Home / Μπάσκετ / Euroleague / Είκοσι ένα χρόνια από το δεύτερο αστέρι του Παναθηναϊκού

Είκοσι ένα χρόνια από το δεύτερο αστέρι του Παναθηναϊκού

Ήταν 20 Απριλίου του 2000, όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατακτούσε τον πρώτο από τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους του με τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» επέστρεφαν στην κορυφή μετά από τέσσερα χρόνια νικώντας με 73-67 τη Μακάμπι στον τελικό του κλειστού της Πυλαίας.

Οι πράσινοι είχαν φτάσει μια ανάσα από την πρόσληψη του Γιάννη Ιωαννίδη το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο ο «ξανθός» τελικά επέστρεψε στον Ολυμπιακό και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε το «τριφύλλι» με τη γνωστή… εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στην πρώτη φάση με εννιά νίκες σε δέκα ματς της Ευρωλίγκας και μοναδική ήττα από την Άλμπα στο ΟΑΚΑ. Η ρήξη στις σχέσεις του «Ζοτς» με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη ταρακούνησε το οικοδόμημα, αλλά επικράτησε η ψυχραιμία και η ομάδα είχε το καλύτερο ρεκόρ και στη δεύτερη φάση ομίλων, με 13-3. Στα playoffs οι «πράσινοι» έκαμψαν την αντίσταση της Μπουντούτσνοστ με 2-1, τη στιγμή που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερναν απέναντι σε Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Μακάμπι.

Στο Final 4 της Πυλαίας ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Εφές Πίλσεν με τον… 34χρονο τότε Εργκίν Αταμάν στον πάγκο της νικώντας 81-71. Το σερβικό δίδυμο των Μποντιρόγκα (22π., 5 ριμπ., 3 ασίστ) και Ρέμπρατσα (15π., 7 ριμπάουντ) έκανε τη διαφορά απέναντι στον 21χρονο Τούρκογλου (15π., 5 ριμπ., 4 ασίστ) στην τελευταία του σεζόν στην Ευρώπη πριν πάει στο ΝΒΑ και τον μετέπειτα πράσινο Μουλαομέροβιτς (14π., 7 ασίστ).

O τελικός βρήκε τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με την Μακάμπι που είχε συντρίψει με 65-51 την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά. Με πρωταγωνιστές τον MVP του Final Four Ζέλικο Ρέμπρατσα (20π., 8 ριμπ., 2 τάπες) και τον Όντεντ Κάτας (17π. με 11/14 βολές), που «σκότωσε» την παλιά του ομάδα, ο Παναθηναϊκός κατέβαλε στη Θεσσαλονίκη την αντίσταση της ομάδας του λαού, παρά τις προσπάθειες του αείμνηστου Νέιτ Χάφμαν (26π., 10 ριμπ.), που το 2015 έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Παναθηναϊκός έραβε το δεύτερο αστέρι στη φανέλα, αργότερα κατέκτησε εύκολα και το πρωτάθλημα με 3-0 απέναντι στον ΠΑΟΚ στους τελικούς, ωστόσο στερήθηκε το πρώτο του τριπλ κράουν (τελικά τα κατάφερε το 2007 και το 2009) καθώς λίγες εβδομάδες πριν τον τελικό της Ευρωλίγκας είχε χάσει στην… Πυλαία με 59-57 από την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου.

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67 (36-36)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τζεντίλε 3, Αλβέρτης 4, Μποντιρόγκα 9, Ρότζερς 4, Ρέμπρατσα 20, Κάτας 17, Φώτσης 9, Μπερκ 7, Κοχ.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): ΜακΝτόναλντ 11, Σαρπ 5, Χένεφελντ, Χάφμαν 26, Κόμετζις 3, Μπρίσκερ 13, Τζάμσι 3, Σέφερ 6, Σέλεφ, Πόπα.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*