Home / sport-fm.gr ΘΕΜΑ / Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω: Το «Big-5» έχει να υπερηφανεύεται για το «8άρι» του!

Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω: Το «Big-5» έχει να υπερηφανεύεται για το «8άρι» του!

«Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις». Κλισέ; Ίσως. Αντικατοπτρίζεται όμως σε μεγάλο βαθμό στο χορτάρι.

Νευραλιγικός ο χώρος του κέντρου, ιδίως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ενδεχομένως η θέση του «8αριού» να είναι και η πιο σημαντική.

Σύμφωνοι, χωρίς καλό τέρμα ή φορ κτλ, δεν πας πουθενά. Σωστά όλα αυτά. Αλλά, η θέση «8», όπως και να το κάνουμε, δύναται να σου λύσει τα χέρια (εάν είσαι προπονητής, είτε κανονικός είτε της εξέδρας).

Ένας «κούκος», φυσικά, δεν φέρνει την άνοιξη. Θες και συμπαίκτες, τεχνικό, πολλά…

Ωστόσο, εν προκειμένω, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου ελληνικού «Big-5» μπορούν να υπερηφανεύονται ότι διαθέτουν παίκτη-διαμάντι για την εν λόγω θέση.

Για του λόγου το αληθές…

Ορμπελίν Πινέδα (ΑΕΚ)

Big-5: Από Πινέδα, Χουάνγκ, Αουγκούστο, Νταρίντα σε Βιλένα

Χαρακτηρίστηκε επίσημα από την ΑΕΚ ως η μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας της. Ίσως και από μόνο του ως στοιχείο να αρκούσε για ν’ αναδείξει το μέγεθος της ποιότητας του 27χρονου διεθνούς Μεξικανού (ο οποίος αυτές τις μέρες πρωταγωνιστεί και στην πορεία του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος στο Gold Cup).

Φυσικά, οι φίλοι των νταμπλούχων -και όχι μόνο- είχαν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους από την πρώτη του -μαγική για την ομάδα του αλλά και τον ίδιο- σεζόν με τα κιτρινόμαυρα.

Ένα από τα καλύτερα «8άρια» που έχουν αγωνιστεί τα τελευταία πολλά χρόνια στα ελληνικά γήπεδα.

Επιδραστικός στον απαιτητικό και σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα, μηχανάκι με και χωρίς την μπάλα, παραγωγικότατος (10 τέρματα και 4 ασίστ σε 42 συμμετοχές με την ΑΕΚ πέρυσι σ’ όλες τις διοργανώσεις), με στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας και, last but not least, ο ορισμός του πολυθεσίτη. Αναδείχθηκε μέχρι και σε πολυτιμότερο παίκτη σε αγώνα-«τελικό» (στη Λεωφόρο) που μπήκε να παίξει όχι μόνο ως δεξί μπακ, αλλά κυρίως όντας τραυματίας. Τι άλλο να κάνει;

Φυσιολογικά του απενεμήθη το βραβείο του MVP της περυσινής σεζόν στη λίγκα.

Τόνι Βιλένα (Παναθηναϊκός)

Big-5: Από Πινέδα, Χουάνγκ, Αουγκούστο, Νταρίντα σε Βιλένα

Ο μοναδικός της λίστας που δεν τον έχουμε δει να αγωνίζεται στη χώρα μας, εκτός ασφαλώς από τα ευρωπαϊκά ματς κόντρα στις ελληνικές ομάδες. Ωστόσο, ο… πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος αλλά και η ηλικία του εγγυώνται για το ότι κάτι πολύ καλό πρέπει να περιμένουμε από τον 28χρονο άσο.

Ένας παίκτης δεδομένα ποιοτικός, αλλά κυρίως που ήρθε να αναβαθμίσει το κέντρο του Παναθηναϊκού.

Στην περυσινή -πολύ καλή- εκδοχή τους, οι «πράσινοι» συνιστούσαν ένα σύνολο compact (μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών τους), το οποίο όμως έδειχνε να χρειάζεται το κάτι παραπάνω στο κομμάτι της δημιουργίας αλλά και παραγωγής από τα χαφ.

Αν μη τι άλλο, οι παραστάσεις, τα στατιστικά (63 γκολ και 44 ασίστ σε 410 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο) και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Βιλένα, δείχνουν ότι ο Ολλανδός χαφ μπορεί να συμβάλει και με το παραπάνω (και) στον συγκεκριμένο τομέα. Με την υποσημείωση, βεβαίως, ότι καθρέφτης θα είναι το γήπεδο.

Ο λόγος, λοιπόν, για ένα «8άρι» με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση (τρομερό αριστερό), το οποίο αγωνίζεται σ’ όλες τις θέσεις του άξονα (και όχι μόνο), που προσφέρει το κάθετο παιχνίδι, κουβαλά μπάλα, πατά περιοχή και εκτελεί.

