Home / Stories / Η νίκη-τίτλου της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με τον πλέον απρόσμενο ήρωα

Η νίκη-τίτλου της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με τον πλέον απρόσμενο ήρωα

Η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τους μεγάλους παίκτες. Πολλάκις στον αθλητισμό έχουμε δει μεγάλους τίτλους να κρίνονται από απρόσμενους ήρωες, που ήρθαν περίπου από το πουθενά και έγραψαν ιστορία. Από τον τίμιο γίγαντα Αργύρη Καμπούρη στο έπος του 1987, μέχρι τον άσημο Έντερ για την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2016, τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα.

Κάτι τέτοιο συνέβη και σαν σήμερα πριν 32 χρόνια. Όταν το πρωτάθλημα στον «τελικό» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ δεν έκρινε ο Λάγιος Ντέταρι ή ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, αλλά ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος.

Η νίκη-τίτλου της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με απρόσμενο ήρωα

Ένα ματς, ένα πρωτάθλημα, πολλή ένταση

Τα στραβοπατήματα των «κιτρινόμαυρων» είχαν φέρει τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση αναπνοής και ο αγώνας για την 29η αγωνιστική είχε χαρακτήρα τελικού. Οι Πειραιώτες με νίκη αγκάλιαζαν τον τίτλο, ενώ η «Ένωση» αρκείτο και σε ισοπαλία.

Ο Στράτος Γιδόπουλος τα έψαλε «χοντρά» στους παίκτες της ΑΕΚ μετά την απρόσμενη ήττα από τον Απόλλωνα που έβαζε την ομάδα σε περιπέτειες φέρνοντας τον Ολυμπιακό σε απόσταση αναπνοής. Παράλληλα αποφασίστηκε προκειμένου να μείνει η ομάδα απόλυτα προσηλωμένη, να αποσυρθεί στην Πάρνηθα για μια μινι-προετοιμασία. Μάλιστα επιτράπηκε στους παίκτες να παίξουν στο καζίνο για να… αποφορτιστούν και μάλιστα ο Μίροσλαβ Οκόνσκι κερδίζει σημαντικό ποσό!

Την ίδια ώρα, ο Αργύρης Σαλιαρέλης δήλωνε βέβαιος για νίκη. Σε δεξίωση στη βίλα του στην Αίγινα παρουσίασε μια τούρτα με «4-0» λέγοντας πως θα την κόψει μετά το ντέρμπι, ενώ έταζε πριμ 6 εκατομμυρίων δραχμών για νίκη. Ο δε προπονητής της ομάδας, Γιάννης Γούναρης, έλεγε υποτιμητικά για τον αντίπαλο πως ο Ολυμπιακός είναι αρσενικό, η ΑΕΚ θηλυκό «… και ξέρετε τι κάνει το αρσενικό στο θηλυκό».

Το «σφυροκόπημα», η απόκρουση του Μανωλά και η φαρμακερή αντεπίθεση

Η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ ήταν επιθετικός μονόλογος για τον γηπεδούχο Ολυμπιακό, που σφυροκόπησε την εστία της ΑΕΚ. Πότε όμως ο Οικονομόπουλος, πότε το δοκάρι του (23’), αλλά και μια επική επέμβαση του Μανωλά πάνω στη γραμμή σε κεφαλιά του Ντέταρι που είχε βιαστεί να πανηγυρίσει (53’) κρατούσαν το ματς σε ισοπαλία. Τα νεύρα εκατέρωθεν ήταν… τσιτωμένα και οι αποβολές αναπόφευκτες. Στο 61’ Μπανιώτης αποβλήθηκε για εκτός φάσης χτύπημα στον Παπαϊωάννου, στη συνέχεια ο αγώνα διακόπηκε για 6’ λεπτά και όταν άρχισε ξανά υπήρξαν άλλες δύο αποβολές, του Πεππέ της ΑΕΚ και του Χατζίδη του Ολυμπιακού, ενώ η τέταρτη αποβολή ήρθε στο 75’ και ήταν για τον Μανωλά, ο οποίος έκανε φάουλ στον Ντέταρι.

Το ρίσκο του Ντούσαν Μπάγεβιτς να ρίξει στη μάχη στο 74’ τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο, που είχε παίξει όλα κι όλα δύο ματς μετά από εγχείρηση και απουσία 15 μηνών από τα γήπεδα, αποδείχτηκε απόλυτα πετυχημένη έμπνευση. Στο 83’ Καραγκιοζόπουλος και Οκόνσκι ξεχύθηκαν στην αντεπίθεση και αφού άλλαξαν αρκετές φορές την μπάλα ο πρώτος με κοφτή ντρίμπλα στον Αλεξίου και άριστο πλασέ πέτυχε το γκολ που έκρινε τον τίτλο ξεσηκώνοντας τους περίπου 25.000 φίλους της ΑΕΚ στις κερκίδες.

Η «Ένωση» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με οκτώ παίκτες αφού στο 90’ αποβλήθηκε και ο Χατζής, ωστόσο η επιστροφή στους τίτλους μετά από μια άγονη δεκαετία ήταν ήδη γεγονός, αποτελώντας προπομπό της κιτρινόμαυρης κυριαρχίας στις αρχές της δεκαετίας που ερχόταν (1992-1994).

Ολυμπιακός (Γούναρης): Ταληκριάδης, Καραταΐδης (81’ Η. Σαββίδης), Αποστολάκης, Μπανιώτης, Αλεξίου, Ντέταρι, Τσιαντάκης, Κωφίδης (45’ Χαντζίδης), Τσαλουχίδης, Μουστακίδης, Μητρόπουλος

ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Παπαϊωάννου, Σαββίδης (81’ Γεωργιάδης) Σαβέβσκι, Σταματής, Οκόνσκι, Χριστοδούλου (74’ Καραγκιοζόπουλος)

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*