Home / Ποδόσφαιρο / Super League 1 / Ολυμπιακός / Δημήτρης Πινακάς: Ο 19χρονος ηγέτης της ΑΕΛ καλπάζει προς το κορυφαίο επίπεδο

Δημήτρης Πινακάς: Ο 19χρονος ηγέτης της ΑΕΛ καλπάζει προς το κορυφαίο επίπεδο

Όταν ένας 19χρονος νεαρός έχει βάλει τα έξι από τα εννέα τέρματα της ομάδας στο πρωτάθλημα, τότε δεν γίνεται να μιλάμε για «ταλέντο», «ανερχόμενο ποδοσφαιριστή», «μέλλον του συλλόγου» κλπ. Υποχρεωνόμαστε κατά κάποιον τρόπο να κάνουμε λόγο για τον ηγέτη της ομάδας.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Δημήτρη Πινακά, του γεννημένου την 1η Σεπτεμβρίου 2001 ποδοσφαιριστή, ο οποίος κουβαλά την ΑΕΛ στις πλάτες του στην προσπάθειά της για παραμονή στην Super League, έχοντας πετύχει ήδη έξι γκολ στην παρθενική γεμάτη χρονιά του στη πρώτη ομάδα, σε μόλις 11 συμμετοχές.

Το παιδί που μεγάλωσε στη γειτονιά του «Αλκαζάρ», δίπλα στο οποίο ο πατέρας του διατηρεί κατάστημα mini market, έκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα στις 30 Οκτωβρίου 2018 σε ματς Κυπέλλου απέναντι στον Ηρόδοτο, αγωνιζόμενος ως αλλαγή για 15 λεπτά. Την περσινή σεζόν είχε εννέα συμμετοχές με τους «μεγάλους», εκ των οποίων οι έξι στα play-out. Στις 11 Ιουλίου 2020, μάλιστα κατέγραψε το πρώτο του 90λεπτο, στο παιχνίδι με τη Λαμία.

Ούτε ένα εξάμηνο αργότερα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση των σκόρερ της πρώτης εθνικής κατηγορίας και αποτελεί μάλλον τον παίκτη-αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος.

Η πρώτη φορά που απασχόλησε το ευρύ κοινό ήταν όταν πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης της Λάρισας επί του Παναθηναϊκού στις 28 Σεπτεμβρίου (1-1). Στις 4 Νοεμβρίου ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της μοναδικής μέχρι στιγμής νίκης της ΑΕΛ στο πρωτάθλημα, αφού σκόραρε δύο φορές (αμφότερες με το κεφάλι) στο 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες». Τα γκολ Νο 5 και 6 τα πέτυχε επί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Στις 20 Δεκεμβρίου ισοφάρισε προσωρινά για την ομάδα του μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης», πριν οι «βυσσινί» ηττηθούν στη συνέχεια με 5-1, σε ένα παιχνίδι μάλστα όπου ο 19χρονος φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τελευταία μέχρι σήμερα παράσταση το σπάνιας ομορφιάς γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ, στη φάση του οποίου «χόρεψε» σχεδόν όλη την άμυνα του «Δικεφάλου», εκθέτωντας τους Βαρέλα και Ίνγκασον.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η θέση του Πινακά δεν είναι αυτή του σέντερ-φορ, αλλά μία από τις θέσεις πίσω από τον κορυφαίο της επίθεσης. Στην Κ-19 της ΑΕΛ αγωνιζόταν ως επί το πλείστον στον άξονα, αλλά αρκετές φορές έχει παίξει και στις πτέρυγες. Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως τα τέσσερα από τα έξι φετινά του τέρματα στην Super League Interwetten τα έχει πετύχει με το κεφάλι. Δεν πρόκειται για ένα ψηλό κορμί (1.78 μ), αλλά οπωσδήποτε για έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζει να χρησιμοποιεί εξαιρετικά (και) το κεφάλι του.

Ο ταλαντούχος Λαρισαίος ίσως να μην είχε προλάβει να δείξει τόσο νωρίς τα πλούσια προσόντα του, αν δεν υπήρχαν στον δρόμο του δύο άνθρωποι που τον πίστεψαν ιδιαίτερα: ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα και ο Αλέξης Κούγιας. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λάρισας ήταν αυτός που, όταν ο Πινακάς αγωνιζόταν στην Κ-15 της ομάδας, τον είδε κι έδωσε εντολή για την άμεση προαγωγή του στην Κ-17, ενώ υπέγραψε μαζί του τότε και το πρώτο του συμβόλαιο. Τον περασμένο Ιούλιο, ο 19χρονος υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη «Βασίλισσα του κάμπου», το οποίο έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Αν βέβαια ο νεαρός ηγέτης της ΑΕΛ (ο οποίος παραδόξως έχει μόνο μία συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες) συνεχίζει να καλπάζει στον αγωνιστικό χώρο με τον ίδιο ρυθμό που το κάνει στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, θα είναι κάτι παραπάνω από τεράστια έκπληξη να παραμείνει κάτοικος Λάρισας όχι μόνο μέχρι το 2023, αλλά και πολύ νωρίτερα.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*