Home / Μπάσκετ / Διαγωνισμοί καρφωμάτων: Από τον Ντομινίκ στον Ντέιβις και από τον Έντουαρντς στον Γουόρικ

Διαγωνισμοί καρφωμάτων: Από τον Ντομινίκ στον Ντέιβις και από τον Έντουαρντς στον Γουόρικ

Λίγες ώρες πριν από το All Star Game του ΝΒΑ, το sport-fm.gr παραθέτει σε ένα αφιέρωμα όσους παίκτες φόρεσαν τη φανέλα ελληνικής ομάδας και είχαν λάβει μέρος σε διαγωνισμούς καρφωμάτων στον «μαγικό πλανήτη».

Από τον Ντομινίκ Ουίλκινς και τον Αντόνιο Ντέιβις μέχρι τον Μπλου Έντουαρντς και τον Χακίμ Γουόρικ, υπάρχουν αρκετά ονόματα που έκαναν καριέρα στα μέρη μας.

Αναλυτικά:

Ντομινίκ Ουίλκινς


Στην κορυφή της λίστας φυσικά το μεγαλύτερο όνομα που μετακόμισε από το ΝΒΑ στην Ευρώπη. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς θεωρείται ένας από τους καλύτερους dunker στην ιστορία του αθλήματος, ενώ κατέκτησε δύο φορές (1985, 1990) τον διαγωνισμό. Επίσης, είχε τρεις ακόμα παρουσίες στο θεσμό (1984, 1986, 1988) και η μονομαχία του με τον Μάικλ Τζόρνταν το 1988 θεωρείται all-time classic. Στα μέρη μας ήρθε το 1995, σε μια κίνηση που προκάλεσε σοκ σε όλη την μπασκετική «κοινωνία», και φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για μία σεζόν, οδηγώντας τους «πράσινους» στη Γη της επαγγελίας (βλ. ευρωπαϊκό στο Παρίσι). Παρεμπιπτόντως ο Human Highlight Film θα βρίσκεται στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού.

Αντόνιο Ντέιβις

Ένας από τους πλέον θεαματικούς παίκτες που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Αμερικανός σέντερ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1990 μέχρι το 1992 και μας προσέφερε ορισμένα εντυπωσιακά highlights. Στο ΝΒΑ μετακόμισε το 1993 και συμμετείχε στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1994, αλλά έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι ο γιος του αγωνίζεται στο Μεσολόγγι τη φετινή σεζόν.

Έντγκαρ Τζόουνς

Το… ελικόπτερο, όπως ήταν το παρατσούκλι του. Ο πρώτος ξένος στην ιστορία του Παναθηναϊκού, φόρεσε τη φανέλα του «τριφυλλιού» στα πέτρινα χρόνια της Λεωφόρου (1988-90), ωστόσο έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των μεγαλύτερων σε ηλικία φίλων της ομάδας, αφού ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα. Χαρακτηριστικός ο τρόπος που εκτελούσε τις βολές, ενώ φόρεσε και τη φανέλα του Άρη τη σεζόν 1991-92. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό καρφωμάτων (1984), αλλά έμεινε εκτός ημιτελικών.

Τέρενς Στάνσμπουρι

Λίγοι θα θυμούνται ότι πέρασε (1997-98), αλλά δεν… ακούμπησε από την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη. Συμμετείχε σε 3 διαδοχικούς διαγωνισμούς καρφωμάτων (1985, 1986, 1987) και πάντα αποκλειόταν στα ημιτελικά.

Τζέιμς Ρόμπινσον

Γνωστός ως «Χόλιγουντ» Ρόμπινσον. Άκρως εντυπωσιακός και αθλητικός παίκτης, ολίγον τι… τρελοκομείο όμως ως χαρακτήρας. Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1999-00 και οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» θα τον θυμούνται για ορισμένες μεγάλες εμφανίσεις του σε ευρωπαϊκά ματς, αλλά και για τις… τσιχλόφουσκες του. Παρών στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1994, αντίπαλος του Αντόνιο Ντέιβις, αλλά κι εκείνος απέτυχε να εντυπωσιάσει τους κριτές στον πρώτο γύρο.

Κρις Μόρις

Ακόμα ένας Αμερικανός που συνεργάστηκε με τον Γιάννη Ιωαννίδη, αυτή τη φορά στον Ολυμπιακό. Δυναμικός φόργουορντ, μετακόμισε στους «ερυθρολεύκους» το 1999, αλλά αποχώρησε κακήν κακώς, με τις δύο πλευρές να λύνουν δικαστικώς τις διαφορές τους. Παρών στον διαγωνισμό του 1989, τερμάτισε όμως τελευταίος.