Ιν-Μπομ Χουάνγκ (Ολυμπιακός)

Big-5: Από Πινέδα, Χουάνγκ, Αουγκούστο, Νταρίντα σε Βιλένα

Από εκείνα τα πρώτα λεπτά στο ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα, στον προκριματικό του Europa League απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο, άπαντες… ψυχανεμίζονταν ότι ο Ολυμπιακός είχε πετύχει φλέβα χρυσού. Και η πορεία του 26χρονου Νοτιοκορεάτη τούς δικαίωσε και με το παραπάνω.

Κακά τα ψέματα, οι φίλοι των Πειραιωτών, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, θα ήθελαν γρήγορα να ξεχάσουν την περυσινή σεζόν (στο ποδόσφαιρο).

Εάν έπρεπε να κρατήσουν 2-3 θετικά, μέσα σ’ αυτά θα ήταν σίγουρα ο Χουάνγκ ο… πρώτος. Διότι ο δεύτερος, o Ουί-Τζο, πέρασε και δεν ακούμπησε.

Ο Χουάνγκ, λοιπόν, που παρέμεινε στο ρόστερ των Πειραιωτών -παρά την εξαιρετική του παρουσία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο- συνιστά έναν εξαιρετικό -και κυρίως σύγχρονο- box-to-box μέσο: Βραχύσωμος, κοντρολαρισμένος, με τρεξίματα, τρομερός χειριστής της μπάλας και εξαιρετικός δημιουργός. Όσο για τους αριθμούς του με τον Ολυμπιακό; Πέντε τέρματα και τέσσερις ασίστ σε 40 εμφανίσεις σ’ όλες τις διοργανώσεις. Χαφάρα!

Ντόουγκλας Αουγκούστο (ΠΑΟΚ)

Big-5: Από Πινέδα, Χουάνγκ, Αουγκούστο, Νταρίντα σε Βιλένα

Ετοιμάζεται για την 5η του σεζόν στην Ελλάδα. Δεν θα τον μάθουμε τώρα, ξέρουμε τι παικταράς είναι ο 26χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος όσο περνούν τα χρόνια καθίσταται όλο και πολυτιμότερος για τον ΠΑΟΚ.

Έχει προσφέρει στο «6», έχει προσφέρει και στο «10». Παρόλα αυτά, η ποδοσφαιρική του ταυτότητα αναγράφει «οκτάρι». Ένας παίκτης εργάτης. Επιθετικός προσδιορισμός που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αριστεροπόδαρος γαρ…

Βοηθά στο δέσιμο των γραμμών, δίνει ένταση στο παιχνίδι της ομάδας του Ρασβάν Λουτσέσκου. Κυρίως όμως προσφέρει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που θέλει ο Ρουμάνος τεχνικός.

Πέρυσι 5 γκολ και 2 ασίστ σε 36 παιχνίδια. Συνολικά 12 και 9, αντίστοιχα, σε 125 συμμετοχές του με τα ασπρόμαυρα. Σκάνε προτάσεις για το πρόσωπό του. Σημαντικό για τον ΠΑΟΚ να τον διατηρήσει στο ρόστερ του.

Βλάντιμιρ Νταρίντα (Άρης)

Big-5: Από Πινέδα, Χουάνγκ, Αουγκούστο, Νταρίντα σε Βιλένα

Ο πιο έμπειρος της σχετικής λίστας. Σε κάποιο βαθμό προκάλεσε έκπληξη τον περασμένο Γενάρη η μεταγραφή του στον Άρη. Δίχως καμία υποτίμηση στο μέγεθος των Θεσσαλονικιών, άλλωστε μόνο εύσημα τούς αξίζουν για την εν λόγω υπογραφή που εξασφάλισαν.

Και το σημαντικότερο: Οι σπουδαίες παραστάσεις του 32χρονου Τσέχου -από την παρουσία του, μεταξύ άλλων, στα γερμανικά γήπεδα και στην εθνική του ομάδα- αντικατοπρίστηκαν με τη… μία στον αγωνιστικό χώρο!

Μόλις 23 συμμετοχές πρόλαβε να σημειώσει το σύντομο χρονικό διάστημα που αγωνίζεται στα ελληνικά γήπεδα και είχε πέντε γκολ, τέσσερις ασίστ και το βραβείο του MVP του Άρη για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Δεν είναι όμως το παραγωγικό κομμάτι αυτό καθ’ αυτό. Ναι, θα βάλει το γκολ (ή και γκολάρα σε πολλές περιπτώσεις), θα βγάλει την ασίστ ή την πάσα-κλειδί. Κυρίως όμως έρχεται να προσδώσει προσωπικότητα τόσο στα χαφ, όσο και στο σύνολο. Τεράστια κίνηση από τον Άρη που δικαιολογημένα χτίζει γύρω από τον Νταρίντα το νέο του ρόστερ.

Συμπέρασμα: Από «8άρια» καλά πάμε!

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*