Home / Ποδόσφαιρο / ”Εφυγε” από τη ζωή ο Γιόχαν Κρόιφ

”Εφυγε” από τη ζωή ο Γιόχαν Κρόιφ

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς όπως έγινε γνωστό ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Μία δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το μεσημέρι της Πέμπτης (24/3). Ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την επίσημη σελίδα του Ολλανδού στο facebook, που αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε ήσυχα από τη ζωή στην Βαρκελώνη, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Με μεγάλη μας λύπη ζητούμε να σεβαστείτε την επιθυμία της οικογένειας να παραμείνει ήρεμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Η καριέρα του Γιόχαν Κρόιφ

Με τον Άγιαξ ως ποδοσφαιριστής πήρε 8 πρωταθλήματα Ολλανδίας, πέντε Κύπελλα της χώρας, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερκαπ κι ένα Διηπειρωτικό. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ με τη Φέγενοορντ ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ κατέλαβε με τους “οράνιε” την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976.

Ως προπονητής κάθισε στους πάγκους των δύο μεγάλων ομάδων, τις οποίες αγάπησε κι από τις οποίες αγαπήθηκε. Του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα. Με τον “Αίαντα” πήρε δύο Κύπελλα κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Με τους “μπλαουγκράνα” τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Copa del Rey, τρία Σούπερκαπ της χώρας της Ιβηρικής, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991 και του Champions League του 1994, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο στις τελευταίες δύο περιπτώσεις.

Οι τίτλοι του στο ποδόσφαιρο

Αναδείχθηκε καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς κατά τα έτη 1968, 1972 και 1984, ενώ υπήρξε τρεις φορές κάτοχος της χρυσής μπάλας (1971, 1973, 1974). Κάτοχος της χρυσής μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, όπως συμπεριελήφθη και στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά. Το 1994 ήρθε ακόμη μια διάκριση, καθώς συμπεριελήφθη στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Πηγή: sport 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*