Home / Stories / ΑΕΚ στα… δύσκολα: Οι υπερβάσεις που αποτελούν οδηγό για το φετινό Final 4

ΑΕΚ στα… δύσκολα: Οι υπερβάσεις που αποτελούν οδηγό για το φετινό Final 4

Κακά τα ψέματα… Η ΑΕΚ φτάνει στο Final 4 του Ηρακλείου ως μεγάλο αουτσάιντερ, αφού αν θέλει να στεφθεί Κυπελλούχος θα χρειαστεί όχι μία, αλλά μάλλον δύο τεράστιες υπερβάσεις, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και λογικά τον Παναθηναϊκό στον τελικό. Τέτοια αγωνιστικά θαύματα, πάντως, έχει σκαρώσει στο παρελθόν για τον θεσμό αυτό. Δύο φορές απέναντι στους «πράσινους» σε εποχές που εκείνοι κυριαρχούσαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και μία κόντρα στους «ερυθρόλευκους» που πρωταγωνιστούσαν στην Ευρωλίγκα.

Η «Ένωση» των χιλίων αγωνιστικών και μη προβλημάτων, που είχε φέτος να διαχειριστεί από ban και τραυματισμούς, μέχρι καρδιολογικά προβλήματα και θάνατο παίκτη της, μοιάζει-με βάση τη λογική-πολύ δύσκολο να επαναλάβει έστω και έναν τέτοιο άθλο, όμως το ένδοξο παρελθόν και το… τοπίο στα «Δύο Αοράκια», όπου κατέκτησε τον τίτλο το 2018 και το 2020, αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ας θυμηθούμε τις ανέλπιστες κατακτήσεις Κυπέλλων της ΑΕΚ κόντρα στους θεωρητικά πολύ ισχυρότερους αιώνιους.

2000: Τέλος στα πέτρινα χρόνια με «κρότο» απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης

Δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια είχε να κερδίσει τίτλο η ΑΕΚ. Κι απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που είχε αρχίσει να παγιώνει την κυριαρχία του όχι μόνο εντός των τειχών αλλά και εκτός, σίγουρα δεν ήταν το φαβορί στον τελικό Κυπέλλου του 2000. Κι όμως, στον τελικό του ολοκαίνουριου τότε κλειστού της Πυλαίας η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε να πάρει τη νίκη και τον τίτλο με 59-57 σε έναν κακό ποιοτικά αγώνα, αλλά με συναρπαστικά τελευταία δευτερόλεπτα, όπου οι ρόλοι μοιραίου και ήρωα εναλλάσσονταν.

ΑΕΚ: Οι υπερβάσεις που αποτελούν οδηγό για το Final 4

Τα μεγάλα σουτ του Άντονι Μπούι έβαλαν την «Ένωση» μπροστά στα 40’’ και ακολούθησε… χαλασμός. Ο Όντεντ Κάτας, που νωρίτερα με όμορφο ντράιβ είχε βάλει μπροστά την ομάδα του μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, έκανε κάκιστη επιλογή πασάροντας στο πουθενά, αλλά ο απρόσεκτος Νίκος Χατζής έχασε από τον Γιώργο Καλαϊτζή, που όμως δευτερόλεπτα μετά υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ στον Καλαματιανό. Ο Άγγελος Κορωνιός με 2/2 βολές στα 16,8’’ έκανε το 59-56 και ο Κάτας είχε 1/2 στην επόμενη επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έκανε αμέσως φάουλ στον… λάθος παίκτη, αφού ο Κορωνιός είχε πάνω από 90% στην καριέρα του από τη γραμμή. Όμως στα 10,9’’ πριν το τέλος είχε 0/2 και οι «πράσινοι» μια τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την παρτίδα. Όμως ο Νάντο Τζεντίλε αστόχησε σε ντράιβ κι ο Κορωνιός πήρε αγκαλιά την μπάλα μετά το ριμπάουντ πανηγυρίζοντας τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Ήταν ένας ονειρεμένος Απρίλιος για την ΑΕΚ, που εννιά μέρες μετά κατακτούσε και το Κύπελλο Σαπόρτα στον τελικό της Λοζάνης νικώντας την Κίντερ Μπολόνια με 83-76. Κι ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν έμενε με άδεια χέρια, αφού στο ίδιο γήπεδο που έχασε το Κύπελλο, 18 μέρες μετά σήκωνε τη δεύτερη Ευρωλίγκα της ιστορίας του απέναντι στη Μακάμπι με 73-67.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 59-57 (34-25)

ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Μισιακός, Χάνσελ 2, Χατζής 2, Κορωνιός 12(2), Ντικούδης 4, Τσακαλίδης 12, Μιούρσεπ 9(1), Μπούι 8(1), Κακιούζης 10(1), Παπανικολόπουλος, Ο’ Σάλιβαν.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 5(1), Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα 11, Μπουντούρης 3(1), Ρέμπρατσα 18, Μπερκ 4, Κάτας 12, Κοχ, Γλυνιαδάκης.