Μπλου Έντουαρντς

Συνεχίζουμε με πρώην «Πειραιώτες». Συμπαίκτης του Μόρις στον Ολυμπιακό το 1999-00 ο ποιοτικότατος γκαρντ, που προερχόταν από αξιόλογη καριέρα στο ΝΒΑ. Την επόμενη σεζόν (2000-01) μετακόμισε στη Δάφνη. Έλαβε πρόσκληση για να συμμετέχει στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1990, ωστόσο ήταν τραυματίας και απείχε. Την αμέσως επόμενη χρονιά όμως πήρε μέρος κανονικά, αλλά έμεινε εκτός τελικού.

Τόνι Ντούμας

Μία ακόμα… ξεχασμένη περίπτωση, αφού πέρασε για πολύ λίγο από τον Σπόρτινγκ το 1999. Τότε, ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του συγχωρεμένου Αλφόνσο Φορντ, ωστόσο δεν «κούμπωσε». Πήρε μέρος στο θεσμό το 1995, όμως ήταν τραγική η παρουσία του.

Αντόνιο Χάρβεϊ

Ο δυναμικός φόργουορντ ήταν νικητής στους διαγωνισμούς καρφωμάτων του ελληνικού All Star Game τη διετία 1997-99, όταν και αγωνιζόταν σε Πανιώνιο και Ηράκλειο. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, αλλά ποτέ δεν απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρών στο Slam Dunk Contest του 1995, έμεινε εκτός τελικής τριάδας όμως.

Κρις Καρ

Ήρθε στην Ελλάδα τη σεζόν 2001-02 ως αντικαταστάτης του Άριαν Κόμαζετς στην ΑΕΚ. Καλό όνομα για τα δεδομένα της εποχής και αξιόλογος σούτινγκ γκαρντ, όμως δεν… κόλλησε με τον Ντράγκαν Σάκοτα, που δεν δίστασε να τον διώξει από την ομάδα μετά τον δεύτερο τελικό εκείνης της σεζόν, στην οποία η Ένωση κατέκτησε το τελευταίο της -μέχρι σήμερα- πρωτάθλημα με την ανατροπή κόντρα στον Ολυμπιακό. Συμμετείχε στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1997, ωστόσο ηττήθηκε στον τελικό από τον συγχωρεμένο Κόμπε Μπράιαντ.

Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ

Από τις πλέον ιδιαίτερες περιπτώσεις ξένων παικτών που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα (και όχι μόνο). Ήρθε στα μέρη μας για λογαριασμό του Άρη το 2006-07, μετά από σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ. Οι άνθρωποι των «κιτρίνων» στάζουν μέλι για τον ικανότατο γκαρντ, που έμεινε γνωστός για τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ενώ ασπάστηκε τον ισλαμισμό το 1991 και άλλαξε το όνομά του. Έλαβε μέρος στον θεσμό του 1993, ωστόσο απέτυχε να προκριθεί στον τελικό.

Τζαμάριο Μουν

Αποκτήθηκε με καλές συστάσεις, όμως το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό το 2014 (σ.σ. αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Πέτγουεϊ) αποδείχθηκε σύντομο αφού κράτησε σχεδόν δύο μήνες, αφού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον τρόπο παιχνιδιού του κόουτς Μπαρτζώκα, παρότι θεωρείτο «ιπτάμενος» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παρών στο Slam Dunk Contest του 2008, έχασε για έναν βαθμό την παρουσία του στον τελικό.

Χακίμ Γουόρικ

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ξένου παίκτη που συμμετείχε σε διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝΒΑ και πέρασε από τα μέρη μας. Για την ακρίβεια, στο τελευταίο τρίμηνο της σεζόν 2015-16 ο αθλητικός ψηλός φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και δήλωσε παρών στον τελευταίο τίτλο των «ερυθρολεύκων». Το 2006 έλαβε μέρος στην «έκδοση» του θεσμού των καρφωμάτων και πήρε την 3η υψηλότερη βαθμολογία.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Για τον Greek Freak δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να καταγράψουμε. Μπορεί στα μέρη μας να μην αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, αλλά στο ΝΒΑ κάνει… όργια και πρωταγωνιστεί. Στα καρφώματα ήταν διαγωνιζόμενος το 2015, όμως έμεινε σε… ρηχά νερά.

Κόρεϊ Μαγκέτι

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον άλλοτε «μπόμπερ» των Κλίπερς, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ το 2011 (εν μέσω λοκ άουτ στο ΝΒΑ), αποθεώθηκε από τους φιλάθλους του «δικέφαλου» στο αεροδρόμιο, αλλά δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα του σε επίσημο παιχνίδι. Συμμετείχε στον διαγωνισμό καρφωμάτων το 2001, ωστόσο πήρε τη χαμηλότερη βαθμολογία στον πρώτο γύρο.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*