέας περιόδου, 10 αγωνιστικές πριν το φινάλε της Serie A. Ο Κώστας Μανωλάς ήταν σε ένα ακόμη ματς βασικός σε όλο το 90λεπτο, ενώ ο Βασίλης Τοροσίδης έμεινε στον πάγκο.
Από εκεί και πέρα, η πρωταθλήτρια Γιουβέντους και η Νάπολι έχουν αποσπαστεί από τους «διώκτες» τους, με τη «βέκια σινιόρα» να αντιμετωπίζει στο Μπέργκαμο την Αταλάντα και τους «παρτενοπέι» να υποδέχονται την Κιέβο.

Το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής και η βαθμολογία στη Serie A:

Ρόμα-Φιορεντίνα 4-1
(22΄ Ελ Σαράουϊ, 25΄,58΄ Σαλαχ, 38΄ Περότι – 45΄+3 πεν. Ίλισιτς)

Βερόνα-Σαμπντόρια 5/3
Νάπολι-Κιέβο 5/3
Τορίνο-Λάτσιο 6/3
Αταλάντα-Γιουβέντους 6/3
Μπολόνια-Κάρπι 6/3
Φροζινόνε-Ουντινέζε 6/3
Τζένοα-Έμπολι 6/3
Σασουόλο-Μίλαν 6/3
Ίντερ-Παλέρμο 6/3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)
Γιουβέντους 61
Νάπολι 58
Ρόμα 56 -28αγ.
Φιορεντίνα 53 -28αγ.
Ίντερ 48
Μίλαν 47
Σασουόλο 41
Λάτσιο 37
Μπολόνια 35
Κιέβο 34
Έμπολι 34
Τορίνο 32
Αταλάντα 30
Ουντινέζε 30
Τζένοα 28
Σαμπντόρια 28
Παλέρμο 27
Φροζινόνε 23
Κάρπι 21
Βερόνα 18

Στη Γαλλία…

Με δεδομένο ότι έχει εξασφαλίσει και το εφετινό Championnat, η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται σε ματς διαδικαστικού χαρακτήρα την Μονπελιέ για την 29η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Μετά την απώλεια του αήττητου από την Λιόν (2-1) την περασμένη Κυριακή, οι κάτοχοι του τίτλου είναι επί της ουσίας αδιάφοροι βαθμολογικά κι έχουν το μυαλό τους στην ρεβάνς για τους «16» του Champions League, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Λονδίνο, καλούμενοι να υπερασπισθούν την νίκη με 2-1 επί της Τσέλσι στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το σημαντικότατο προβάδισμα που έχει για την έξοδο στο Champions League διατήτρησε η Μονακό, έστω κι αν έχασε το «τρίποντο» στην έδδρα της Καέν ακριβώς στο 90΄, στο ματς με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 29ης αγωνιστικής της Ligue 1.

Παράλληλα, η Λιόν που «αθόρυβα» έφτασε σε «τροχιά champions league» υποδέχεται την Γκινγκάμπ και είναι το λογικό φαβορί για την νίκη.

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

Καέν-Μονακό 2-2
(64΄πεν. Φερέτ, 90΄ Κουακου – 56΄ Λεμάρ, 68΄αυτ. Γιαχία)

Παρί Σεν Ζερμέν-Μονπελιέ 5/3
Ανζέ-Σεντ Ετιέν 5/3
Μπορντό-Γκαζελέκ 5/3
Λιλ-Ρεμς 5/3
Νις-Τρουά 5/3
Μπαστιά-Λοριάν 5/3
Μαρσέιγ-Τουλούζ 6/3
Ρεν-Ναντ 6/3
Λιόν-Γκινγκάμπ 6/3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)
Παρί Σεν Ζερμέν 73
Μονακό 51 -29αγ.
Καέν 43 -29αγ.
Λιόν 42
Νις 41
Ρεν 41
Σεντ Ετιέν 41
Ναντ 40 -27αγ.
Ανζέ 38
Λοριάν 37
Μπαστιά 37 -27αγ.
Μπορντό 37
Μαρσέιγ 36 -27αγ.
Μονπελιέ 35
Λιλ 34
Γκινγκάμπ 32
Ρεμς 32
Γκαζελέκ 28 -27αγ.
Τουλούζ 22
Τρουά 14

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*