2001: Κούπα με… υπουργική άμυνα

Ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός διψούσε για ρεβάνς μετά την ήττα στην Πυλαία. Ο γαλαξίας αστέρων του Ομπράντοβιτς, με Μποντιρόγκα, Ρέμπρατσα, Αλβέρτη, Φώτση, Τζεντίλε, Μίντλετον και… δεν συμμαζεύεται, ήταν ξεκάθαρο φαβορί στον τελικό του «κοινόβιου» ΟΑΚΑ το 2001. Όμως η πολύ δυνατή τότε (Κυπελλούχος Σαπόρτα έναν χρόνο πριν και πρωταθλήτρια Ελλάδας έναν χρόνο μετά) ΑΕΚ δεν επρόκειτο να πέσει αμαχητί. Άλλωστε είδε τα δικά της όπλα να αντιπαρατάξει, στο παρκέ και στον πάγκο. Στον ημιτελικό του Final Four η ΑΕΚ είχε συντρίψει με 87-59 τον Ηρακλή, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 89-79 τον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ: Οι υπερβάσεις που αποτελούν οδηγό για το Final 4

Στον μεγάλο τελικό, ο μετέπειτα πράσινος Ιμπραήμ Κουτλουάι με 22 και ο Βρίμπισα Στεφάνοφ με 20 πόντους ηγήθηκαν επιθετικά της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά η φάση του αγώνα ανήκε σε έναν ρολίστα της ομάδας και νυν… υπουργό. Ο Βασίλης Κικίλιας, πρώην υπουργός Υγείας και νυν Τουρισμού, ήταν αυτός που με το σκορ στο 66-64 είχε αναλάβει την τελευταία άμυνα πάνω στον σπουδαίο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που είχε πάρει επιτυχώς τόσα και τόσα κρίσιμα σουτ στην καριέρα του. Εκείνη τη φορά, ωστόσο, ο «γιατρός» είχε αναγκάσει σε βήματα τον Σέρβο σούπερ σταρ και η ΑΕΚ έφτανε στον τίτλο.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 66-64 (30-27)

ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Στεφάνοφ 20 (3), Παντελιάδης, Κικίλιας, Χάμινκ 2, Χατζής, Κουτλουάι 22 (3), Ντικούδης 6, Μιούρσεπ 2, Μπετς 9, Κακιούζης 5, Ζήσης, Μησιακός

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (1), Καλαϊτζής 5, Κοχ 1, Ρότζερς, Φώτσης 5, Τζεντίλε 2, Μποντιρόγκα 20, Μίντλετον 4, Ρέμπρατσα 12, Μπαλογιάννης 3 (1), Μπερκ, Ροδόστογλου.

2018: «Βασίλισσα» ξανά!

Η πιο πρόσφατη, αλλά ίσως και μεγαλύτερη υπέρβαση της ΑΕΚ στο Κύπελλο ήρθε το 2018 και-καλή ώρα-απέναντι στον Ολυμπιακό και στα «Δύο Αοράκια», στις 17 Φεβρουαρίου. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από θρίαμβο με 80-79 στην έδρα της Ρεάλ και με ρεκόρ 15-7 ήταν δεύτεροι στην κατάταξη της Ευρωλίγκας. Λογικό, λοιπόν, να είναι τεράστιο φαβορί απέναντι στην «Ένωση», που ως εκ θαύματος και με συνδυασμό αποτελεσμάτων εξασφάλιζε τις ίδιες μέρες την πρόκριση στους «16» του Basketball Champions League.

ΑΕΚ: Οι υπερβάσεις που αποτελούν οδηγό για το Final 4

Κι όμως, στο Ηράκλειο διαψεύστηκαν τα προγνωστικά και η ΑΕΚ έφτασε στον πρώτο της τίτλο μετά το πρωτάθλημα του 2002 θριαμβεύοντας με 88-83, στην ίσως μεγαλύτερη νίκη της σύγχρονης ιστορίας της. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, που στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, μπήκε από την αρχή με θάρρος και κοίταξε στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο. Ο Μάνι Χάρις ήταν ασταμάτητος, ο Κέβιν Πάντερ που είχε ανακοινωθεί μόλις μια βδομάδα πριν έδειξε γιατί είχε την πορεία που ακολούθησε, ενώ σημαντική συμβολή είχαν πρώην και μετέπειτα ερυθρόλευκοι όπως Λαρεντζάκης, Μαυροειδής, Βασιλόπουλος, Καββαδάς και Ξανθόπουλος. Σπανούλης και Μιλουτίνοφ έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά οι Στρέλνιεκς και Παπαπέτρου ήταν μοιραίοι με χαμένες βολές και λέι απ αντίστοιχα στο φινάλε. Το παλικαρίσιο ντράιβ του Χάρις στα 13’’ ήταν το καλάθι του αγώνα διαμορφώνοντας το 86-82 και οι βολές του Τζέιμς σφράγισαν τον θρίαμβο.

Ήταν ένας τίτλος που έδωσε… φόρα στην ΑΕΚ να κατακτήσει λίγους μήνες μετά το Basketball Champions League, στα 50 χρόνια από το έπος του 1968, καθώς επίσης το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2019 και ένα ακόμη Κύπελλο Ελλάδας, το 2020.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 83-88

Δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 20, Μιλουτίνοφ 17, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3, ΜακΛίν 10, Παπαπέτρου 5, Στρέλνιεκς 14, Ρόμπερτς

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 11, Γκριν 6, Χάρις 17, Λαρεντζάκης 6, Χάντερ 15, Πάντερ 14, Ξανθόπουλος 3, Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος, Μαυροειδής 4, Καββαδάς 4

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*