Home / Μπάσκετ / Απολαυστικός Ολυμπιακός, άλλο παιχνίδι ο τελικός

Απολαυστικός Ολυμπιακός, άλλο παιχνίδι ο τελικός

Το πρώτο επίσημο δείγμα του νέου, ή πιο ορθά, ενισχυμένου περυσινού, Ολυμπιακού, στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ με τον Προμηθέα, ήταν απλώς μια συνέχεια των όσων είδαμε στα φιλικά προετοιμασίας. Ενισχυμένο με όλους τους διεθνείς και με τέσσερις-πέντε επιπλέον καλές προπονήσεις. Μία ομάδα που τηρουμένων των αναλογιών, του πρώιμου της εποχής και των πολλών απουσιών για το Ευρωμπάσκετ, θα εμφανιστεί πολύ πιο έτοιμη από τις άλλες, καθώς… θερίζει σε αυτό το πρώτο στάδιο της σεζόν, ό,τι έσπειρε την περυσινή. Έχοντας και σημαντικές ενισχύσεις στην φροντ λάιν, που στην κυριολεξία αναβαθμίστηκε.

Ο Προμηθέας όσο και αν δείχνει πως θα είναι καλύτερος φέτος, δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός για περισσότερο από ένα δεκάλεπτο. Όσο τον κρατούσαν τα τρίποντα των Σίμπσον και Κουλμπόκα, η δημιουργία του Γκίκα και η μη προσαρμογή της άμυνας του Ολυμπιακού στο παιχνίδι του, κρατήθηκε σχετικά κοντά στο σκορ. Στη συνέχεια τον πήρε η… κατηφόρα. Οι «ερυθρόλευκοι» μέσω της αποτελεσματικότητας στα μετόπισθεν πήραν 24 πόντους από αιφνιδιασμό, χωρίς να προσμετρώνται αυτοί που ήρθαν από δευτερεύοντα και βρήκαν την άμυνα των παικτών του Μάκη Γιατρά σε πλήρη ανισορροπία. Ο Βεζένκοβ ήταν από την αρχή εκεί που… σταμάτησε πέρυσι, με την διαφορά πως φέτος έχει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα και δεν θα χρειαστεί… μπουκάλες με οξυγόνο. Όχι πως τις έχει ανάγκη, όμως σίγουρα ο Άλεκ Πίτερς θα τον κάνει ακόμα καλύτερο και αποτελεσματικό.

Η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να τον πλαισιώσει με έναν ίδιου τύπου παίκτη, δίνει τρομερή ώθηση στην ομάδα, δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά και το μπάσκετ που θέλει να παίζει και έτσι αυτόματα το rotation «ανοίγει» περισσότερο και υπάρχουν επιπλέον ποιοτικές λύσεις. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας και οι γρήγορες πάσες σε σετ παιχνίδι, απέφεραν 28 ασίστ για μόλις 6 λάθη, ενώ το πικ εν ρολ παιχνίδι που έλλειψε σε πολύ μεγάλο βαθμό πέρυσι λόγω της μέτριας σεζόν του Μάρτιν, έχει μπει και πάλι στην «ερυθρόλευκη» καθημερινότητα, χάρη στον εξαιρετικό και στις δύο πλευρές του παρκέ, Τζόελ Μπόλομποϊ. Είναι σίγουρο πως ο Σλούκας θα είναι φέτος ακόμα πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Ολυμπιακός παίζει όμορφο μπάσκετ για την εποχή διότι ο «κορμός» του είναι ίδιος και αρκετά από τα κομμάτια του βελτιωμένα. Οι 11 πόντοι με 7 ασίστ του Γουόκαπ και οι άμυνές του, αποδεικνύουν του λόγου του αληθές. Ακόμα και οι 4 ασίστ του Φαλ, είναι μία σημαντική λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά τον χειμώνα που ακολουθεί, όταν το επίπεδο της αγωνιστικής «χημείας», ετοιμότητας και… δεσίματος θα αυξηθεί. Είδαμε να βοηθάει πολύ για να «ανοίξει» η διαφορά στην αρχή το σχήμα με τους τρεις «κοντούς», Σλούκα, Κέιναν και ΜακΚίσικ, είδαμε να δοκιμάζεται και το ψηλό με Πίτερς-Βεζένκοβ παράλληλα στο παρκέ. Ακόμα και ο ενδέκατος στην ιεραρχία, Μιχάλης Λούντζης, μπήκε και… μπουμπούνισε τρία σερί τρίποντα, δείχνοντας έτοιμος να βοηθήσει πιο ουσιαστικά φέτος.

Ασφαλώς και το δείγμα είναι ελάχιστο, ασφαλώς και τα όσα κάνεις 1η Οκτώβριου στον τέταρτο σε σπουδαιότητα στόχο της σεζόν απέναντι στον Προμηθέα, δεν εξασφαλίζουν το παραμικρό. Όμως τα πρώτα σημάδια είναι άκρως ενθαρρυντικά για ακόμα καλύτερο μπάσκετ και ποιότητα από τους νταμπλούχους Ελλάδας. Που σε λίγες ώρες διεκδικούν τον πρώτο τίτλο της σεζόν, το παρθενικό στην ιστορία τους Σούπερ Καπ. Όσο και αν ο Παναθηναϊκός είναι φυσιολογικά ανέτοιμος αυτή την εποχή έχοντας 7-8 καινούργια κομμάτια στο παζλ του και μία σημαντική απουσία (σ.σ. Γουόλτερς), τα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι και κρύβουν πολλές φορές απροσδόκητη εξέλιξη. Οι «πράσινοι» είναι ήδη καλύτεροι και πιο ορθολογικά φτιαγμένοι απ’ ό,τι πέρυσι και για πάρουν το πρώτο τους τρόπαιο οι «ερυθρόλευκοι», θα πρέπει να ξεχάσουν τον ημιτελικό. Αναμφίβολα θα το έχουν κάνει ήδη…

Υ.Γ.: Ο Κέιναν δεν είναι Ντόρσεϊ και όσοι περιμένουν ίδιου στυλ παίκτη και ανάλογου τύπου παιχνίδι με τον προκάτοχό του, καλό θα είναι να αναθεωρήσουν. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρότζεκτ, που έχει μεγάλη ποιότητα και εμπειρία, δίνει συγκεκριμένα πράγματα με άλλον τρόπο στο σκοράρισμα και θέλει περισσότερο χρόνο προσαρμογής στον ρόλο του, σε σχέση με τους υπόλοιπους νεοαποκτηθέντες. Για την ώρα δεν έχει βρει ρυθμό, είναι άστοχος, αλλά αναμφίβολα έχει την ικανότητα για να το κάνει άμεσα. Σημασία έχει ότι βγαίνει σωστά από τα σκριν, σουτάρει υπό καλές προϋποθέσεις και όταν είναι στην πεντάδα υπάρχουν σωστές αποστάσεις και, ιδιαίτερη προσοχή από την αντίπαλη άμυνα πάνω του. Όλα τα άλλα θα έρθουν…


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*