Home / Μπάσκετ / Και ξανά προς την δόξα τραβά

Και ξανά προς την δόξα τραβά

Η μοίρα στον αθλητισμό παίζει πολλάκις τα πιο περίεργα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός το βράδυ της 15ης Μαρτίου του 2022, εξασφάλισε στο Κάουνας και μαθηματικά την επιστροφή του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας τέσσερα σχεδόν χρόνια, μετά το τελευταίο του παιχνίδι σε αυτά τον Απρίλιο του 2018 στο ίδιο γήπεδο! Η «Zalgirio Arena», δεν ήταν μόνο τότε τόπος του… μαρτυρίου για τους λαβωμένους από τραυματισμούς «ερυθρόλευκους», αλλά και πέρυσι. Γενάρη μήνα, ένα άστοχο λέι απ του ΜακΚίσικ και ένα κλέψιμο του τότε «πράσινου», Γουόκαπ, έμελε να αρχίσει μία κατηφορική πορεία που τον απέκλεισε από την οκτάδα.

Το ίδιο κοχλάζων ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης της Ζάλγκιρις μαγευτικό κλειστό γήπεδο, ενδέχεται να γίνει το εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερες υπερβάσεις στην φετινή διοργάνωση. Ο φετινός πολύ καλός Ολυμπιακός, δεν θα μπορούσε να την… πατήσει ξανά στις όχθες του ποταμού Νέμουνας, όπου είναι χτισμένη η έδρα των Λιθουανών. Διότι ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί και ο,τιδήποτε άλλο επιφυλάσσει το μέλλον της καλοδουλεμένης ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα είναι υπέρβαση. Μένει να μάθουμε το μέγεθός της, χωρίς βιασύνες και ανώφελα-πιεστικά «πρέπει», που μόνο να αποκλίνουν από την πορεία μπορούν και τίποτα περισσότερο.

Έπειτα από το «χαστούκι» στο Βερολίνο, ο Ολυμπιακός παρότι πραγματοποίησε κακή πρώτη περίοδο με μόλις μία ασίστ απολογισμό, ήταν πολύ σοβαρός, συγκεντρωμένος και «χτύπησε» την κατάλληλη στιγμή. Όσο σφυροκοπούσαν οι Νίμπο και Λεκάβιτσιους, οι πόντοι του MVP, Παπανικολάου, και η είσοδος των καθοριστικών για την αλλαγή του ρυθμού, Μάρτιν και ΜακΚίσικ, ισορρόπησαν πλήρως τον ρυθμό και η φορμαρισμένη Ζάλγκιρις σε ένα ημίχρονο που συνολικά «πατούσε» καλύτερα και ήταν πιο εύστοχη, είδε να πηγαίνει στο ημίχρονο ισόπαλη. Ο διεθνής φόργουορντ συνέχισε και στο δεύτερο ημίχρονο με αμείωτους ρυθμούς, όντας παντού. Σε κάθε άμυνα, ακόμα και στο χαμηλό ποστ απέναντι σε ψηλότερους παίκτες, με κλεψίματα, ενέργεια, ριμπάουντ, δημιουργία και 18 πόντους.

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν για το κάτι παραπάνω στην Ευρωλίγκα, φρόντισε να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε όσους αδυνατούν να καταλάβουν το πόσο πολύτιμος είναι για την εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού. Δίπλα του ο Αμερικανός σέντερ έκανε την καλύτερη ίσως εμφάνιση της καριέρας του στην Ελλάδα, δίνοντας πλέον εδώ και ένα μήνα απλόχερα πίσω την εμπιστοσύνη που του έδειξαν προπονητής και οργανισμός συνολικά. Όσο για τον ΜακΚίσικ, η παρουσία του στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν πολύτιμη και δεν χρησιμοποιήθηκε, μόνο και μόνο, λόγω του ότι το σχήμα στην επανάληψη έβγαινε με τα… χίλια για την νίκη. Θα έχει ενέργεια για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, λεπτομέρεια σημαντική σε διπλές αγωνιστικές.

Ο Ολυμπιακός καθοδηγούμενος από έναν μεστό σε οργάνωση, δημιουργία και σκοράρισμα Σλούκα, δεν παρασύρθηκε ποτέ, κράτησε την συγκέντρωσή του, «έχτισε» λεπτό με το λεπτό, και στο τέταρτο δεκάλεπτο, έχοντας βρει λύση στο μαρκάρισμα του δαιμόνιου Λεκάβισιους (τρομερή δουλειά και σε αυτό από τον Μάρτιν στις αλλαγές), συνδύασε καλή άμυνα και επίθεση για να φύγει νικητής. Ο απολογισμός των 14ων μόλις πόντων έναντι 26 με, επιτέλους πέντε εύστοχα τρίποντα μετά το οικτρό 3/17 που είχε μέχρι το 30’. Ο 32χρονος γκαρντ, στην ιστορική βραδιά που ξεπέρασε στην 5η θέση των κορυφαίων πασέρ όλων των εποχών τον ανυπέρβλητο, Δημήτρη Διαμαντίδη, έχει την ευκαιρία να γιορτάσει διπλά στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Την ώρα που η άμυνα είχε αρχίσει να λειτουργεί, ήταν αναγκαίο να ενεργοποιηθούν τα πρώτα «βιολιά» της επίθεσης, που μέχρι την ανάπαυλα είχαν σιγήσει. Βεζένκοβ και Ντόρσεϊ, παρότι άστοχοι από μακριά, βρήκαν τον τρόπο να φορτώσουν το καλάθι της ομάδας του Ζντοβντς με πολλούς τρόπους και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Το πρώτο μέρος τελείωσε με τον Ολυμπιακό να έχει 9 ασίστ για 5 λάθη και ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 21 έναντι 8. Έκανε επίσης 9 κλεψίματα, αναγκάζοντας τους γηπεδούχους σε 16 λάθη και από την στιγμή που αυτή την φορά απέναντι στην ομάδα που επιτρέπει το καλύτερο ποσοστό στα δίποντα σε αντιπάλους (σ.σ. η Άλμπα είναι προτελευταία) τα σουτ δύο πόντων ήταν στο 63%, δεν γινόταν να μην σπάσει η… κατάρα των έξι τελευταίων χρόνων στο Κάουνας.

Ακολουθεί το τέταρτο ντέρμπι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό, που είναι βαθμολογικά αδιάφορος, λαβωμένος αλλά σίγουρα η ομάδα που ξέρει καλύτερα από την καθεμιά στην Ευρωλίγκα να νικάει στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι», στις λίγες ώρες ξεκούρασης που τους απομένουν, θα πρέπει να ξεχάσουν τον θρίαμβο της Λιθουανίας και μαζί με τον κόσμο τους να φτάσουν σε μία ακόμα νίκη, που θα τους βοηθήσει στον στόχο ενός ακόμα καλύτερου πλασαρίσματος, αλλά και να επιβεβαιώσουν μετά το «διπλό» στο ΟΑΚΑ και την κατάκτηση του κυπέλλου, πως φέτος υπερέχουν του «αιωνίου» αντιπάλου τους.

Όποιος πιστεύει πως θα είναι εύκολο, πλανάται, όμως για πολύ λίγη ώρα ακόμα, υπάρχει λίγη σαμπάνια στο ποτήρι της επιστροφής στην Ελίτ της Ευρωλίγκας. Εκεί που πραγματικά ανήκει ο Ολυμπιακός…


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*