Home / Γιώργος Πετρίδης / Η εκτόξευση που μπορεί να φέρει στον Παναθηναϊκό το «πράσινο» ΟΑΚΑ

Η εκτόξευση που μπορεί να φέρει στον Παναθηναϊκό το «πράσινο» ΟΑΚΑ

Τι εβδομάδα κι αυτή… Από το «μάγκικο» διπλό στην έδρα της Φενέρμπαχτσε την περασμένη Παρασκευή στην τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας μέχρι την αγωνία και το άγχος για την παρουσία των Νέντοβιτς και Σαντ-Ρος στο ματς με τον Ολυμπιακό, μέχρι την πίκρα που έμεινε από την ήττα στο ντέρμπι και από τις καταιγιστικές εξελίξεις την επομένη με τις «καρατομήσεις» των Πρίφτη, Διαμαντίδη, Αλβέρτη και Παππά μέχρι τη σημερινή ημέρα (15/4), που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική τον σύλλογο.

Παναθηναϊκός και κυβέρνηση λοιπόν ανακοίνωσαν την οριστική συμφωνία τους για την παραχώρηση του κλειστού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την 1η Ιουλίου του 2022. Το ΟΑΚΑ που ήταν το σπίτι των «πρασίνων» εδώ και 27 χρόνια (με την εξαίρεση τη διετία της αναγκαστικής μετακόμισης στο Σπόρτινγκ), πλέον παραχωρείται στο «τριφύλλι» για αποκλειστική χρήση μέχρι το 2071. Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά η συγκεκριμένη εξέλιξη ισοδυναμεί με την κατάκτηση ενός τροπαίου. Κυρίως διότι μπορεί να χτίσει σε στέρεες βάσεις το μέλλον του και του επιτρέπει να κάνει μεγάλα όνειρα για εκτόξευση. Επιπροσθέτως, πρόκειται για μια εξαιρετική συμφωνία για τον σύλλογο. Σίγουρα η αποτυχία στο αγωνιστικό τμήμα (στις δύο τελευταίες Ευρωλίγκες) και οι πρόσφατες εξελίξεις έφεραν πίκρα και απογοήτευση στους φιλάθλους, ωστόσο δεν είναι ώρα για γκρίνια. Είναι μέρα χαράς και ικανοποίησης για όλους τους φίλους της ομάδας.

Παναθηναϊκός: Η εκτόξευση που θα φέρει το «πράσινο» ΟΑΚΑ

Πάμε να δούμε τι κερδίζει από τη συγκεκριμένη ιστορία ο Παναθηναϊκός. Καταρχάς, θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση όλων των χώρων του γηπέδου, κάτι που συνεπάγεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ και για διαφορετικούς σκοπούς (π.χ. συναυλίες, εκδηλώσεις) με το αντίστοιχο αντίτιμο. Από την άλλη, θα έχει προς όφελός του τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου, αλλά και την υποχρέωση να παραχωρεί στο κράτος περί το 30% των εσόδων από αυτές (το 70% θα είναι δικό του).

Οι «πράσινοι» λοιπόν θα βλέπουν στα ταμεία τους ένα σεβαστό ποσό από τις εμπορικές χρήσεις, όσο και από τις πιθανές χορηγίες (ή ονοματοδοσία) που θα προκύψουν και μπορούν να τον απογειώσουν και να τον γιγαντώσουν. Μία ακόμα λεπτομέρεια της συμφωνίας αφορά τις βελτιώσεις και οι «διορθώσεις» που θα πρέπει να γίνουν (και επιβάλλονται) στο κλειστό από την ΚΑΕ, όπως στα καθίσματα και στους εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στα 12 πρώτα χρόνια είναι δεσμευμένο το «τριφύλλι» για επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Μένει να δούμε το business plan που θα καταρτιστεί από τον Παναθηναϊκό το επόμενο διάστημα, στο οποίο θα ξεκαθαριστούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες που θα αλλάξουν την εικόνα του ΟΑΚΑ. Όπως επίσης και να ρίξουμε μια ματιά στη νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν.

Παναθηναϊκός: Η εκτόξευση που θα φέρει το «πράσινο» ΟΑΚΑ

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πιστώνεται στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που το χειρίστηκε προσωπικά όλο αυτό το διάστημα και επέμεινε μέχρι να κερδίσει αυτό που είχε σχεδιάσει. Για τα λάθη και το μερίδιο ευθύνης που βαραίνει τον ιδιοκτήτη της «πράσινης» ΚΑΕ για την αγωνιστική εικόνα και κατάπτωση της ομάδας την τελευταία διετία, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον «αέρα» του bwinΣΠΟΡ FM, αλλά και μέσα από αυτή τη γωνιά. Όμως το γεγονός ότι το «τριφύλλι» αποκτά επιτέλους το δικό του σπίτι, είναι μια προσωπική νίκη του. Εκείνου και των συνεργατών του, που εργάστηκαν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και 15 μήνες.

Επιπροσθέτως, επιτρέπει σε όσους υποψήφιους επενδυτές ή αγοραστές του μπασκετικού Παναθηναϊκού να έχουν στο πλάνο τους και το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Τεράστια υπόθεση και θα τα δούμε εν καιρώ όλα αυτά…

Υ. Γ. Το legacy του Παναθηναϊκού αντανακλάται και στις δηλώσεις του Ενές Καντέρ

Υ. Γ. 2 Για την ιστορία, το ενοίκιο που πλήρωνε η «πράσινη» ΚΑΕ για τη χρήση του ΟΑΚΑ ήταν κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*